Haber

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden tarıma tam destek

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla fidan ve fidan temininden kaliteli üretimin sağlanmasına, ekipman takviyesinden ürünlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilere katkı sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2024-2029 yılını da belirledi. Tarımsal Vizyon. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 5 yıllık dönemin tarımsal planlaması hakkında bilgi verdi. Kentin tarımsal potansiyelini en üst düzeye çıkarmakta kararlı olduklarını belirten Önder Aktaş, “Tarıma adım atmamız lazım. Yeni dönemde Şampiyonlar Ligi’nde olmamız lazım” dedi. Toplantıya Önder Alinur Aktaş’ın yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar’ın yanı sıra ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Ziraat Odası başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile tüm tarım paydaşları katıldı. .

“BÜYÜK BİR POTANSİYELİMİZ VAR”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarımla ilgili genel durumu gösteren bir sunum yaptı. Yeni süreçte takviyelerin artarak devam edeceğini belirten Başkan Alinur Aktaş, tarımla ilgili çalışmaları tam iş birliği içerisinde yürüttüklerini ve şehre katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Tarımda sahip oldukları potansiyeli daha iyi değerlendirmek istediklerini belirten Önder Aktaş, Halk Şairi Âşık Veysel’in sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bir dileğiniz varsa onu Allah’tan isteyin, onu almak için çok uzağa gitmeyin. toprak, cömertlik toprağa gömülen Allah’tandır, benim sadık sevgilim kara topraktır.’ hatırlattı. Çiftçinin hayatın nimeti olan toprağı nakışla gübrelediğini anlatan Önder Aktaş, “Toprağı ve çiftçiyi ihmal etmek, geleceği ihmal etmek demektir. Tarımı hayatın merkezine koymak ve sürdürülebilirliği için çabalamak son derece değerli. Tarıma ve çiftçiye yönelik daha fazla proje geliştirerek teşvik edici hamleler yapmaya çalışıyoruz. Tarım potansiyelini de en üst düzeye çıkarmaya kararlıyız. Tarıma adım atmalıyız. Tarım arazileri bu şehrin yüzölçümünün yüzde 40’ına tekabül ediyor. Bursa tarımı hem şehrimiz hem de ülke ekonomisi açısından değerli bir yere sahiptir. Birçok konuda Marmara bölgesinin tedarikçisiyiz. Armut, Gemlik siyah zeytini, şeftali, çilek, kiraz gibi değerli ürünlerimiz var. AB’ye ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin en kaliteli ve en lezzetli üzümlerini yetiştiriyoruz. Ahududu, böğürtlen ve bezelye üretiminde de birinci sıradayız. “Özetle şehir olarak büyük bir potansiyelimiz var” dedi.

“DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”

Tarımla ilgili tüm paydaşlarla her zaman iletişim halinde ve istişare halinde olduklarını belirten Önder Aktaş, tarım alanında yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Önder Aktaş, tarımsal amaçlı tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu suram projesini hayata geçirdiklerini belirterek, yüzde 60 oranında sübvansiyonlu fidan ve fidanların, hibe desteğiyle başta Keles, İznik, İnegöl, Orhaneli, Yenişehir, Büyükorhan, Mustafakemalpaşa olmak üzere tüm ilçelere dağıtıldığını belirtti. fide-fidan destekleme projesi. Bunun çiftçilere önemli bir ekonomik destek sağladığını söyledi. Başkan Aktaş, 1000’e yakın çiftçi ailesini sürece dahil ederek kendi bölgelerinde kaliteli üretim yapmalarını sağladıklarını ve bunu ekonomik kazanca dönüştürdüklerini belirterek, “Projeleri ekonomiye dönüştürecek altyapıyı da hazırlıyoruz ve Çiftçilerin yararına. Tarım Peyzaj A.Ş. hizmetlerimiz aracılığıyla sağladığımız destek devam etmektedir. 6 yıllık süreçte BESAŞ aracılığıyla üreticilerimizden yaklaşık 25 milyon litre süt, 100 bin kilogramın üzerinde siyez buğdayı satın aldık. BUSKİ’nin yaptırdığı gölet, havuz ve sulama tesisleriyle 2023 yıl sonu itibarıyla toplam 37 bin 900 hektar alanı tarımsal sulamaya açtık. Zor günleri geride bıraktık. İnşallah bundan sonra yatırımlarımız daha hızlı devam edecek. Çiftçilerimize başta çilek, yaban mersini, aronya ve ahududu olmak üzere 8 milyon fidan ve fidan ile 800 ton tohum takviyesi sağladık. Bütün bu destekler devam edecek” dedi.

“DÜNYA PAZARINA AÇILMAK ZORUNDAYIZ”

Kooperatiflerin çok değerli olduğunu ve kadın kooperatiflerinin üretimini her zaman desteklemeye önem verdiklerini anlatan Lider Aktaş, kadın kooperatiflerinden salça, erişte, tarhana, bal, zeytin, sirke gibi 97 bin el yapımı ürünü satın alarak ekonomik güçlenmelerine katkı sağladıklarını söyledi. 2023’te kadın kooperatifleri. Başkan Aktaş, Bursa Su İşleri Kooperatifleri Birliği’ne kayıtlı 148 teknede çalışan 310 mürettebata su geçirmez balıkçı tulumu ve çizme seti dağıttıklarını belirterek, 250 zeytin üreticisine 240 bin metrekare zeytin hasat örtüsü verdiklerini sözlerine ekledi. Önder Aktaş, 2 bin 550 kovan, ekip desteği ve eğitimlerle arıcılığa önem verdiklerini belirtti. “Tarım ürünlerini uluslararası alanda tanıtmak amacıyla her yıl B2B organizasyonları düzenliyorduk. Artık dünya pazarına açılmamız gerekiyor. Yeni dönemde şampiyonlar liginde olmamız lazım. Alçakgönüllü kalıp ‘biz kendi işimizi yapıyoruz’ demeye gerek yok. 2018-2023 yılları arasında süt soğutma tankları, salça makineleri, ceviz soyma makineleri, tohum seçme makineleri olmak üzere toplam 650 adet tarım alet ve makinesinin dağıtımını gerçekleştirdik. Ayrıca 58 bin 400 metrekare çilek malç malzemesi ve 402 bin 900 metre damla sulama borusuyla üreticilerimize destek olduk. 24 bin 700 metre tel çit hizmetiyle 9 bin dönüm meranın korunmasını sağladık. “Bursa’da hayvancılık alanında el değmemiş mera bırakmayacağız.”söz konusu.

“İHRACAT ETMEK ZORUNDAYIZ”

2024 yılına kadar hayata geçirecekleri ve tarım alanında kenti canlandıracak çok değerli projeleri olduğunu anlatan Önder Aktaş, arıcılıktan balıkçılığa, tohumdan fideye, salça makinelerinden tarıma kadar birçok noktaya destek vermeye devam edeceklerini belirtti. süt soğutma tankları. Yeni çalışmalarla ilgili açılımların olacağını belirten Önder Aktaş, kestaneyi yeniden Bursa’ya getirmeye kararlı olduklarını, mazı zararlısına karşı güçlü kestane fidanlarının desteklenmesi projesini 2024 yılında da sürdüreceklerini söyledi. Bursa Tarım Peyzaj A.Ş. 2024 yılında kuruldu. 2021-2024 yılına kadar yüzde 60 hibeli enginar fide takviyesi projesiyle bölgesel üretime destek vereceklerini belirten Başkan Aktaş, “’Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı hasat sonrası karantina uygulamalarının araştırılması projemiz, 2021-2024 yılları arasında siyah incir ve ayva ihracatını engelleyen düzenleme başarıyla sonuçlandırıldı. 3 yıldır devam eden projeyle Uzakdoğu ihracat kapılarının çiftçilerimize yeniden açılmasını sağlayacağız. İhracat yapmak zorundayız. Ürünlerimizin katma değerini ihracat yoluyla artırmalıyız. Bu kâr insanların cebine ulaştığında, hayatlarına dokunduğunda işin daha da değerlendiğini hepimiz göreceğiz. Kuraklık dönemlerinde bile çiftçilerimizin mahsul verimini artırmaları ve sürdürülebilir tarım yapmalarını sağlamak amacıyla 4’ü inşaatı devam eden 22 sulama tesisi, 4’ü inşaatı devam eden 11 sulama göleti ve 2’si inşaatı devam eden 22 sulama tesisi getireceğiz. İlimize 1 adet inşaatı devam eden ilaç depoları bulunmaktadır. Bir diğer değerli projemiz ise şehrimizde düzenleyeceğimiz ‘4. Kongre’dir. Uluslararası Tarım Kentleri Birliği Toplantısı olacak. Yurt içinden ve yurt dışından 60’a yakın belediyeyi Bursa’da buluşturacağız. Tarımın gelişmesi için atılabilecek adımları, yapılabilecek çalışmaları tartışacağız” dedi.

“TARIM BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Çiftçilerin gece gündüz demeden toprağı ve tarlası için çalıştıklarını, yorulduklarını ve emek verdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, “Sabahtan akşama kadar güneşin altında ter atmak kolay iş değil. Büyük fedakarlık, sevgi ve emek gerektirir. Çiftçilerimizin koşuşturmacası içinde onlara yeni bir soluk getirmek, yaptıkları işlerle ilgili bilgi ve donanımlarını artırmak amacıyla ‘Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezi’ projemiz için çalışmalara başlayacağız. Bu merkez üreticilerimizle doğrudan iletişime geçebilecek. Yeni üretim tekniklerinin gösterilmesi, klasik ve yenilikçi üretim modellerinin geliştirilmesi, akıllı tarım uygulamalarının tanıtılması ve Bursa’ya özgü tarım eserlerinin sergilenmesi amacıyla kullanılacak. Bize gelemeyen çiftçilere ‘Tam Donanımlı Çiftçi Eğitim Aracı’ ile gideceğiz. Onları bilgilendirmek ve yönlendirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Tarım bizim için vazgeçilmezdir. Tarımsal paydaşlarımızın görüş ve önerilerini önemsiyor ve onlarla birlikte hareket etmeye önem veriyoruz. Bu toplantının bu fikirle atılmış güçlü bir adım olduğuna inanıyorum. Şu ana kadar verdiğiniz destek ve çabalarınız için teşekkür ederiz. Bu çalışmanın şehrimiz için çok değerli ve pahalı olduğunu biliyorum” dedi.
 

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Türkiye’nin nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan Bursa’nın sadece sanayi kenti değil, tarım açısından da ülkenin en değerli bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Tarım alanları büyüklüğü açısından Türkiye’de 34’üncü sırada yer alan Bursa’nın, bitkisel üretim açısından ise 6’ncı sırada yer aldığını hatırlatan Acar, tarım alanlarının en verimli şekilde kullanıldığını belirtti. Kentin hayvancılık ve su ürünleri alanında önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Acar, tarıma verdiği önemli destekten dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.
 

Konuşmaların ardından Lider Alinur Aktaş tarafından ‘Mustafakemalpaşa ve Çevre Köyler Besicilik Büyükbaş Hayvancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ ile ‘Çeltikçi Beldesi ve Çevre Köyler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne destek çeki takdim edildi. Program toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

 

akcakocahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu