Ekonomi

ABD bankaları üzerindeki likidite baskısı

Küresel piyasalar Fed’in faiz kararına odaklanırken, ABD gecelik fonlama piyasasından gelen sinyaller likidite tarafındaki risklere dikkat çekti.

Bir önceki seansta 113 milyar dolar olan federal fonların günlük borçlanması, Pazartesi günü açıklanan New York Fed verilerine göre 27 Ocak’ta 120 milyar dolara yükseldi.

Bu, merkez bankasının verileri elden geçirdiği 2016’dan bu yana en yüksek seviye oldu. Pandemi döneminde uygulanan büyük nakit teşvikleri ve mali tedbirler sayesinde yakın zamana kadar bankacılıkta nakit boldu.

Şimdi, Fed’in faiz artırımları ve niceliksel sıkılaştırmanın birleşimi, mevduat sahiplerinin para piyasası fonlarına ve diğer yüksek getirili alternatiflere kaymasına neden olduğundan, bankalar kendilerini finanse etmek için başka kaynaklara yöneliyor.

TD Securities Kıdemli ABD Faiz Stratejisti Gennadiy Goldberg, “Son 12 ay, 1980’lerden bu yana en hızlı faiz artışları oldu” dedi. Bu nedenle, finansal koşullardaki sıkılaşma ve fonlama maliyetlerindeki artış tarihsel olarak oldukça aşırı olmuştur. Faiz oranlarındaki hızlı artış, aslında bir fonlama sıkıntısı yaratmasa da ciddi mevduat çıkışlarına yol açarak bazı bankaları zor durumda bıraktı.

orhanelihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu