Haber

Bağ-Kur Primi Yatıramayan Esnaf Emekliliği Hayal Gördü: “Karnımızı Doyamayız, Bağ-Kur da”

HABER: DİLAN KUTLU- Kamera: DURSUN ALKAYA

Yıllarca çalışıp BAĞ-KUR primini ödeyemeyen esnaf emekliliği hayal görüyor. Esnafın BAĞ-KUR primi 2023’te 2 bin 952 TL’ye çıktı. Ankara Demetevler’de bir esnaf, “BAĞ-KUR’un nesi var. Biz karnımızı doyuramıyoruz. 12 yıldır BAĞ’KUR’umu ödemiyorum. 52 yaşındayım, artık emekli olmam gerekiyordu.” 17 yıldır pazarlamacı olarak çalışan Yüksel Işık, “Aldığımız para eve yetiyor. BAĞ-KUR’a yetmiyor. Sigortalı iş bile düşünüyorum. Bu şartlarda sigortalı iş daha iyidir.”

En düşük emekli maaşını 7 bin 500 TL’ye çıkaran ve EYT’ye başvurular arttıkça BAĞ-KUR esnafı emekliliği hayal olarak görüyor. 2022’de 908 TL olan BAĞ-KUR primi, 2023’te 2 bin 952 TL’ye çıktı. 9 bin gün primlerini ödeyebilen esnaf en düşük emekli maaşı ile emekli olabiliyor. Emeklilik hayallerini bir kenara bırakan esnaflar, ödeyemedikleri için BAĞ-KUR primlerinin miktarını bile tam olarak bilmiyorlar.

Ankara Demetevler’de çok sayıda pazar esnafı, ANKA Haber Ajansı’na BAĞ-KUR primini ödeyemediklerini söyledi.

“ALDIĞIMIZ PARA EV İÇİN UYGUN, BAĞ-KUR İÇİN YETER DEĞİL”

17 yıldır piyasada olan Yüksel Işık, BAĞ-KUR primini ödeyemediğini söylüyor. Kiracı olduğunu ve bir çocuk babası olduğunu belirten Işık, birçok pazarlamacının BAĞ-KUR primlerini ödeyemediğini belirterek ANKA’ya şöyle konuştu:

“Birden fazla esnaf sigortasız. Geçim zor. Aldığımız para bir eve yetiyor. BAĞ-KUR’a yetmiyor. Sigortalı iş bile düşünüyorum. Bu şartlarda sigortalı iş daha iyi . Maaşları buradan yüksek, 2.5 bin lira kira ödüyorum ama iş bitti.” Tersine ev sahibim EYT’li olduğu için bu ay evine dönecek. Şu anda bir konut da bulamıyorum. 5 bin liradan aşağı ev bulamıyorum ki bu en kötüsü. Aylık kazancım taban fiyatın altında diyebilirim. Ben burada yevmiyeliyim. Sigortanızı yatıramazsınız BAĞ-KUR. BAĞ-KUR’a yatırım yapamıyoruz. Ancak biz kendimizi yönetiyoruz.”

Pazarlamacı Mehmet Akbilen şunları söyledi:

“Buradan oraya bir kamyon 15 bin TL. İşçilik var, paketleme var. Eşya oluyor. Ben de alıp kar ediyorum. Kendi eşimi de bindiriyorum. Buradaki en kötü maliyet kişi başı 500 TL. gün burada işçi bin lira iki sene önce çanta 15-16 tl bu sene 45-50 tl bunlar hep masraf bunlar şahsi sigorta yok personel sigorta istiyor sen ödüyorsun sigorta farkı 50 tl yevmiye 500 tl den aşağı değil 18 saat çalış 500 lira para değil masraftan kurtarmıyor piyasalarla rekabet edemiyoruz çifte standart uygulasalar da Bizden kasadan para çekseler de para almıyorlar. Küçük esnaf tarih olacak. Küçük esnaf asgari ücretle gidip onların çatısı altında çalışacak, bu da gösteriyor.”

Kazanamadığı için BAĞ-KUR primini ödeyemediği için kendisine sitem eden Akbilen, “İki çocuğu var. Aylık bin TL giderleri var. Dün sadece 500 TL aylık hesapladık. okulda içtikleri süt.İhracat olmadığı için bu fiyat.Cumhurbaşkanımız ihracatı seçim ayağına kadar kısıtladı.Neden yapıyor?”Seçim geldi piyasayı biraz daha ucuzlatacak” söz konusu.

“NE BAĞ-KUR. HALKIMIZA BESLENEMİYORUZ”

Pazar esnafı borcun boğazına düğümlendiğini belirterek, “Bu ne BAĞ-KUR. Karnımızı doyuramıyoruz. BAĞ-KUR’a ceza geldi, birikti. BAĞ’KUR’umu ödemedim. 12 yaşındayım, 52 yaşındayım, artık emekli olmak zorunda kaldım.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu