Haber

AB’den Hamas’a yaptırım kararı: Türkiye ile bağlantılı isimler de listede

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları devam ederken Avrupa Birliği (AB), Hamas’a mali destek sağladıkları gerekçesiyle Türkiye, Cezayir, Lübnan ve Sudan’da ticari faaliyet gösteren altı kişiye yaptırım uygulama kararı aldı. ‘terör örgütü’.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, AB Konseyi’nin 19 Ocak Cuma akşamı açıkladığı yeni yaptırımların Hamas’a milyonlarca avro aktaran ‘bankacıları ve yatırımcıları’ hedef aldığı belirtildi. AB yönetimine göre yaptırım listesinde yer alanlar arasında Hamas’ın ‘yatırım ofisi üyesi’ olan bir örgüt yöneticisi de yer alıyor.

‘AMAÇ HAMAS’I BESLEYEN GELİR KAYNAKLARINI KURUTMAK’

Yaptırım uygulanan diğer kişilerin Hamas adına Türkiye, Cezayir ve Sudan’da şirket ve yatırımları yöneten bir Ürdünlü ve bir Sudanlı ile örgütün önemli bir döviz bürosunun başkanlığını yapan üç Lübnan vatandaşı olduğu belirtildi. Yaptırım uygulanan bu kişilerin AB ülkelerindeki mal varlıkları dondurulacak ve Avrupa’ya girişlerine izin verilmeyecek. AB vatandaşları ve şirketlerinin de bu kişilerle iş yapması engellenecek. AB’ye göre yeni yaptırımların amacı Hamas’ı besleyen gelir kaynaklarının tamamen kurutulması.

‘KARARLI ADIMLAR ATMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR’

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, bu tedbirlerin AB’nin ‘teröristlerin 7 Ekim’de gösterdiği zulümlere yanıt vermek için kararlı adımlar atmaya hazır olduğunu’ gösterdiğini söyledi. Borrell’in İsrail yönetimini geçmişte Hamas’a destek verdiği için de eleştirdiği bildirildi. Times of Israel’in haberine göre Borrell, Valladolid Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada İsrail’in, ‘El Fetih liderliğindeki Filistin Otoritesini zayıflatmak için Hamas’ı finanse ettiğini’ hatırlattı. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu