Ekonomi

Dolar/TL yükselişte, Euro ve Sterlin ne kadar?

USD/TRY dün yükseliş eğilimi göstererek günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 26,93 seviyesinde tamamladı. Yeni güne yükselişle başlayan Dolar/TL, saat 11.20 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 26,95 seviyesinde işlem görüyor.

EURO VE Pound NE KADAR?

Aynı zamanda euro/TL 28,98’den, sterlin/TL ise 33,72’den satılıyor. ABD’de dün açıklanan enflasyonun yıllık bazda beklentileri aşması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yılın geri kalanında yeniden faiz artırma ihtimalinin ardından dolar endeksi yüzde 0,2 yükselişle günü 104,8 seviyesinde tamamladı. . Şu anda yüzde 0,1 düşüşle 104,7 seviyesinde. Euro/dolar paritesi şu anda yüzde 0,1 artışla 1,0740 seviyesinde işlem görüyor.

Gözler Fed’in Faiz Kararında

Dün açıklanan bilgilere göre ABD’de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 3,7 arttı. Aylık bazda piyasa beklentileri doğrultusunda artan TÜFE, Haziran 2022’den bu yana en büyük artışını kaydetti.

Analistler, artan enflasyon verilerinin ardından Fed’in şahin adımlarına devam edebileceği endişesi nedeniyle dolara olan talebin arttığını belirterek, yoğun veri gündeminin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararının da gündeme geldiğini belirtti. Bugün yatırımcıların odak noktası.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in Eylül ayı toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutmasının kesin olarak değerlendirildiğini hatırlatan analistler, bankanın faiz oranını 25 baz puan artırma ihtimalinin olduğunu söyledi. Kasım veya Aralık toplantısında yüzde 42’ye çıktı.

TCMB’DEN KKM HAREKETİ

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) vadeli TL mevduata geçişi teşvik edici adımları devam ediyor. TCMB, Döviz Korumalı Mevduat’ta (KKM) zorunlu karşılık oranını artırdı. KKM zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadeye kadar zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e çıkarıldı. Vadesi 1 yıla kadar olanlarla 1 yıl ve daha uzun olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5 olarak belirlendi.

VERİ AKIŞINA ODAKLANAN PİYASALAR

Analistler, bugün ABD’de perakende satış, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve haftalık işsizlik yardımı uygulamalarının yanı sıra yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, ECB faiz kararının ve Christine Lagarde’nin açıklamalarının takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan bakıldığında dolar takip edilecek. Endeksin 104 ve 103 seviyelerinin destek konumunda, 105 ve 106 puanlarının ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu