Haber

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın randevu talebine yanıt vermediğini belirterek, “Bütün Bu Konularda Arabuluculuk Yapacak Biri Varsa O da Benim. Özel…

DİLAN KUTLU

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Alexei Erkhov ile Filistin’i görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme talebine henüz yanıt vermediğini belirten Davutoğlu, “Dünden beri arkadaşlarımız özel sekreterlerine ulaşıp bu talebini iletmeye çalışıyorlar. Üstelik benim kamuoyuna açık bir önerim olduğu için gereğinin yapılması gerekiyor. Ayrı bir davete gerek kalmaksızın düzenlendik. Bu konuda olumlu yanıt almayı umuyoruz.” “Bütün bu konularda arabuluculuk yapabilecek biri varsa o da benim. Bu konuda kendisine yapabileceğim katkıyı sunmak isterim. Onlara bazı özel girişimler de sunmayı düşünüyorum” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Alexei Erkhov ile elçilik binasında Filistin konusunda görüştü. Yaklaşık 40 dakika süren toplantının ardından açıklama yapan Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“RUSYA, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ’NİN EN DOĞRU OBJEKTİF TARAFLARINA EŞİT FARKI DURUMUNU GÖSTERDİ”

Davutoğlu şunları söyledi:

“Filistin’de olaylar her geçen gün daha trajik bir hal alıyor. Saldırılar hastanelerden okullara, camilere kadar yayılıyor ve uluslararası toplumda Filistin halkı ve Filistin halkının geleceği konusunda ciddi bir adım atılmıyor ve uluslararası bir tepki var. İsrail’in saldırılarını yasallaştıran bir ortam.” Rusya, tüm bu kurallarda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki en objektif taraflarla eşit bir tutum sergiledi. Önceki dönemlerde Filistin ve İsrail konusunda Türkiye ile yakın bağları olan bir ülke ve P5 ülkeleri arasında Filistin meselesiyle en yakından ilgilenen ülke konumunda. “İki devletli çözümü bilen ve en büyük desteği veren ülke. Bu bağlamda P5 ve bazı komşu ülkelerden talep ettiğimiz atamalar çerçevesinde geçtiğimiz hafta sonu Rusya Büyükelçisi ile kapsamlı bir toplantı yaptık. Özellikle BM Güvenlik Konseyi’ne sundukları insani yardım yasa tasarısı için kendilerine şükranlarımı sunarken, bu yasa tasarısının reddedilmesinden kaynaklanan sessizliği ve yanılsamayı vurguladım ve hem Sayın Putin’e hem de Sayın Lavrov’a şükranlarımı sundum. Rus yetkililerin Türkiye’nin endişeleri ve kamuoyunun duyarlılığına ilişkin son açıklamalarını Sayın Putin’e iletilmek üzere bir mektupla kendilerine ilettim.

“BAZI ÖZEL GİRİŞİMLER ALINIP ONLARA SUNMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın henüz görüşme talebine yanıt vermediğini belirten Davutoğlu, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Dünden beri arkadaşlarımız özel ofislerine ulaşarak bu talebini bize iletmeye çalışıyorlar. Üstelik benim kamuoyuna açık bir teklifim olduğu için ayrı bir davete gerek kalmadan düzenlenmesi gerekirdi. Umarız ki gerçekleşir. Bu konuda olumlu cevap verilecektir. Bütün bu konulara aracılık edecek biri varsa o da odur.” Benim. Bu konuda yapabileceğim katkıyı kendisine sunmak isterim. Onlara bazı özel girişimler de sunmayı düşünüyorum. Tabii bu da onların takdirindedir. Bu teklifimi hâlâ sizin aracılığınızla iletiyorum. Netanyahu’nun elini sıkanlar, Türkiye’de de kendileriyle çalışmış olan Başbakan’ın elini sıkacak. “Bunun uzatılıp uzatılmayacağına karar vermek muhtemelen kamuoyuna kalmış olacaktır.”

Diğer ülkelerin büyükelçileriyle görüşmelerine devam edeceklerini belirten Davutoğlu, “Şu anda ABD, Çin, Fransa, İngiltere, Avrupa Birliği ve bazı komşu ülkelerden benzer başvurular aldık. Gelen yanıtlara bakacağız. Kim bizimle görüşmek isterse… Önemli olan insani kaygının ve huzurun sağlanmasıdır.” “…Eğer dengeli bir politika izleyeceksek, Filistin’in var olma hakkını, kadim topraklarını kurma hakkını kabul edeceğiz” dedi.

“AKP’NİN BÜYÜK FİLİSTİN Mitingine DAVETLİ OLMADIK”

AKP’nin İstanbul’da düzenleyeceği “Büyük Filistin Mitingi”ne kendilerinin davet edilmediğini belirten Davutoğlu, “Hükümetin şu ana kadar attığı adımlar son derece zayıf, son derece ürkek adımlardır.”

haber-pursaklar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu