Ekonomi

Kahramanmaraş’ta tarihi Maraş Kapalıçarşı depremin ardından canlılığına kavuştu

Kahramanmaraş’ta 523 yıllık geçmişiyle şehrin en eski ticaret bölgesi olan Tarihi Maraş Kapalıçarşı depremin ardından eski canlılığına kavuşurken, artan ticari canlılık nedeniyle esnaf önümüzdeki günlerden umutluydu.

Kahramanmaraş’ın tarihine tanıklık eden ve asırlardır özgünlüğünü kaybetmeden ayakta kalmayı başaran 523 yıllık Maraş Kapalı Çarşısı, 6 Şubat’ta meydana gelen sarsıntılarda hasar gördü ve bazı dükkanlarda deprem nedeniyle çatlaklar oluştu. Ayrıca tarihi çarşı çevresindeki taş ve ahşap işyerleri de yıkıldı.

Tarihi kaynaklarda 15. yüzyılın sonlarında yapıldığı bilinen ve yüzyıllardır canlılığını koruyan Tarihi Maraş Kapalıçarşı, Saraçhane, Köşkerler, Bakırcılar gibi çeşitli iş kollarıyla eski canlılığına dönmeye başlamıştır. , Kuyumcular, Semerciler Çarşısı.

Depremin ardından 5 ay 20 gün geride kalırken, esnaf kısa sürede yaralarını sararak işlerinin başına döndü. Hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğramaya devam eden çarşıda giyimden yiyeceğe, yöresel lezzetlerden klasik el sanatlarına kadar pek çok işletmenin bulunduğu çarşıya gelen vatandaşlar alışveriş yaparak ticareti canlandırdı.

“Bu zor günleri atlatacağız”

Uzun yıllardır tarihi Kapalıçarşı’da esnaflık yapan Ahmet Yorgun, “Depremden çıktık, artık normale dönüyoruz. Yavaş yavaş bedestende ve esnafta bir canlılık var. İnşallah eski haline döneriz.” bu zor günleri de atlatın. ekonomi Şu an biraz sıkıntılı ama gelenler hala alışveriş yapıyor. Bu zor günleri atlatacağız, gelecek çok daha güzel olacak, inşallah, gelecekten umutluyuz” dedi.

“İyi olacağına eminiz”

Bir diğer Kapalıçarşı esnafı Harun Korkmaz ise, “Devlet elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor, ticaret yavaş yavaş rayına oturmaya başlıyor. Cumhurbaşkanımızın ifadesine göre 2 yıl sonra bütün şehirlerimiz ayağa kalkacak deniyor. Beklentimiz de bu. Daha önce verdikleri sözleri yerine getirdikleri gibi bunu da en kısa sürede yapacaklar. Kısa sürede atlatacağız. Esnaf olarak durum biraz kritik ama düzelmesini bekliyoruz. Tabii ki olacağına eminim” dedi.

“Küllerimizden doğacağız”

Esnaf Samet Zılkara, “Yavaş yavaş toparlanmaya ve gelişmeye başlıyoruz. Yeni işyerleri açılıyor, insanımız tekrar Kapalıçarşı’yı tercih etmeye başladı. Geleceğe umutluyuz, geleceğimiz hayırlı olsun. Yıkılan yerlerimiz kentsel dönüşümle yeniden yapılacak. Bizler yine Kapalıçarşı’nın esnafıyız. Küllerimizden doğacağız” dedi. – KAHRAMANMARAŞ

karacabey-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu