Haber

AB’den Türkiye raporu: “Türkiye, Avrupa Birliği’nin kilit ortağı ve aday ülkesidir”

Avrupa Birliği (AB) Yönetim Kurulu, 2023 Genişleme Paketi’ni kabul ederek, Ukrayna ve Moldova ile müzakerelere başlanmasını, Gürcistan’a adaylık statüsü verilmesini, gerekli uyum sağlandıktan sonra Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını önerdi. Türkiye’nin AB’nin kilit ortağı ve aday ülkesi olmaya devam ettiği vurgulandı.

AB Komisyonu tarafından her yıl hazırlanan ve AB’nin aday ve aday ülkelere ilişkin görüşlerini içeren yıllık genişleme raporu açıklandı. Bu yıl açıklanan pakette Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve Türkiye’ye ilişkin raporlar yer alıyordu. Pakete göre Ukrayna ve Moldova ile AB üyelik müzakerelerinin başlatılması istendi. Gürcistan’a adaylık statüsü verilmesi ve gerekli uyum sağlandıktan sonra Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin başlatılması önerildi.

Von der Leyen: “Hepimiz kazandık”

Avrupa Komitesi Lideri Ursula von der Leyen, pakete ilişkin düzenlenen basın toplantısında, “Genişleme Avrupa Birliği için hayati bir politikadır. Birliğimizi tamamlamak tarihin çağrısıdır, Birliğimizin doğal ufkudur. Birliğimizi tamamlamak aynı zamanda Güçlü bir ekonomik ve jeopolitik mantık. Geçmişteki genişlemeler hem katılımcılar hem de katılımcılar tarafından yapılmıştır.” “Hem ülkelere hem de AB’ye büyük faydalar sağladı. Hepimiz kazandık” dedi.

“Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Bosna Hersek’in önemli sonuçlar elde ettiğini gördük”

Pakete ilişkin yorum yapan AB Komitesi Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi, “Bu rapor, AB’nin genişlemesinin yeniden gündemde olduğunu teyit ediyor. Genişleme, bizim Avrupa’ya yönelik jeopolitik projemizdir. Bu yeni jeopolitik ivmeyi yakalayabilmemiz için, Temel konulardaki güvenilir reformların rehberliğinde devam edecek olan genişleme sürecini hızlandıracağız.” Son aylarda Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın yanı sıra Bosna-Hersek’in de bu kararlılığın ve kararlılığın karşılığını verdiğini açıkça gösteren önemli sonuçlar elde ettiğini gördük. Önümüzdeki aylarda bölgeyle olan etkileşimimizi artırırken, tüm ortaklarımız genişleme raporlarımızda açıkça belirtilen gerekli reformlara odaklanmalı, böylece Konsey “Şirketin bir sonraki kararları alabilmesi için iyi bir değerlendirme yapabiliriz” “dedi.

“Türkiye kilit ortak ve aday ülke olmaya devam ediyor”

Türkiye raporu, AB Komisyonu’nun açıkladığı 2023 Genişleme Paketi’nde de yer aldı. Rapora ilişkin yayımlanan açıklamada, “Türkiye, Avrupa Birliği’nin kilit ortağı ve aday ülkesi olmaya devam ediyor ancak Avrupa Konseyi’nin kararı doğrultusunda katılım müzakereleri 2018 yılından bu yana durma noktasına geldi. Avrupa Birliği’nden uzaklaşmaya yönelik olumsuz eğilimi tersine çevirmek.” “Üyelik ve katılımla ilgili reformları sınırlı ölçüde sürdürdü. Terörle mücadele, ekonomi, enerji, gıda güvenliği, göç ve ulaşım gibi önemli alanlarda Türkiye ile ortak çıkar alanlarında işbirliği devam etti.”

Açıklamada ayrıca, “Türkiye’nin, AB’nin ‘Ortak Dış ve Güvenlik Politikası’na uyumunu önemli ölçüde artırmak ve yaptırım ihlallerini önleme ve tespit etme konusunda iş birliğini artırmak için kararlı adımlar atması gerekiyor. Avrupa Konseyi’nin verdiği görev sonrasında” ifadelerine yer verildi. Araç ve seçeneklere dayalı olarak stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemek amacıyla Yüksek Temsilci ve Komisyon, Kasım ayında AB-Türkiye ilişkilerinin durumuna ilişkin Konsey’e bir rapor sunacak.”

AB Genişleme Paketi Aralık ayında AB başkanları tarafından tartışılacak. AB Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen paketin AB Konseyi liderleri tarafından da kabul edilmesi durumunda, son büyük genişlemenin gerçekleştiği 2010 yılından bu yana ilk kez AB Genişleme politikasında bir canlanma yaşanması bekleniyor. – BRÜKSEL

aydincikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu