Haber

Limter-İş: Sadece asbest değil, bu gemilerde tonlarca kurşun, ağır metaller ve yağlar var

DİSK Limter-İş Genel Lideri Kanber Saygılı, reaksiyonlara maksat olan NAe Sao Paulo isimli 900 ton asbest yüklü olduğu argüman edilen geminin Aliağa’da planlanan sökümünü ve Türkiye sonları içerisinde geçmişte sökülmek istenen benzeri gemileri ve içerdikleri başka ziyanlı unsurları Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programında anlattı.

Saygılı, geçmişte misal gemilerin getirilmeye çalışıldığını “Sendikamızın gayret tarihinde asbestli gemilere karşı birebir vakitte zehir saçan gemilere karşı önemli uğraşlar yürüttük. Kimi asbestli gemilerinde sökülmesini engelleyerek geri gönderdiğimiz oldu. Bu geminin gibisi birebir yıllarda tıpkı teknikle yapılan gemi 2003 yılında buraya geldi. Greenpeace üyelerinin ve sendikamızın çabasıyla evvel Yunanistan’a daha sonra Fransa’ya, Hindistan’a daha da sonra İngiltere’ye gönderilerek gerekli güvenlik önlemleriyle yapıldı. Bu gemide 600 tonu aşkın asbestin olduğu öğrenildi. 900 ton esasen yanlışsız değil, bir de 9 ton ya da bin ton olması bir şeyi değiştirmiyor. Yalnızca asbest değil, bu gemilerde tonlarca kurşun, ağır metaller ve yağlar var” diye hatırlattı.

‘Memleket çöplük olarak kullanılmaya çalışılıyor’

Saygılı, ülkelerin etraf hassaslığının ve örgütlülüğün kıymetini “Memleket çöplük olarak kullanılmaya çalışılıyor. Zehirli atıklarını Türkiye’ye ihraç ediyorlar. Bildiğimiz üzere bu tip gemilerin taşıdığı zehirler insan sıhhatine, etrafa ve bütün canlılara karşı bir zehir taşıyor. Pekala, Hindistan kabul etmedi. Niçin Türkiye seçildi? Siyasal iktidarın da bu mevzuda önemli bir duyarsızlığı kelam bahsidir. O ülkelerde bir etraf hassaslığı, örgütlü bir toplum ve emekçi sınıfı kelam mevzusudur. Bizim ülkemizde emek ve emekçi canı çok ucuzdur. Her iki ayda bir bu ülkede Soma’lar yaşanıyor. 200’e yakın emekçi arkadaşımız ömrünü yitiriyor. Adeta çalışma hayatında düşük yoğunluklu bir savaş yaşanıyor. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Mayıs ayında bunun onayını vermiş esasen. Bir satış kelam konusudur” diye belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu