Haber

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2. Uluslararası Serahsi Sempozyumu Bildirisine katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İsrail’in Gazze saldırılarına ilişkin, “Bu bir insanlık dramı, bir ahlak ve medeniyet krizidir. Yaşananlar, insanlığa barış, barış ve refah getirme iddiasında olan tüm ideoloji ve politikaların ortaya çıktığını gösterdi.” Savunduklarını iddia ettikleri şey ise “Bütün değerleri ayaklar altına alan Batı artık iflas etmiştir” dedi.

Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin düzenlediği “2. Uluslararası Serahsi Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Enstitüde düzenlenen sempozyumun açılışına katılan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’i öğrenmenin, öğretmenin, anlamanın ve evrensel beyanını hayata geçirmenin Müslümanlar için hem ibadet hem de tüm insanlığa karşı en temel görev olduğunu söyledi.

İslam coğrafyasının son birkaç yüzyılda maruz kaldığı siyasi, ekonomik ve kültürel saldırıların Müslümanların kendi medeniyet müktesebatıyla bağlarını kopardığını belirten Erbaş, “Bu durum Müslüman toplumların dini bilgilerden mahrum kalmasına neden oldu. , dini kavramların bağlamlarından çıkarılarak istismar edilmesinin de önünü açtı.İslam ülkelerinde “Yıllardır devam eden terör, tefrika, etnik ve mezhepsel çatışmalar hep aynı sorunun yansımalarıdır.”

Sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik açıdan büyük krizlerin kuşatması altında olan dünyanın, tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığını belirten Erbaş, şöyle devam etti:

“Küresel aktörlerin bitmek bilmeyen hırsları, dünyayı tam bir felakete sürüklüyor. Özellikle dini ve kültürel ırkçılık, ayrımcılık, şiddet, İslam düşmanlığı gibi sorunlar, bugün Müslümanların hayatını çekilmez hale getiriyor. İşte ilk kıblemiz Kudüs, ve Peygamber Efendimiz’in miracının anısına inşa edilen Mescid-i Aksa, bir asırdır kanayan yaramız Filistin, işgalci İsrail’in yine haksız, hukuksuz ve acımasız, vahşi saldırılarına sahne oluyor. Akıl almaz katliamlar ve soykırımlar var. Gazze günlerdir çocukların da dahil olduğu büyük bir katliam yaşıyor. Orada yaşanan soykırımdan bütün ümmet kaygılı. Bütün Müslümanların daha duyarlı olması lazım. Elimizle yapmamız gerekeni elimizle, dilimizle yapmamız gerekeni dilimizle, kalbimizle yapmamız gerekeni kalbimizle, kalbimizle yapmamız gerekeni kalbimizle yapmalıyız.”

“Batıl uğruna Filistin’i kan gölüne çeviriyorlar”

Erbaş, İsrail’in Müslümanların örgütsüzlüğünden aldığı heyecanla terör örgütü gibi davranarak Gazze’de yaşlı, çocuk, kadın, bebek ve sivil olmak üzere tüm masum insanları katlettiğini söyledi.

Filistinli bebeklerin gün yüzü göremeden öldüğünü anlatan Erbaş, şöyle konuştu:

“Gözyaşı döken annelerin çığlıkları gökyüzünü sarsıyor. Ne yazık ki bütün bu cinayetleri dünya izliyor. Bu bir insanlık dramı, bir ahlak ve medeniyet krizidir. Yaşananlar gösterdi ki, ülkücü argümanıyla ortaya çıkan tüm ideolojiler ve politikalar ortaya çıktı. İnsanlığa barış, huzur ve refah getiren inandırıcılığını yitirmiştir. Sahip olduğu tüm değerleri ayaklar altına alan Batı artık iflas etmiştir. Bu insanlık dışı davranışın arkasında sapkın bir inancın olduğunu büyük bir değerle belirtmek isterim. İşgalci İsrail’in. Bu inanışa göre kendilerini dünyanın efendisi olarak görüyorlar. Dünyayı kendi özel mülkleri olarak görüyorlar. Sapkın inançları onları buraya getirdi. “Vaat edilen bölgeyi ele geçireceklerine inanıyorlar.” İslam coğrafyasında Allah’ın kendilerine vaad ettiğine inandıkları yeryüzü’nü yaşıyorlar ve orada cenneti yaşıyorlar. Bu hurafenin peşinde Filistin’i kan gölüne çeviriyorlar.”

İsrail’e tam destek veren bazı güç odaklarının da aynı hurafeye sahip olduğunu belirten Erbaş, şöyle konuştu:

“Filistin’le yetinmeyecekler. Sapkın inançları uğruna tüm dünyayı yaşanmaz hale getirmeye devam edecekler. Bu nedenle hak, hukuk, ahlak, vicdan, merhamet gibi kavramları hesaba katmıyorlar. Bugün insanlığın yaşadığı krizleri, sosyal, kültürel, manevi ve siyasi krizleri çözebilecek fırsat elbette ki İslam’a hayat veren evrensel gerçeklerdir.İslam, barış ve esenlik dinidir, savunur ve yaşatmaya çalışır. Dünyanın her yerinde herkes için aynı evrensel değerleri korumaktır. Nitekim Müslümanların hakim güç olduğu dönemde yeryüzü adaletin, merhametin ve güzel ahlakın en güzel örneklerine tanık olmuştur.”

Erbaş, Kudüs’ün Müslümanların eline geçtikten sonra savaş, kaos ve gözyaşlarının yaşandığı bir yer haline geldiğini anlatarak, “Bütün bu trajedilere son vermek, sıkıntıları ortadan kaldırmak için Müslümanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinden başka çare yoktur. . Birlik şuuruyla birbirimizle bir olduğumuza inanıyorum.” “Umarım bir gün ümmetimizin asırlardır beklediği huzur ve sükunet kendiliğinden gelir ve İslam’a hayat veren ilke ve değerler yeryüzüne yeniden düzen getirir. Bizim görevimiz herkesle çalışmaktır. gücümüz bu ideal içindir.” söz konusu.

Yarın sona erecek olan sempozyumun açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör katıldı. Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi Prof. Dr. Kudaiberdi Gaparalıevich, Lübnan-Trablus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Raafat Mikatı ve Gaye Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Cevat Akşit ile farklı ülkelerden akademisyenler katıldı.

sarizhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu