Ekonomi

ABD hisse senetleri rekor yükselişlerle küresel rakipleri geride bıraktı

ABD borsası, küresel hisse senetleri üzerindeki önemli değerleme primi nedeniyle son zamanlarda ilgi odağı haline geldi. ABD merkezli geniş bir şirket yelpazesini temsil ediyoruz S&P 5002023’te %24 kâr elde etti ve 2024’te %2’nin üzerinde ilave artışla birçok uluslararası emsalinden daha iyi performans göstermeye devam ediyor. Bu devam eden yükseliş, S&P 500’ün geçen hafta ilk rekorunu kırmasıyla açıkça görüldü. iki yıl.

Yatırımcılar, ülkenin Avrupa ve diğer bölgelere kıyasla daha olumlu ekonomik ve 2024 kazanç görünümüne işaret ederek ABD hisse senetlerini güçlü bir şekilde desteklemeye devam etti. S&P 500’ün teknoloji şirketlerine yaptığı önemli yatırım, özellikle yapay zeka gibi yeni gelişen alanlardan yararlanmak isteyenler için cazip.

ABD hisse senetlerinin çekiciliğine rağmen S&P 500 ile ABD’yi hariç tutan ve 40’tan fazla ülkenin hisse senetlerini takip eden MSCI Dünya Endeksi arasındaki değerleme farkı son yirmi yılın en geniş seviyesine yaklaştı. Bu durum bazı yatırımcıları, değerinin altında gördükleri uluslararası piyasalardan daha yüksek getiri elde etme potansiyelini değerlendirmeye yöneltmiştir. EPFR bilgilerine göre, uluslararası hisse senedi fonları 2023 yılında 73,6 milyar dolarlık net giriş yaşarken, ABD hisse senedi fonları ise 52,1 milyar dolarlık net çıkış yaşadı.

Charles Schwab’ın (NYSE:SCHW) küresel baş yatırım stratejisti Jeff Kleintop, ciddi değerleme farkının adil olmadığını savunuyor ve fark kapandıkça uluslararası piyasaların bundan fayda sağlayacağına inanıyor. Yatırımcılara uluslararası hisse senetlerine tahsislerini yeniden değerlendirmelerini tavsiye ediyor.

S&P 500 şu anda ileriye yönelik getiri tahminlerinin yaklaşık 20 katı seviyesinde, yani uzun vadeli ortalama olan 15,6’nın oldukça üzerinde işlem görüyor. Buna karşılık, MSCI’nın ABD dışındaki tüm ülkeleri kapsayan dünya endeksi 12,8 kat ile işlem görüyor ve bu da tarihsel ortalama olan 13,5’in altında.

Dünya Bankası varsayımlarına göre ABD ekonomisinin 2024 yılında Euro Bölgesi ve Japonya’nın büyüme tahminlerinin üzerinde %1,6 oranında büyüyeceği öngörülüyor. S&P 500 şirketleri ise 2024 yılında yüzde 10,6 oranında kar artışı elde edecek ve bu oran Avrupa’da artacak. STOXX 600Neredeyse iki katı olacağı tahmin ediliyor.

Ancak şu anda ABD pazarının sağladığı avantajların hisse senedi fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı konusunda endişeler dile getiriliyor. Vanguard’ın ekonomik modelleri, önümüzdeki on yılda ABD hisse senetlerinin ortalama yıllık getirisinin %4,2 ile %6,2 arasında olacağını öngörüyor. Gelişmiş piyasalara ve ABD dışındaki gelişmekte olan piyasalara ilişkin tahminler daha iyimser; beklenen yıllık getiriler sırasıyla %7 ila %9 ve %6,6 ila %8,6’dır.

Japonya borsası da bir yükseliş yaşıyor; Nikkei endeksi bu yıl %8 artışla 34 yılın en yüksek seviyesine çıktı. LPL Financial (NASDAQ:LPLA), piyasadaki ucuz değerlemeleri, teknik gelişmeleri ve hissedar getirilerine odaklanan şirketleri gerekçe göstererek yatırımcılara portföylerinde Japon hisse senetlerine “aşırı ağırlık” vermelerini tavsiye etti. Ancak LPL Financial, uluslararası gelişmiş piyasalarda “nötr”, ABD pazarında ise “fazla kilolu” statüsündedir.

Son 10 yılda S&P 500 yüzde 160 artarken, Nikkei yüzde 130, STOXX yüzde 40, MSCI ABD hariç tüm ülkeler endeksi ise yüzde 10 civarında artış gösterdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu