Haber

SARIYER’de Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen saldırıyla ilgili 34 şüpheli, tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildi.

SARIYER’de Pazar ayini sırasında Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili adliyeye sevk edilen 34 şüpheli, tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Şüphelilerin olaydan bir gün önce kiliseye gelerek keşif yaptığı belirlendi. Tutuklanmak üzere sevk edilen şüpheliler arasında olayı azmettiren DEAŞ’ın sözde lideri de vardı. Şüphelilerden birinin, Türkiye’deki DAİŞ üyelerine silah eğitimi vermek üzere İstanbul’da bir çiftlik aradığı ve eylemi gerçekleştirmek için IŞİD’in sözde liderinden izin istediği belirlendi.

Pazar günü saat 11.40 sıralarında Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde meydana gelen silahlı saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybetti. Saldırının ardından yürütülen çalışmalarda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 60 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 26’sı sınır dışı edilerek geri gönderme merkezine gönderildi. Olayla ilgili gözaltına alınan 34 şüpheli, yoğun güvenlik önlemleri altında bugün Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne getirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, hastanedeki işlemlerinin ardından Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi. 34 şüpheli, yoğun güvenlik önlemleri altında İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi.

34 ŞÜPHELİ TUTUKLAMA İSTEĞİYLE HAKİM KARŞISINDAN GÖNDERİLDİ

Savcılıktan şüphelilerin ifadesini almak üzere 18 savcı görevlendirildi. Saat 11.00 sıralarında başlayan duruşma akşam 20.00 sıralarında sona erdi. İfadeleri alınan 34 şüpheliden 13’ünün “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiği, aralarında Amirjon Kholikov ve David Tanduev’in de bulunduğu 21 şüphelinin, adliyeye sevk edildiği öğrenildi. “Silahlı Terör Örgütüne üye olmak” ve “Kasten adam öldürme” suçlamalarıyla tutuklandı. .

SALDIRIDAN ÖNCEKİ GÜN KEŞFİ YAPTILAR

Sevk yazısında, saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin olaydan önceki gün farklı bir araçla kiliseye gelerek keşif yaptığı belirlendi. DEAŞ silahlı terör örgütü üyesi Hamza kod adlı Amirjon Kholikov ve David Tanduev’in olay günü Başakşehir’deki evlerinden ayrılarak yabancı plakalı bir araçla olay yerine geldikleri, aracı şehirden uzağa park ettikleri belirtildi. Tanınmamak için kiliseye gittiler ve siyah maskeler kullandılar. Şüphelilerin kilisenin girişinde Tuncer Cihan’ın başına vurarak önce yere düşürdüğü, ardından kilisenin içinde rastgele ateş ettiği, daha sonra olay yerine geldikleri araçla kiliseden ayrılarak uzaklaştıkları belirtildi.

DAİŞ’İN KARŞILANAN SORUMLULUKLARINDAN VE OLAYIN GİRİŞİMİNDEN MOLDOVAN KÖKENLİ ŞÜPHELİ DE YAKALANDI

Saldırıyı gerçekleştiren Tanduev ve Kholikov ile birlikte hareket etmekle suçlanan şüpheliler Abdulaziz A., Rasul A., İslam M., Omadbek KD ve Temurbek MUE, olaydan önce 5 Ocak’ta İstanbul’dan ayrılarak Kayseri’ye gitti. Bir süre sonra İstanbul’a döndüm. Gelişleri değerlendirildi. Amirjon Kholikov, Lusup ​​T., MT ve Andrei Guzun ile bağlantılı olduğu düşünülen şüpheliler de Başakşehir’de gözaltına alındı. Şüphelilerden Andrei Guzun’un, DEAŞ’ın Türkiye’deki sözde sorumlularından olan ve kendisine bağlı unsurların taşınmasına izin verdiği bilgilerine sahip olan Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod adlı Adam Khamırzaev olduğu değerlendirildi. Türkiye’deki eylemler Moldova asıllı Andrei Guzun’dan alınan parmak izlerinin, 2018 yılında Antalya’da gözaltına alınan Adam Khamırzaev ile aynı olduğu ve Khamırzaev’in DEAŞ’tan sorumlu olduğu iddia edildiği anlaşıldı. Eylemi başlatan kişinin Andrei Guzun olduğu söylendi.

TACİKİSTAN ŞÜPHELİSİNİN İKAMET İZNİ KURAN’DAN BULUNDU

Yapılan inceleme sonucunda şüphelilerle irtibatlı olduğu değerlendirilen Mukhammad KM ve İbrahim S., Başakşehir’deki ikametlerinde yakalanırken, evde yapılan aramada Kholikov’a ait ikamet izin belgesinin arasına gizlendi. Kur’an-ı Kerim’e el konuldu.

DAİŞ’LİLERE EĞİTİM VERMEK İÇİN İSTANBUL’DA ÇİFTLİK ARADILAR

Şüphelilerden M. Alisher Ugli Mirzoev’in, DEAŞ üyelerine silah konusunda eğitim vererek ABD’ye göndermek amacıyla Temmuz 2023’te İstanbul’da bir çiftlikte eğitim kurmak için çalıştığı ve silah bulmaya çalıştığı belirtildi. . Mirzoev’in DEAŞ’ın sözde liderlerinden Adam Khamirzaev’e rapor vererek Türkiye’de eylem gerçekleştirmek için izin istediği belirtildi.

TELEFONLARINDA YAPILAN İNCELEMELERDE BOMBA YAPIMINI ANLATICI RESİMLER TESPİT EDİLDİ.

Şüphelilerle temas halinde olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Adrei Guzun’un dijital ekipmanlarında yapılan ön incelemede, kişilerin nasıl gittiğini veya gideceğini anlatan dijital belge niteliğindeki kitapların bulunduğu ortaya çıktı. Zharaidat’ın telefonunda yapılan incelemede, savaşa gidenlerin birbirlerine karşı davranmaları gerektiği, silah sesleri görüntüleri klip haline getirilerek, telefonundaki arama motorunda ”” ifadesi bulundu. Zharaidat’ın telefonunda yapılan incelemede av malzemesi aradığı belirlendi. Gözaltına alınan şüphelilerden E.’nin, üzerinde DEAŞ terör örgütünün sözde bayrağının resmi, bomba yapımında ve bomba yapımında kullanılan malzemelerin fotoğrafları ile molotof kokteyli yapımını gösteren fotoğrafların bulunduğu belirlendi. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu