Teknoloji

“Kapatıp açmayı denedin mi?” sorusunun arkasında yatan gerçek ne?

Birine telefonunuzda yahut öbür bir teknolojik aygıtınızda bir sorun yaşadığınızı söylediğinizde, muhtemelen karşılaştığınız birinci soru “kapatıp tekrar açmayı denedin mi?” oluyordur. O denli ki, bu soru ve tavsiye hayatımızın içerisinde alışıldık bir latifeye bile dönüşebiliyor.

Telefonunuzu kapatmak büyük bir olay değil, lakin bu süreçte teknoloji açısından çok kıymetli bir süreç gerçekleşiyor.

Kapatıp açınca ne oluyor?

RAM, telefonun işlemcisinin gereksinim duyduğu kısa periyodik bilgileri depolar. Tabletler, PC’ler, dizüstü bilgisayarlar ve oyun konsolları da dahil olmak üzere diğer birçok cihazda da RAM kullanıldığını görürsünüz. RAM’inizde depolanan datalar, telefonunuzu en son açtığınızdan beri kullandığınız rastgele bir uygulamada her türlü misyonu gerçekleştirmek için kullanılır.

Bir web sayfasına yahut uygulamaya erişmek istiyorsanız, bu, aygıtınıza bir sonraki hareketiniz beklentisiyle saklanan ilgili dataları sağladığı için RAM kullanılarak süratli bir halde yapılabilir. Günümüzün akıllı telefonlarında genellikle 6-12 GB ortasında değişen RAM bulunuyor. Birçok insan 6-8 GB’tan fazlasına ihtiyaç duymazken, ek alana ihtiyaç duyabileceğiniz durumlar olabilir ve bazı akıllı telefonların en büyük avantajlarından biri, sundukları bu ek RAM’dir.

RAM, telefonunuzun uzun süreli depolama kapasitesiyle ilgili bir özellik değildir ve RAM verilerinize uzun süreli olarak ihtiyaç duymazsınız. Bu nedenle, telefonunuz her yeniden başlatıldığında RAM’inizdeki tüm bilgiler temizlenir. Yine başlatmanın yanı sıra RAM’inizi temizlemenin başka yolları da vardır, ancak akıllı telefonunuzu yeniden başlatmak genellikle en kolay ve en basit yöntemdir. Ayrıca, telefonunuzu yeniden başlatmanın diğer bazı büyük faydaları da vardır.

RAM’iniz gereksiz datalarla dolduğunda, telefonunuzun genel performansı değerli ölçüde yavaşlayabilir. Uygulamaları ve evrakları yüklemek can sıkıcı bir hale gelebilir ve telefonunuz son aylarını yaşıyormuş üzere hissedilebilir. Kullanımdan sonra uygulamalarınızı manuel olarak kapatsanız bile, RAM’de artık veriler kalabilir. Telefonu kapatmak, RAM’e giden gücü büsbütün kestiğinden ötürü RAM’i tamamen temizler.

RAM’inizde ne kadar fazla alan varsa, telefonunuz komutlara o kadar süratli reaksiyon verebilir. Bu nedenle, performans kalitesinde bir düşüş fark ettiğinizde telefonunuzu tekrar başlatmak süratli bir tahlil olabilir. Lakin bu garantili bir tahlil değildir. RAM’in dolması, yavaş akıllı telefon performansının yaygın bir nedeni olsa da tek sebebi değildir. Eski işletim sistemleri, bozulmuş piller ve hatta berbat gayeli yazılımlar da telefonun performansını yavaşlatabilir.

Bu nedenle, tekrar başlatma yardımcı olmazsa, tanımlamanız gereken ek bir sorun olabilir.

Başka bir deyişle, her ne kadar latife maksatlı kullanılabiliyor olsa da, telefonunuzu kapatıp açmanın gerçek yararları vardır ve açılmayan uygulamaları açmaktan irtibat problemlerini çözmeye kadar pek çok farklı hususta telefonunuza yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu