İş

Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Eylem Planı Toplantısı Mersin’de Yapıldı

Mersin’de Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında Tarım Koordinasyon Kurulu, ‘Akdeniz meyve sineği ile mücadele eylem planı’ gündemiyle ilk toplantısını yaptı.

Vali Pehlivan toplantıda yaptığı konuşmada Mersin’in bereketli Çukurova toprakları içinde yer aldığını vurgulayarak, “İlimizin ekonomik faaliyetleri arasında tarım sektörü, tarımsal üretim, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması önemli bir yer tutuyor. 8 üründe birincilik, 13 üründe ikincilik, 8 üründe üçüncülük” dedi.

Bu üretim başarısında çiftçinin alın terinin büyük payı olduğunu kaydeden Vali Pehlivan, “Üretilen bu eserlerin işlenmesinde ve pazarlanmasında emeği geçen çiftçilerimizi ve tüm paydaşlarımızı kutluyorum. Katkı sağlayanlara minnettarız. işlere değer katmak ve katma değer yaratmak.

Tarım sektörü teknoloji ile birlikte büyüyen, gelişen, yenilenen ve diğer sektörlerle daha bütünleşen insanlık için büyük önem taşıyan bir sektördür.

Geride bıraktığımız yılda tarım sektörü temsilcileri ile birçok görüşme gerçekleştirdik. Çiftçilerimizle tarlalarda, seralarda durağan hale geldik. İlçelerimizde toplantılar yaptık. Geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman Bakanımızın da katılımıyla tarım kolundaki tüm paydaşlarımızın katılımıyla oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda gündeme getirilen konuların değerli bir bölümünün analizleri üretilmiş ve uygulanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili birimleri çiftçilerimizi tarlada ziyaret ederek tespitlerde bulundu, atılacak adımları belirledi ve onlar için teknik toplantılar yaptı.

Pehlivan, Akdeniz meyve sineği sorununun sadece günümüzün değil, bölgedeki tarım sektörü için de hayati bir sorun olduğunu belirterek, “Bilimsel çalışmalar ışığında geliştirilen analiz önerileri üzerinde belirleyeceğimiz yol haritası, atılacak adımlar. Akdeniz meyve sineği ile ilgili alınan tedbirler ve alınan sonuçlar, tarım bakanlığı için çok faydalı bir adım olacak” dedi.

Toplantıda eylem planı çerçevesinde geçmişte gerçekleştirilen iş ve faaliyetlerin devamı niteliğinde kısa, orta ve uzun vadede yerine getirilmesi gereken iş ve süreçler sıralandı. Bu konudaki çalışmaları takip etmek üzere bir alt komisyon kurulmasına karar verildi. Ayrıca, Mersin’de tarım, hayvancılık, arıcılık ve balıkçılıkla ilgili bahislerin değerlendirilmesi amacıyla Tarımsal Uyum Komisyonu’nun belirli aralıklarla toplanmasına karar verildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda gerçekleştirilen ve gündeme ilişkin sunumların yapıldığı toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Denetimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Doç. Yunus Bayram, Tarım ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Muharrem Selçuk, oda başkanları, üniversite temsilcileri, tarım sektörü ve iş adamları temsilcileri, Akdeniz meyve sineği ile mücadeleye ilişkin tespitlerini ve analiz önerilerini sundular. – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu