Teknoloji

Son üç yılın rakamları açıklandı! İşte Türk savunma sanayisinin durumu…

1964 yılında ABD Başkanı Johnson, İsmet İnönü’ye bir mektup gönderdi. Mektupta, “ABD ve NATO’nun bağışladığı silah ve teçhizatın hiçbiri Türkiye tarafından kullanılamaz.”

Bu sözler Kıbrıs Barış Harekatı’nı 10 yıl geciktirdi. Silah ambargoları milli savunma sanayinin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye artık insansız savaş uçaklarını, roketlerini ve elektronik harp sistemlerini kendi üretiyor. Artık kendi savaş gemisini üreten 10 ülkeden biri.

2023’ÜN KAZANANLARI…

Hepsini saymak mümkün değil çünkü 2023 yılında pek çok ilke imza atıldı. Türk savunma sanayisi, elektronik harp alanında ilk teslimatını 2023 yılında gerçekleştirdi. Ağır sınıf saldırı helikopteri Atak-2, insansız savaş uçağı Anka-3, insansız hava aracı Bayraktar TB3 ve Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı Hürjet göklere çıktı.

İlk yerli ve milli helikopter motoru TS1400, Gökbey helikopterini uçurdu. Milli savaş uçağına KAAN adı verildi ve ilk uçuş hazırlıkları için yoğun çalışmalar yürütülüyor. 3 fırkateynin üretimine aynı anda başlandı.

İHRACAT SAYISI 5 MİLYAR 500 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Türk savunma sanayinin son yıllardaki gelişimi dış pazarlara olan ilgiyi de artırdı. Bu, bölümün ihracat performansını istikrarlı bir şekilde artırdı.

Türk Savunma Sanayii 2020 yılını 2 milyar 278 milyon 695 bin dolarlık ihracatla kapattı. 2021 yılında 3 milyar 200 milyon dolar olan rakam, 2022 yılında 4 milyar 400 milyon dolara çıktı.

İhracat rekoru kıran savunma ve havacılık sanayisi, 2023 yılında bu rakamı yüzde 27 artırarak 5 milyar 500 milyon dolara çıkardı.

İnsansız hava aracı üreticisi Baykar, Suudi Arabistan’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracat sözleşmesini imzaladı. Akıncı 8 ülkeye gönderiliyor

Yazılım tabanlı milli deniz telsizi ve milli vurucu insansız hava aracı ALPAGU ihracat listesine girdi.

BAYKAR’DAN TARİHİ BAŞARI

Son 10 yılda 185 ülkeye 230 çeşit ürün gönderildi. 2023 yılının ihracat şampiyonu ise 1 milyar 766 milyon dolarla BAYKAR oldu. BAYKAR’ı 864 milyon dolarla TAI ve 439 milyon dolarla MKE takip etti.

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen ‘Defense News Top 100’ listesine 2023 yılında 4 Türk şirketi girdi. Bunlar ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve ASFAT…

Semalara çıkan her uçak ve savaş gemilerinin denize indirilmesiyle Türkiye, Savunma Sanayii ve havacılık alanında güçlü bir oyuncu haline geliyor.

KAYNAK: TRT HABER | DAMLA BURÇLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu