Haber

ABD, Gazze’deki sivillerin kaçması için insani koridorlar oluşturacak

ABD, İsrail kuşatması altındaki Gazze Şeridi’nin kuzey bölgelerinde yaşayan sivillerin “kaçmaları” için iki “insani koridor” oluşturulacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“İnsanların Gazze’nin kuzeyindeki çatışma bölgelerinden kaçmasına olanak sağlayacak iki insani koridor oluşturulacak. Son birkaç gündür her gün 4-5 saat açık olan bu koridorlardan ilki, şimdiden binlerce insana imkan sağladı.” Daha güvenli bölgelere ulaşmak için” dedi Patel. söz konusu.

Sözcü Yardımcısı Patel, Gazze kıyısı boyunca açılacak ikinci güzergahın binlerce kişinin daha “güneydeki daha güvenli bölgelere” ulaşmasını sağlayacağını savundu.

“Filistinli sivillerin Gazze’den zorla sınır dışı edilmesini desteklemediklerini” hatırlatan Patel, “Gazze’yi evi olarak gören Filistinli sivillerin, bu çatışma sırasında herhangi bir nedenle ayrılmayı başarmaları durumunda geri dönme şansına sahip olmaları gerektiğine inanıyoruz.” Bu kelimeyi kullandı.

Patel, ABD’nin çatışma sonrasında Gazze’nin “yeniden işgal edilmemesi” ve bölgeyi “abluka altına alma veya kuşatma” girişiminde bulunulmaması yönündeki tutumunu yineledi.

Ukrayna’daki ölümleri Gazze’deki ölümlerle karşılaştırmayı “uygunsuz” buldu

Rusya ile savaşta hayatını kaybeden Ukraynalıların sayısı kadar Gazzeli sivili öldüren İsrail’e ABD’nin neden yardım ettiği sorulduğunda Patel, “koşullar aynı değil” dedi.

Patel, “Bu koşullar tamamen farklı. Açıkçası böyle bir karşılaştırma yapmak inanılmaz derecede uygunsuz” dedi. değerlendirmesini yaptı.

İsrail’in Gazze baskınlarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, “İsrail’in Mescid-i Aksa başta olmak üzere Filistinlilere ve kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine yanıt vermek” gerekçesiyle 7 Ekim sabahı kapsamlı bir saldırı başlatırken. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne ağır hava saldırıları düzenledi. bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda 352’si asker olmak üzere 1.400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Gazze’de İsrail saldırılarında 4 bin 412’si çocuk, 2 bin 918’i kadın olmak üzere 10 bin 812 Filistinli öldürüldü, 26 bin 905 kişi de yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler 181 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’nin binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastaneleri ile Kudüs çevresini ve Filistin’e bağlı Endonezya hastanelerini vurdu. Kızılay, tahliyeye zorluyor. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu