Haber

prof. Dr. Sıkı Çalışın: Yıllardır görmediğimiz kızamık vakaları yeniden su yüzüne çıktı

PANDEMİ sürecinde artan aşılama düzensizliklerinin etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve sistematik olmayan göç nedeniyle aşılama takibinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Yıllar sonra ilk kez kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirten Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı çocukluk dönemi aşılama takviminde yer alan ve 9. ay, 1., 4. ve 6. yaşlarda uygulanan kızamık aşıları, çocukları viral bir hastalık olan kızamıktan yüzde 99 oranında koruyor. 1960’lı yıllardan beri inançla kullanılan kızamık aşıları, pandemi sonrası aşılama değişkenliğinin artması nedeniyle çocukluk aşısını reddeden ailelere uygulanmıyor. Öte yandan Türk Pediatri Kurumu Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. kızamık salgını riski. Yıllardır ilk kez kızamık olan bir çocuğu aşıları eksik olduğu için önceki gün kliniğine başvurduklarını anlatan Prof. Dr. Çokuğraş, “Özellikle son bir ayda her yerde kızamık vakası var” dedi.

“YILLAR ÖNCE HAFTADA 2-3 ÖLÜM GÖRÜYORDUK”

Türkiye’de çocukların aşılanma oranının birçok Avrupa ülkesinden daha iyi olduğunu vurgulayan Prof. Kızamık, yüzde 95. Yüzde 95’in altına düşerse hele 90’lı yıllara kadar düşerse kızamık salgınlarının görülme ihtimali de artıyor. Son zamanlarda kızamık vakalarında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Böyle bir kızamık vakasını kabul ettik. dün kliniğimize geldi.Yabancı kökenli bir hastaydı.Aşıları tam olmayan bir hasta.Asistanlık dönemimizde kızamık çok korkulan bir hastalıktı.”Haftada 2-3 kez kızamıktan ölüm görüyorduk. Bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık olduğunu biliyoruz. Tabii ki o eski günlere dönmek istemiyoruz” dedi.

Son 10 yıldır dünyadaki kargaşa nedeniyle sadece Türkiye’nin değil birçok ülkenin düzensiz göçle uğraştığını vurgulayan Prof. bize özgü değil.Örneğin Uzak Doğu’da, Balkan ülkelerinde ve hatta Avrupa ülkelerinde zaman zaman küçük salgınlar oluyor.Aşı kararsızlığı veya aksilikler de arttı.İnsanlar gerçekten kafaları karıştığı için veya aşılanmıyorlar. aşıya karşı.Ama bazıları aşıya karşı.Ne yazık ki bu kişilerin sayısındaki ciddi artıştan dolayı çocukların aşılama oranları maalesef düşüyor.Bunu özellikle Covid pandemisi döneminde ve Covid aşılarına karşı olmak için yaşadık. , çocukluk aşılarına karşı olmaya dönüşüyor.”

“HAMİLELİK KADIN İÇERMEZSE BEBEK ÖLÜYOR” Aşılamanın sadece bireysel bir karar olamayacağının altını çizen Prof. çocuğunuza kızamıkçık deyin korkulacak bir hastalık değil.Çocuğunuz hamile bir kadına bulaştırırsa o kadının çocuğu daha anne karnında ölebilir veya sakat doğabilir.Bu hastalıklara erken yaşta yakalanırsa, Çocuklardan çok daha ciddi tablolara yol açabilir veya insanlardan oluşan bir ekip, yaşlılar, kemoterapi gören bir aile üyesi, bağışıklık sistemi zayıf başka bir kardeş veya çok küçük bir çocuk gibi bağışıklığı baskılanmış bireylere bulaştırırsa, çok daha şiddetli Sonuç çıkabilir. Toplumun bağışıklık kazanması için hepimizin aşı olması gerekiyor. Söyleme lüksüm yok.”

“NORMALDE İKİ DOZ, RİSKLİ DURUMLARDA ÜÇ DOZA ÇIKARILABİLİR”

Çocukluk çağı aşılarının uzun yıllardır güvenle uygulandığına dikkati çeken Prof. Dr. Zamanı gelir Kızamık aşısı genellikle 1 yaş civarında yapılır, 4-6 yaşlarında ek dozlar yapılır.Hastalığı olan çocukta yüzde 99’a yakın koruyuculuğu vardır.Aşı olan çocukta yüzde 99’a yakın koruma vardır. Nadiren de olsa kızamık olabilir ama çok hafif bir kızarıklıkla atlatır.Normalde ilk dozu 1 yaşında yapıyoruz ama şu an yaşadığımız durumdan dolayı yani tehlike olduğunda Salgın göçler çok fazla yoğun olduğu zamanlarda 9 aylıkken ilk doz verilebilir ancak bu aylarda uzun süreli koruma sağlamaz sadece yüzde 60 larda kalır. 1, 4 ve 6 yaşlarında tekrar uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı çok uygun buluyor. Te karar uzun süredir, kızamık aşısı 9 aya verildi. Zaten bir aylıkken idmanlara başladı” dedi.

bozdoganhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu