Ekonomi

YSK, deprem bölgesindeki vatandaşların nasıl oy kullanacağını belirleyecek

YSK Seçmen Kütüğü ve Seçim Hizmetleri Genel Müdürleri ile bazı daire başkanlarının da yer aldığı heyet, bölgeyi dört başlık altında inceleyecek; hazırlanacak raporda durum tespit ve değerlendirmelerine yer verilecektir.

Edinilen bilgiye göre heyet, öncelikle ilçe seçim kurullarının görev yaptığı bölgedeki binaların fiziki koşullarını inceleyecek. Akabinde seçim kurullarının seçim döneminde kullanabilecekleri spor, konferans salonu gibi alanların listesini hazırlayacak. Daha önce seçimlerde kullanılan sandık, mühür ve oy kullanma kabini gibi seçim ekipmanlarındaki eksiklikleri tespit edecek olan YSK heyeti, oy kullanma yeri olmayan bölgelerde ne kadar konteyner ve çadıra ihtiyaç duyulacağına dair de fizibilite çalışması yapacak. artık yıkım nedeniyle. Ardından YSK, güvenle yapılacak seçimler için malzeme ihtiyacını valiliklere bildirecek ve bu kurumlardan gerekli teknik dayanağı talep edecek.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre Beyin sarsıntısı komitesinin hazırlayacağı rapor hafta içinde YSK Lideri Muharrem Akkaya’ya sunulacak. Akkaya, raporu heyet üyeleriyle de paylaşacak. Çalışmanın çıktıları seçim tarihinde bir değişikliğe neden olmayacak; Bu nedenle YSK Lideri Akkaya’nın önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyla ilgili bir görüşme gerçekleştirmesinin planlanmadığı belirtiliyor.

Kayıp mühür tartışması

Depremde yaşanan yıkımla birlikte “kaybolan foklar” üzerinden yeni bir tartışma başladı. AKP yetkilileri, seçimlerde “mükerrer oy” kullanılabileceği teziyle ilgili olarak, “Sadece sandık kurullarının oy pusulalarına, hem sandık hem de seçim kurullarının zarflarına mühür basılıyor. Bu mühürler birinin elinde olsa bile anlamsızdır. Sandıklara teslim edilen zarf ve oy pusulalarının sayısı ile kullanılmayan oy pusulası ve zarflarının sayısı tutanaklardan bellidir. Orada siyasi parti temsilcilerinin imzaları var. Her sandıkta beş siyasi partinin temsilcisi, bir memur ve bir lider bulunur. Yani bir sandıkta hile yapabilmek için o sandıkta görevli olan bu yedi kişinin anlaşma yapması gerekir. Bu tezler bir algı yaratma çabasıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından yarın Meclis’te AKP Kümelenme Toplantısı’nda ilk kez konuşacak. Erdoğan’ın küme toplantısında seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağına dair açıklama yapabileceği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu