Haber

BM Genel Sekreteri Sudan’daki Çatışmaları Kınadı, Diyalog Çağrısında Bulundu

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 16 Nisan (Xinhua) — BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan’da Hızlı Destek Güçleri (HDK) ile Sudan Silahlı Kuvvetleri arasında çıkan çatışmaları şiddetle kınadı.

Guterres sözcüsü Stephane Dujarric Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “BM Genel Sekreteri, Hızlı Destek Güçleri ve Sudan Silahlı Kuvvetleri yetkililerini çatışmayı derhal durdurmaya, sükuneti sağlamaya ve mevcut krizi çözmek için diyalog başlatmaya çağırıyor.” dedi.

Açıklamaya göre Guterres, bölgedeki BM üye ülkelerini Sudan’da düzeni yeniden tesis etme ve geçiş sürecine geri dönme çabalarını desteklemeye çağırdı.

Dujarric basına yaptığı açıklamada, Guterres’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah es-Sisi ve Afrika Birliği Komite Lideri Musa Faki Mahamat ile bölgedeki gerilimin nasıl azaltılacağı konusunda görüştüğünü söyledi.

Guterres, HDK Komutanı Mohamed Hamdan Dagalo ile de farklı bir görüşme gerçekleştirdi. Sözcü, en kısa sürede Sudan Silahlı Kuvvetleri Komutanı Abdulfettah el-Burhan ile görüşecek olan Guterres’in çabalarını sürdüreceğini bildirdi.

Son dönemde Sudan Silahlı Kuvvetleri ile HDK arasında bölgede özellikle HDK’nın orduya entegrasyonu konusunda büyük anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Başkent Hartum’un birçok yerinde ve başkent dışındaki bölgelerde Cumartesi günü HDK ile Sudan Silahlı Kuvvetleri arasında çatışma çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu