Haber

Bakanlığın verdiği süre doluyor! Sağlık çalışanları 1 yıl daha uzatma bekliyor

ANKARA (İGFA) – 6 Şubat depreminde binlerce kayıp, yıkım ve acı yaşandı. Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının büyük çoğunluğu, aile kayıplarına, yıkılan ASM ve konutlara rağmen zor koşullar altında da olsa görevlerine devam etti.

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde 4 Nisan 2023 tarihinde yapılan değişiklikle “Sözleşmeli Aile Hekimliği ve Aile Sağlığı çalışanlarının ödemelerinde kayıtlı kişilere ödenecek ücret tarama ve takip katsayısı ile teşvik ödemeleri hesaplanacak” ayrı ayrı ve genel hayatı etkileyen afetten önceki aya ait aylık ödemeler hesaplanır. Ücretlerinden az olmamak üzere ödeme yapılacaktır.” Başlangıçta 6 aylık süre olarak belirlenen bu uygulama, 3 ay daha uzatılarak 6 Kasım’da sona ermesi planlandı. “Yaraları sarmak için yeterli olmasa da düzenlemenin bir yıl daha uzatılması hayatları canlandıracak” Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının deprem bölgelerinde görev yapmaları kolaylaştırılıyor” dedi.

AHESEN Genel Lideri Dr. Ahmet Kandemir, “Deprem bölgelerinde ciddi bir nüfus değişimi yaşandı. Onbinlerce insan hayatını kaybetti, binlerce insan da başka şehirlere ya da şehrin daha güvenli bölgelerine göç etmek zorunda kaldı. Deprem bölgesindeki kayıp vatandaşların sisteme kaydedilmesiyle durum daha da karmaşık hale gelecektir. “Birçok ASM halen konteynerlerde hizmet veriyor. Bölgede yaşayanların normale dönmesi için hem ruhsal hem de yaşamsal durumlarının daha uzun bir süreye ihtiyacı var. Bu nedenle Sağlık Bakanlığımızdan düzenleme süresinin derhal uzatılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ta aile hekimi olarak görev yapan AHESEN Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Güçkıran ise; “Buradaki fiziki koşulların normale dönmesi beklenenden çok daha uzun sürecek. Ağır hasar gören ASM’ler ve çöken ASM’ler, zor şartlarda konteynerlerle hizmet vermeye çalışıyor. Hayatta kalan vatandaşlarımızın, meslektaşlarımızın ve aile sağlığı çalışanlarımızın yaşadığı travma bir ömür boyu sürecek büyüklüktedir. Durum böyleyken geçim sıkıntısıyla karşı karşıya olmak durumu daha da zorlaştırıyor. Güçlü olmaya çalışarak misyonumuza devam ediyoruz. Bakanlığımızın bu konuda bize destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu