Haber

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Trend Mayıs’ta seçim olacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International’dan Becky Anderson’ın konuğu oldu. Kalın, 6 Şubat’ta Maraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 20 Şubat’ta Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler ve yaklaşan seçimler hakkında açıklamalarda bulundu.

Anderson, ‘Depremden kurtulan pek çok kişinin benzer bir depremin tekrar olacağı korkusuyla yaşadığını’ hatırlatarak, İbrahim Kalın’a, “Bu insanlar nerede yaşayacak? Bu konudaki kısa ve uzun vadeli planlar nelerdir?” soruları yöneltti.

“Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik. Çok yıkıcı depremler oldu. 7 bine yakın artçı sarsıntı gördük” diyen Kalın, “Tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Yeni şehirlerimizi bilimsel kriterlere göre inşa edeceğiz” dedi.

‘YENİ BİR EYLEM PLANI VE MÜDAHALE MEKANİZMASI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

Depremlerin ortasında Katar, Rusya, Çin, Pakistan, Almanya ve NATO başta olmak üzere ülke ve kurumlardan takviye ve yardımlar geldiğini hatırlatan Kalın, “100 binden fazla daire dolusu bina ya yıkıldı ya da hasar gördü. Hepsi tahliye edilecek veya yıkılacak. Tüm önlemleri alıyoruz. Afet bölgesinde şimdiden 300 binden fazla çadır kurduk. Her gün onbinlerce çadır, konteyner, prefabrik konut ve diğer barınma hizmetlerini kesintisiz olarak sağlıyoruz” dedi.

Kalın’a, sarsıntıların ardından ‘depreme hazırlıksız yakalandı’ konusunda kamuoyunda bir hoşnutsuzluk ve tepki oluştuğunu, özellikle yeniden imar barışına yönelik eleştirilerin olduğunu hatırlatan Anderson, “Türkiye depreme yeterince hazırlıklı mıydı?” diye sordu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ‘deprem sonrası dönemde yapılan eleştirileri dikkate aldıklarını’ belirterek, “Tabii ki her zaman daha iyisi yapılabilir. Buna hiç şüphe yok. Endişelerini dile getirenler haklı. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Uzmanları, bilim adamlarını, sismologları, jeoteknisyenleri dinliyoruz. Yeni şehirlerimizi bilimsel kriterlere göre inşa edeceğiz, buna şüphe yok” dedi.

‘Sahada bir dizi lojistik sorunla karşılaşıldığını’ kaydeden Kalın, hükümetin ‘yeni bir eylem planı ve müdahale mekanizması üzerinde çalıştığını’ açıkladı.

‘DEPREM BÖLGESİNDE 2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KALDI’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da seçimlerin ne zaman yapılacağını değerlendirdi. Kalın, ‘Seçimin ne zaman yapılacağı konusunda son sözün Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) olduğunu’ belirterek, “Cumhurbaşkanı bu kararı tek başına alamaz. Parlamento bir karar vermek zorundadır. Ama günün sonunda etkilenen 10 ilde seçim yapılıp yapılmayacağına Yüksek Seçim Kurulu karar verecek.”

2 milyondan fazla kişinin deprem bölgesini terk ettiğini belirten Kalın, “Gittikleri yerde nasıl oy kullanacakları gibi teknik sorunlar var. Ancak önümüzdeki günlerde aksi yönde bir siyasi mutabakat sağlanmadığı takdirde Mayıs ayında zamanında yapılması yönünde bir eğilim var.” (DIŞ HABERLER)

ozalpajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu