Haber

CHP Milletvekili Öztürk, Bursa Çataltepe mağdurlarının sesi oldu

BURSA (İGFA) – Yıllardır yapımı tamamlanamayan Bursa’nın Kestel Çataltepe Sanayi Sitesi’nin geleceği ve mağdurların sorunları, Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün sunduğu önergeyle Meclis’e taşındı. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği yanıtlarda sorunların analizi veya yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin herhangi bir detay yer almıyordu.

BESOB (Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları) tarafından 2008 yılında Bursa’da başlatılan Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi projesi 16 yıldır tamamlanamadı. Projede 3 bin esnaf mağdur olurken, kamulaştırılan arazinin bugünkü değeri yaklaşık 55 milyar liraya ulaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki’den yanıt talebiyle konuyu soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

“BAKANLIK SORULARI OKUMADAN CEVAP VERDİ”

Bakanlık, Öztürk’ün 20 Ekim 2023 tarihli soru önergesine 3 ay sonra yanıt verdi. Sorunların çözümüne ilişkin net bir yanıt vermeyen Bakanlık, sanki Çataltepe mağdurlarını oyalıyormuş gibi bir yanıt verdi.

Bakanlığın yanıtına ilişkin Hasan Öztürk, “Bursa Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili olarak mağdur olan ve sistemden dışlanan 3 bin esnafımızla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza 5 soru sorduk ancak bu soru sorulmadı. bu 5 soruyu okuduğumuzda yalnızca süreci açıklayan klasik bir cevap aldık. “Cevap veren bakanlık danışmanları veya bakanlığın ilgili dairesi soruları okumadan mesaj göndermiş.” Bakanlığın gönderdiği cevaba tepki gösterdi.

“BURSA TEKSTİL VE DOKUMACI MAĞDUR OLUYOR”

Ciddi bir mağduriyetin yaşandığını, dokuma ve dokumanın şehri Bursa’da dokuma ve dokuma esnafının ciddi bir yük altında olduğunu belirten Öztürk, “Burada da gerçekten ciddi sayıda mağdur olan dokumacımız var. Dolayısıyla onların haklı mücadelesi için dayanışmamız devam edecektir. Bakanlığın soruları dikkatle okuyup cevaplamasını rica ediyoruz. Çataltepe Mağdurları Derneği adına sorularımızı bir kez daha ileteceğiz. “Bu sefer aynı soruları dikkatle okuyarak cevaplasınlar, çünkü cevap alana kadar bu soruları onlara ileteceğiz.” söz konusu.

ÇATALTEPE’DE NELER OLDU?

BESOB (Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları) tarafından 2008 yılında Bursa’nın Kestel ilçesinde 3 milyon metrekare alan üzerinde 62 milyon TL kamulaştırma bedeli ile başlatılan projede, 3 bin esnafı kapsayan proje 129 milyon liraya ihale edildi. milyon liraya ilk etapta 125 işyeri inşa edildi.

Müteahhidin iflasının ardından 2018 yılında TOKİ’nin yönlendirmesiyle kurucu ortakları BESOB olan 7 kişi bir araya gelerek 7 bin TL sermayeli BESKOOP adında bir kooperatif kurdu. 3 milyon metrekarelik sanayi alanı, 3 bin BESOB faydalanıcısının bilgisi dışında, Mart 2019’da bedelsiz olarak BESKOOP’a devredildi. Kooperatifin 444 üyesi bulunurken, 3 bin esnafın sadece 163’ü ilk faydalanıcı oluyor. Kooperatifin birden fazla şehirden ve hatta ülke dışından gelen 281 kişiyle uygunsuz dönemsel süreçlerle kar amaçlı görüşmeler yaptığı belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu