Ekonomi

ABD enflasyon verilerinin ardından gözler Jackson Hole’da

ASİYE ERDURAN

ABD’de enflasyon, geçen yıldan bu yana keskin bir düşüş göstererek, iki yılı aşkın süredir ülkeyi saran fiyat baskılarının çoğunu hafifletti.
Ancak Fed, ekonomistler ve yatırımcılar, fiyat baskılarının nereye yönelebileceğine dair işaretler için çekirdek enflasyon rakamlarına özel bir ilgi gösteriyor. Aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,2 ile sakin kalırken, yıllık çekirdek enflasyon verileri yüzde 4,7 ile Ekim 2021’den bu yana en düşük artışı kaydetti. Ancak çekirdek enflasyon genel enflasyonun üzerinde seyrediyor. Bu noktada uzmanlara göre artık işin zor kısmı geliyor. Piyasa beklentilerine göre bu aşamadan sonra enflasyonu yüzde 2’lik hedef orana indirmenin çok daha zor ve yavaş olması bekleniyor.

Fed üzerindeki baskı hafifledi

Temmuz ayı enflasyon verilerini Bloomberg HT’ye değerlendiren Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam, açıklanan verilerin umut verici olduğunu söyledi. Hem manşet hem de çekirdek enflasyon rakamlarının 20 Eylül’de açıklanacak faiz kararı üzerindeki baskıyı hafiflettiğini belirtti.

Fed’in bu yıl enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımına gitmeme ihtimalinin bulunduğunu belirten Erlam, açıklanan veriler ışığında yumuşak bir iniş ya da bir miktar ekonomik durgunluk olasılıklar arasında yer aldığını söyledi.

Craig Erlam, Fed lideri Joreme Powell’ın 24-26 Ağustos’ta yapılacak Jackson Hole toplantısında piyasalara uyarı mesajları vereceğini belirtti. Bu yılki toplantıdan önemli bir politika değişikliğine dair herhangi bir ipucu beklemediğini paylaştı.

Bir iki faiz artışı gelebilir

Enflasyon bilgilerine ilişkin görüşlerini paylaşan Cleo Capital Genel Müdürü Sarah Kunst, ABD’de tüketici fiyatlarının beklentiler doğrultusunda ilerlediğini belirtti. Konut ve gaz fiyatlarının halen yüksek olmasına rağmen birçok segmentte fiyatların beklentiler doğrultusunda düştüğünü vurguladı.

Fed’in eylüldeki toplantısında faiz oranlarını artırmasının muhtemel olduğuna işaret eden Kunst, bankanın büyük olasılıkla yıl sonuna kadar bir veya iki küçük artış daha yapacağını söyledi. ABD ekonomisinde son dönemde yaşanan sert/yumuşak iniş tartışmalarını değerlendiren Cleo Capital Genel Müdürü, inişin çok sert olmayacağını ve ABD ekonomisinin derin bir durgunluktan kurtulabileceğini umduğunu belirtti.

ABD Borsalarına ilişkin beklentilerini açıklayan Sarah Kunst, Fed’in faiz artırımlarına son vermeden ABD borsalarında fazla bir yukarı yönlü hareket olmayacağını belirtti. Eylül ayındaki FOMC toplantısında Powell’ın politika faizinde nasıl adımlar atacağına ilişkin açıklamalarının Jackson Hole toplantısında verileceğini sözlerine ekledi.

haber-kigi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu