Haber

İktidarın ‘Uludağ’ telaşı: Ateşten mal kaçırmaya çalışıyorlar

ANKARA –AK Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sevk edilen Bursa Uludağ Milli Parkı’nda Alan Başkanlığı kurulmasına ilişkin kanun teklifi, bütçe görüşmeleri sürerken muhalefetle komisyon gündemine alındı. pratiklere.

Muhalefetin “Uludağ kiraya açılacak” şeklindeki eleştiri önerisi bugün (9 Aralık Perşembe) Bayındırlık, İmar, Ulaşım ve Turizm Komisyonu’nda görüşülecek. Teklif Meclis’e sunulduktan 13 gün sonra komisyon gündemine girerken, aynı zamanda Meclis Genel Kurulu’nda Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülecek.

CHP’Lİ KARBIYIK: NEYİ ARTTIRIYORLAR, NEYİ KAYBEDİYORLAR?

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Meclis’te bütçe görüşmeleri sürerken teklifin hızla gündeme geldiğini söyledi. Bir yandan bütçe görüşmeleri sürerken gündeme geldi. Çünkü Uludağ kiralık olarak açılacak ve birileri bundan memnun kalacak. Neyi yakalıyorlar, neyi kaçırıyorlar?” O sordu.

AK Parti’nin yaptığı hiçbir şeyin “akıllı” olmadığını söyleyen Karabıyık, “Yıllık almak isteyenlerin acelesi olabilir, seçim öncesi yer kapmak isteyenlerin telaşı olabilir. Kira var, ama o kiradan kimlerin yararlanacağı tartışılır. Şimdiye kadar işin içinde kira varsa hep böyle koşturuldu. Bu gidişat normal değil” dedi.

Teklifin yasalaşması halinde yüzbinlerce hektar arazinin talan edileceğine değinen CHP’li Karabıyık, “Bunu doğru bulmuyoruz. Sınır bile belli değil. Kesinlikle karşıyız” dedi.

‘BÜTÇEYİ TOPLUYORUM, HALK GÖSTERMİYOR’

HDP Bayındırlık, İmar, Ulaşım ve Turizm Komisyonu Üyesi Mahmut Celadet Gaydalı da teklifin kurul toplantılarının bütçe görüşmeleriyle örtüştüğünü eleştirdi. Gaydalı, “Bütçe görüşmelerine denk getirilerek muhalefetin etkin bir yasama çalışması yapması engellenecek, diğer yandan kanun teklifi kamuoyundan gizlenmeye çalışılacak” dedi.

‘KAT BAŞKANLIĞI BÖLGE DEĞİL BAŞKENT PARKI’

Bu kanun teklifinin yasalaşması halinde Uludağ Milli Parkı’nın ‘Başkent Parkı’ olacağını belirten Gaydalı, “Uludağ saha başkanlığı değil ‘Yağmacı Başkanlığı’ kazanmış olacak. Alandan faydalanamayacak” dedi.
HDP’li Gaydalı, teklifin yönetim kurulu ve genel kurul düzeyinde engellenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

İYİ PARTİ TATLIOĞLU: İSTİSMARA ÇOK AÇIK

Uludağ’ın Meclis gündemine alınmasını takdirle karşılayan GÜZEL Parti Küme Lideri ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu da seçime işaret etti. ‘Bölge Başkanı’ yapılacak bölgenin çok değerli olduğunun altını çizen Tatlıoğlu, “Bu düzenlemeyi yapıp sene başından itibaren faaliyete geçmek istiyorlar. Uludağ çok değerli bir bölge. Burada çok ciddi bir rant var” diyerek şöyle devam etti: “Uludağ’ın Alan Başkanlığına alınması için hiçbir sebep yok. Burası belediye ile imar planının düzgün uygulanabileceği bir yer. Ama burası ayrılarak sonuna kadar kullanılabilecek bir alan. Suistimale çok açık. Bu yüzden burada biraz aceleleri var.”

‘KUPON TOPRAK ZORLUĞU BUNDAN FAYDALANACAK’

İYİ Parti Küme Lideri Tatlıoğlu, söz konusu bölgenin “kiraya açılma” potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek, “Uludağ’da geçmiş uygulamalara baktığımızda rant uygulamaları konusunda ciddi bir potansiyel var. Endişelendiğimiz şey bu. Türkiye’de bugüne kadar kiradan kim yararlandıysa o yararlanacak. Kupon arazi peşinde koşanlar da bundan faydalanacak” dedi.

DOĞADER: TEKLİFİ GERİ ÇEKİN

Doğa ve Çevre Koruma Derneği (DOĞADER) Yürütme Konseyi Başkanı Sedat Güler de Uludağ’da kurulacak alan başkanlığının risklerine dikkat çekti. Uludağ’ın Bursa’nın yaşam kaynağı olduğuna değinen Güler, “İçtiğimiz her damla suyun yüzde 95’ini Uludağ bize gönderiyor. Soluduğumuz hava biraz temizse bunu Uludağ’ın göknarlarına borçluyuz.”

Komisyon toplantılarında tasarının geri çekilmesini beklediklerini belirten Sedat Güler, “Gerekirse sahada inceleme yapılmalı. Alan Başkanlığının kurulacağı yerin haritasına baktığımızda dünyada olmayan ormanların, Alp çayırlarının ve endemiklerin burada kaldığını görüyoruz. Bu da su kaynaklarının kirlenmesine ve ormanlık alanların yok olmasına yol açacaktır” dedi.

Tasarıya göre bölge başkanlığından sorumlu olanlar arasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve turizmcilerden temsilciler olduğunu belirten DOĞADER Önderi Güler, “Bu yanlış, bu bölge bir bölge olarak kalmalıdır. eskisi gibi Orman Bakanlığı’na bağlı milli park. Bazı bölgelerde insan faaliyetlerine izin verilmemeli” dedi.

‘TURİSTLERİN BASKISI VAR’

Komisyon toplantılarına katılacağını söyleyen Güler, “güç telaşını” mahkeme kararlarına bağlayarak, “Milli Park Müdürlüğü’nün Uludağ’daki bazı uygulamalarını geri alamazlar. Ayrıca elimizde en az 15 dava var. Bursa Barosu, Şehir Plancıları Odası ve TMMOB’ye başvurdular.Onlar da bu mahkeme kararlarını geçiremiyorlar.Çünkü Anayasa Mahkemesi iptal ediyor.Bu teklifle istedikleri gibi karar vermek istiyorlar.Baskı olduğunu biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve turizmciler” dedi.

TEKLİF NE SAĞLAR?

AK Parti Bursa milletvekillerinin imzasıyla 25 Kasım’da Meclis’e sunulan önerge yasalaşırsa Uludağ Milli Park alanından sorumlu olacak Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak. Bu başkanlık bünyesinde oluşturulacak heyet, Uludağ’ın imar kararlarında ve bölgedeki her türlü uygulamada tek yetkili olacak. Komisyonda Bursa vali yardımcısı, çeşitli bakanlıklardan 7, belediyeden 1, üniversitelerden 4 üye yer alacak. Komisyonun danışma kurulunda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan birer üye ile Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği’nden birer üye yer alacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu