Haber

F-35’e büyük rakip! 5’inci nesil savaş uçağı FC-31 görücüye çıktı

Çin’in yeni geliştirdiği 5’inci nesil savaş uçağı “FC-31”, Suudi Arabistan’da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı’nda (WDS) tanıtıldı.

China Aviation Industry Company’ye (Avic) bağlı Shenyang Aircraft Company tarafından geliştirilen uçak, ABD Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının muadili olarak tasarlandı.

ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Fuarda potansiyel alıcılara tanıtılan geliştirme aşamasındaki savaş uçağının, yüksek hız ve hareket kabiliyetinin yanı sıra hayalet uçak özelliklerine de sahip olması planlanıyor.

F-35’lerin maksimum hızı 1,6 Mach (saatte 1960 kilometre) iken; FC-31’in maksimum 1,8 Mach (saatte 2205 kilometre) hıza sahip olması bekleniyor.

Öte yandan savaş menzili 1240 kilometre olan F-35’lere kıyasla FC-31’in 1207 kilometre gibi biraz daha düşük menzile sahip olması bekleniyor.

“Shenyang J-31” olarak da bilinen uçak, henüz Çin ordusunun envanterine girmedi.

ORTADOĞU’DA POTANSİYEL ALICILAR

Uzmanlar, İsrail’in Gazze saldırıları ve Kızıldeniz’deki gerilim nedeniyle bölgesel istikrarsızlığın arttığı bir dönemde yeni nesil uçağın Ortadoğulu alıcıların ilgisini çekebileceğini değerlendiriyor.

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı General Zaheer Ahmad Baber, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Pakistan’ın Hava Kuvvetlerini modernize etme çalışmaları kapsamında Çin’den FC-31 savaş uçakları almayı planladığını belirtmişti.

Ancak ABD’nin Rusya ve Çin ile yaptığı savunma anlaşmalarını gerekçe göstererek bölge ülkelerine F-35 satışlarını askıya alması Çin’in önünde önemli bir engel olarak görülüyor.

Bu nedenle savaş uçağı filosunun büyük kısmını ABD yapımı uçaklardan oluşan Suudi Arabistan’ın Çin seçeneğini değerlendirip değerlendirmeyeceği belli değil.

ABD Başkanı Joe Biden, eski Başkan Donald Trump döneminde Birleşik Arap Emirlikleri ile F-35 satışına ilişkin varılan anlaşmadan vazgeçti. Washington’un kararında, ülkenin Çin ile yakın ilişkileri nedeniyle Pekin’in eline düşen savaş uçağının teknolojik sırlarından duyduğu endişenin etkili olduğu iddia edildi.

Biden yönetimi, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından Türkiye’yi de F-35 programından çıkardı.

Öte yandan, Türkiye’nin 2020’li yılların sonunda seri üretimini yapmayı planladığı milli muharebe uçağı KAAN’ın, bölge ve bölge dışı ülkelere yönelik yeni nesil muharebe uçağı tedarikinde değerli bir seçenek olacağı öngörülüyor.

mazgirt-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu