Haber

Taşımalı eğitim gören ‘liseli çiftçiler’ tarımda üretim merkezi olma yolunda

Taşımalı eğitim gören ‘liseli çiftçiler’ tarımda üretim merkezi olma yolunda

Diyarbakır’da Tarım Lisesi öğrencileri 750 dönüm tarlada pratik yapıyor

DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde tarım kısmında okuyup taşımalı eğitim gören lise öğrencileri, devlete ilişkin kullanılmayan yerlerde zerzevat ve meyve tohumlarını toprakla buluşturarak üretim için birinci adımı attı.

Milli Eğitim Bakanlığının son periyotlarda ziraî üretim ve eğitime kıymet vermesiyle meslek liseleri alanda uygulamaları olarak eğitim görüyor. Bu çerçevede Ergani ilçesinde Selahattin Eyyubi Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tarım kısmında taşımalı eğitim gören öğrenciler, devlete ilişkin sürülmeyen topraklara ekim yaparak üretim merkezi olmayı hedefliyor.

Selahattin Eyyubi Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ferit Mukadderatçı, devlet hazinesindeki sürülmeyen taşlı arazinin okula tahsis edilmesiyle 750 dönümlük alanı kullanılabilir hale getirdiklerini söyledi.

Tarlada sürümün bittiğini ve ekime başladıklarını söz eden Mukadderatçı, “750 dönüm bir alan ilçe ve vilayet ulusal eğitim müdürlüklerimiz bize tahsis etti. Ulusal Eğitim Bakanı’mızın da bu mevzuda teşvikleri olduğu için kendilerine çok teşekkür ederiz. Etrafımıza baktığımızda kullanılmayan kimi yerler tespit ettik. Devlete ilişkin, sürülmeyen ve boşa giden ulusal servet olan topraklar gözümüze çarptı. Biz de bu yerleri üretime katmak için devletimizin de imkanlarıyla toprakları kullanılabilir hale getirdik. Öğrencilerimizle burada taşları topladık, istikrarsız olan yerleri düzelterek çalışılabilir hale getirdik. Tarlamızın sürümü bitti ve ekimini gerçekleştiriyoruz. Ülkemize ve milletimize güzel uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.

Aynı zamanda 130 dönümlük meyve bahçesi yapmayı hedeflediklerini dile getiren Kaderci, “Şuanda badem ve ceviz ağaçları üzerinde bir çalışmamız bulunmakta. Bunlar üzerinden de bir meyve bahçesi yapmayı planlıyoruz. İleriki vakitler için de yeniden durmayacağız. Eğitim ve üretim için plan projelerimiz mevcut. Bunların yanında bir sera yapmayı planlıyoruz. Bilhassa bölgemizde hakim olan şire üzümlerinin bağını oluşturmayı hedefliyoruz. Bu gayemize de yaklaşık 100 dönüm arazi ayıracağız” ifadelerinde bulundu.

Ürettikleri ürünlerle elde edilen gelirin bir kısmını köy okullarının ihtiyacını karşılayacaklarını belirten Kaderci, “2 yıl boyunca burada ürettiğimiz tüm eserlerin hasadını öncelikle gereksinim duyan köy okullarımıza harcayacağız. Bize yardımcı olan kaymakamlığımızın ve belediyemizin masraflarını bir formda tekrar geri vermeye çalışacağız. Onlar da sonuçta halkımızın emeğini bizlere verdiler. Biz de halkımızın emeğini yeniden halkımıza üreterek vermek için elimizden geleni yapacağız. Gelirin bir kısmını da çağdaş tarım için ne gerekiyorsa onları tedarik edeceğiz. İnşallah burayı Türkiye’nin yıldızı haline getireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Selahattin Eyyubi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından yürütülen projenin ülke tarımını ileriye taşıyacağını söyleyen Ergani İlçe Tarım Müdürü Murat Çiçek, “İlçemizde bulunan 750 dönümlük bir tarım alanı mevcuttu. Bu alan Selahattin Eyyubi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne tahsis edilerek tarımda faal olarak kullanılmaya başlandı. Ziraî alanda bu yıl buğday ekilecek. Sonraki yıllarda planlamayla değişik eserler de ekilebilecek. Tarım okulumuzda öğrencilerimiz, teorik eğitim alıp öğrendiklerini alanda uygulamalı olarak geliştirecekler. Tıpkı vakitte öğrencilerimiz ülke tarımına katkıda bulunacaklar. Eminiz ki; bu proje ülke tarımını ileriye taşıyacaktır inşallah” diye konuştu.

Selahattin Eyyubi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Gülistan Damar ise üretimin ülke için faydalı olduğuna inandığını belirterek şunları söyledi:

“Bugün tarlaya teorik olarak eğitimini gördüğümüz tarla sürmenin pratiğini görmeye geldik. Tarlanın daha verimli hale gelmesi için nelerin yapılması gerektiğini öğrendik. Burada ürettiğimiz eserlerden gelen gelir ile okulumuzun eksiklerini tamamlayacak. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu