Ekonomi

BIST 100 Endeksi Yüzde 1,35 Değer Kaybetti

BİST 100 endeksi Borsa İstanbul’da yüzde 1,35 kayıpla günü 6.605,04 puandan kapattı.

BIST 100 endeksi bir önceki kapanışa göre 90,10 puan gerilerken, toplam işlem hacmi 141,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,13 yükselirken, holding endeksi yüzde 0,90 değer kaybetti. Sektör endekslerinin ortasında tek kazanan bankacılık olurken, yüzde 5,79 ile elektrik en çok kaybeden oldu.

Analistler, yarın ABD Merkez Bankası (Fed) ile başlayacak merkez bankası para politikası kararları öncesi küresel borsalarda temkinli seyrin sürdüğünü ve Çin’in ekonomiye desteğine ilişkin gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Analistler, para piyasalarında yarın Fed’in politika faizini 25 baz puan artıracağının kesin olduğunu belirterek, bankanın enflasyonla mücadele kapsamında yıl sonuna kadar izleyeceği yola ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirtti.

Analistler, bu kapsamda yatırımcıların bankanın gelecekteki para politikalarına ilişkin ipuçlarını Fed Lideri Jerome Powell’ın açıklamalarından arayacaklarını söyledi.

Öte yandan, Çinli Politbüro’nun gayrimenkul bölümü için “politikaları zamanında ayarlama ve optimize etme” sözlerinin ardından borsalarda risk iştahı arttı.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma adımları kapsamındaki yeni düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sıkılaştırma sürecini destekleyici adımların tamamlayıcısı olarak, kredi büyümesine göre teminat imkânı kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme limitinin yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verildi. İhracat, yatırım, tarım ve zanaat kredileri bu feshin dışında tutuldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme varsayımını bu yıl için yüzde 2,8’den yüzde 3’e yükseltirken, 2024 için yüzde 3’te sabit tuttu. IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme varsayımını yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükseltirken, 2024 büyüme tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 2,8’e düşürdü.

Yarın ABD’de yeni konut satışlarının yanı sıra Fed’in faiz kararının da takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 6.800 ve 6.900 seviyelerinin direnç pozisyonunda, 6.600 ve 6.500 puanlarının ise ana pozisyonda olduğuna dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu