Haber

Macaristan Başbakanı Orban, Arnavutluk’un AB üyeliğine desteğini açıkladı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Arnavutluk’un AB üyeliği ve Batı Balkanlar’ın AB’ye entegrasyonunu her zaman desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Orban, Arnavutluk’a resmi ziyareti kapsamında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından resmi törenle karşılandı.

Rama ve Orban görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Arnavutluk Başbakanı Rama, Macaristan’ı AB’de Batı Balkanlar’ın “en gürültülü” savunucusu olarak nitelendirdi.

Rama, bu ziyaretle birlikte Arnavutluk ile Macaristan arasındaki geleneksel dostluk ve ekonomik ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini söyledi.

“Avrupa-Atlantik topluluğu Kosova’ya altın bir fırsat sağladı”

Kosova’nın kuzeyinde son dönemde yaşanan gerilimin sorulması üzerine Rama, Kosova’nın kuzeyinde Sırp güçleri tarafından kaçırılan 3 Kosovalı polis memurunun evlerine geri gönderilmesinin “acil bir ihtiyaç” ve “gereklilik” olduğunu söyledi.

Avrupa-Atlantik toplumunun Kosova’daki sorunun çözümü için sunduğu çözümün “ortak çözüm” olduğuna dikkati çeken Rama, “Amaç barışı masada kalıcı hale getirmek. Bugün Avrupa-Atlantik topluluğu bir sunum yaptı. Altın bir fırsatla Kosova. AB ve ABD tarafından destekleniyor. Masadaki bu teklif Kosova’nın başına gelebilecek en güzel şey.” ifadesini kullandı.

“AB genişleme sürecinin yavaş ilerlemesi kabul edilemez ve utanç vericidir”

Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa’nın bugün iyi durumda olmadığını belirterek, Balkan ülkelerinin AB’ye üye olmaması durumunda çok ağır bedeller ödeneceği görüşünü paylaştı.

Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Batı Balkanlar’ın Avrupa’nın kalkınmasına büyük katkı sağladığını vurgulayan Orban, “Çünkü Arnavutluk’un büyüme ve gelişme kapasitesi var. Avrupa bu küresel harekette geri kalmak istemiyorsa, bu küresel gelişme, cevap basit: Büyüme rezervleri, sadece Balkanlar’da var, diğer Avrupa ülkelerinde yok.” söz konusu.

AB genişleme sürecinde bu kadar yavaş ilerlemenin “kabul edilemez ve utanç verici” olduğunun altını çizen Orban, şunları kaydetti:

“AB genişleme süreci böyle yavaş bir tempoda devam ederse Avrupa gelecekte ne yapar bilmiyorum. Bu hızın intihar temposu olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle Macaristan, Arnavutluk’un (AB) üyeliğini her zaman destekleyecektir. ) ve Batı Balkanlar’ın (AB’ye) entegrasyonu Zaman bunu destekledi ve gelecekte de desteklemeye devam edecek.”

Kosova’nın kuzeyinde son dönemde yaşanan gerilimin sorulması üzerine Orban, “Önümüzdeki hafta Belgrad ile ikili bir görüşme yapacağız. Yani Macaristan-Sırbistan görüşmesi ve umarım o zamana kadar bu sorun çözülür.” o cevapladı.

Ziyaret kapsamında iki ülke arasında Avrupa entegrasyonu alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Mutabakat Zaptı ile Su Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı imzalandı.

haberozalp.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu