Haber

Çin’den ABD’ye net mesaj: Seçiminizi yapın

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Pekin ziyareti sırasında Çinli yetkililerle temasları sürüyor.

Beş yıl sonra Çin’i ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olan Blinken, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komitesi başkanı Wang Yi ile de bir araya geldi. Çin muadili, China Gang. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Blinken ve Vang’ın beraberindeki heyetlerle Diaoyutai Eyalet Konukevinde yaptığı görüşmenin yaklaşık üç saat sürdüğünü söyledi.

Çin devlet televizyonu CCTV, Komünist Parti’deki konumu Çin Dışişleri Bakanı’ndan daha yüksek olan Vang’ın toplantı sırasında Blinken’e “Diyalog veya yüzleşme ile işbirliği veya çatışma arasında seçim yapmalısınız” dediğini bildirdi.

Wang, Çin’in Tayvan konusunda “uzlaşma veya uzlaşmaya yer olmadığını” söyledi. Wang, “ABD, üç ayrı ABD-Çin ortak açıklamasında yeniden teyit edilen Tek Çin ilkesine gerçekten bağlı kalmalı, Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli ve Tayvan’ın bağımsızlığına açıkça karşı çıkmalı” dedi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip olan ABD ile Çin arasındaki ilişkiler son yıllarda ticaretten teknolojiye, Tayvan’dan insan haklarına kadar pek çok konuda yaşanan sorunlar nedeniyle geriliyor.


Blinken ve Vang’ın heyetleriyle Diaoyutai Eyalet Konukevinde yaptığı görüşme yaklaşık üç saat sürdü.Fotoğraf: Leah Millis/REUTERS

Blinken’in Çin’e yaptığı resmi ziyaretin ikinci ve son gününde Wang’ın ardından Çin Devlet Lideri Xi Jinping ile görüşmesi bekleniyor.

Dün Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı China Gang arasında heyetlerin katılımıyla 6-7 saat süren bir görüşme gerçekleşti. Taraflar görüşmeleri “yapıcı ve samimi” olarak nitelendirdiler.

Bu toplantıda ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’in “yanlış algılama ve hesap hatası risklerinden kaçınmak” için tüm konularda ve diplomaside iletişim kanallarını açık tutmanın önemini vurguladığını duyurdu.


Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı China GangFotoğraf: LEAH MILLIS/REUTERS

“İlişkiler en düşük noktasında”

Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre China Gang, iki ülke arasındaki ilişkilerin şu anda “diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana en düşük noktada” olduğunu ve bu durumun “ülke halklarının temel çıkarlarına da saygı göstermediğini” söyledi. iki ülke ne de uluslararası toplumun ortak beklentilerini karşılıyor”. ” söylenmiş.

Her iki taraf da kilit konularda işbirliğine istekli olduklarını ifade etmelerine rağmen, Tayvan, insan hakları, ticaret, teknoloji ve güvenlik konusunda somut bir ilerleme kaydedilmediğine dair bir izlenim yoktu.

China Gang, Tayvan sorununun Çin’in ülke çıkarlarının merkezinde yer aldığını ve Çin-ABD ilişkilerinin en önemli konusu olduğunu belirtti. Çinli bakan, bu konunun aynı zamanda “en bariz risk” olduğunu da sözlerine ekledi.

Blinken’in Çinli mevkidaşını da Washington’a davet ettiği ve Çin Çetesi’nin bu teklife ölümcül yanıt verdiği açıklandı. Ancak bu ziyaret için rastgele bir tarih verilmedi.

DW,AFP,AP,rtr,dpa/C

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu