Haber

Başkan Arda: Afetlere dayanıklı bir şehriz

Gaziemir Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısında, belediyenin depremzedeler için yaptığı çalışmalar ve Gaziemir’de olası bir afete karşı yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren Başkan Halil Arda, “Yeni tedbirlerimizle Gaziemir’i afetlere karşı daha güçlü hale getireceğiz. “

Gaziemir Belediye Meclisi’nin Mart ayı ilk toplantısı Belediye Başkanı Halil Arda başkanlığında gerçekleştirildi. Türkiye’nin 10 ilinde büyük yıkıma neden olan depremin görüşüldüğü meclis toplantısı, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara saygı duruşuyla başladı.

Meclisin açılışında konuşan Başkan Halil Arda, “Birçok kesimin bir araya gelmesiyle oluşan Anadolu coğrafyasında yaşıyoruz. Bu ülkeyi cennet yapan jeolojik yapı. Ülkemizdeki fayların ülkemizin deprem kuşağında olduğu bilinmektedir. Bilim adamları bu bahiste her zaman uyarılarını yaparlar. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem cennet vatanımızı cehenneme çevirdi. Acımız büyük. On binlerce vatandaşımızı kaybettik. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Başta belediye çalışanlarımız olmak üzere yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Birlikte çok zor bir dönemden geçiyoruz. Hiçbirimiz bu acıyla nasıl baş edeceğimizi, bu acıyı nereye koyacağımızı bilmiyorduk. Bu acıyı gömemedik, örtemedik, saklayamadık. Yüreğimiz yandı. Çaresizdik. Hep birlikte çok zor ve uzun bir süreçten geçeceğiz. Dayanışma ile bu süreci atlatacağımızı ve yaralarımızı saracağımızı düşünüyoruz.

“Bilimin ışığında güçlü şehirler inşa edebiliriz”

Geçmişten ders çıkarılarak bilimin ışığında depreme dayanıklı şehirlerin inşa edilebileceğinin pek çok ülkede görüldüğünü vurgulayan Lider Arda, “Kader diyerek bu şoku savuşturmamız bence mümkün değil. Çünkü alınacak tedbirler ve yapılacaklar ortada olmasına rağmen biz ülke olarak deprem gerçeğini kavrayamamışız. İskenderiye Kütüphanesi’nin kapısında ‘Bilim insanı Tanrı’nın gazabından korur’ yazmaktadır. Bilim aslında her türlü önlemin alınacağını ortaya koymaktadır. Yüzlerce yılın tecrübelerinden alınan derslerle bu mümkün olacak gibi görünüyor. Öğrenecek çok dersimiz ve yapacak çok işimiz var. Hepimizin elimizi vicdanımıza koymamız, başımızı elimize alıp günlerce düşünmemiz gerekiyor. ‘Toplum olarak nerede hata yapıyoruz, nerede hata yapıyoruz. ‘Bunu nasıl telafi ederiz’ demek boynumuzun borcudur.

Başkan Arda’nın konuşmasının ardından Gaziemir Belediyesi Afet Birim Sorumlusu Nejdet Çitkap, afet biriminin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Deprem mağdurlarına 6 tır ve 36 kamyonet desteği”

Daha sonra kürsüye gelen Sosyal Yardım İşleri Müdürü Gamze Kanber, deprem anında belediyenin yürüttüğü çalışmaları detaylı bir şekilde anlattı. Kanber, “1101 gönüllü gencin desteğiyle yaklaşık 10 bin Gaziemirlinin yaptığı bağışları paketleyip deprem bölgesine ulaştırdık. İlk hafta 6 tır mal ve 4 konteyneri doğrudan deprem bölgesine gönderdik. 36 adet kamyoneti depremzedelere teslim edilmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettik. İlçemize yerleşen 1.330 depremzedeye yardımda bulunduk. Toplamda 18 bin 610 kaleme ayni yardımda bulunduk” dedi.

Deprem bölgesinden Gaziemir’e gelen depremzedeler için yaptıkları çalışmalarla ilgili de bilgi veren Gamze Kanber, “Öncelikle sosyal hizmet uzmanımız deprem bölgesinden ilçemize gelen vatandaşlarla bir araya geliyor ve depremzedeleri tespit ediyor. ihtiyaç listesi. Bireyin ve ailenin savunmasızlığı belirlendi ve mağdurların kaynaklara ulaşmasını sağlamak için ilgili iç ve dış rehberlik sağlandı. Afetzede ailelerinin öğrencilerine kırtasiye takviyesi yaptık. 50 yetişkin ve 27 çocuk olmak üzere 77 depremzedeye psikososyal destek vermenin yanı sıra CV Bankası birimimizle iş aramalarına destek oluyoruz. Osmaniye ili ile eşleştik. Toplanan yardımları oraya ulaştırarak ihtiyaçlarını gidereceğiz.”

“Porta’da 8-10 bin kişiye yemek pişirebiliyoruz”

Gaziemir’de olası bir deprem durumunda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren SEYDAŞ Genel Müdürü Aslı Demir, “Porta Gaziemir’de 16 kişinin aynı anda yemek pişirebileceği profesyonel bir mutfak var. Mutfağımız böyle bir afet anında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak alt yapıya sahiptir. 27 mutfak çalışanı ile 24 saatte 8-10 bin kişiye yetecek kadar yemek hazırlayacak durumdayız. Porta Gaziemir 2’de 15 metreküp soğuk hava depomuz var. Porta Gaziemir ve Porta Gaziemir 2’nin açık alanlarında ve Adalet Parkı’nda da insanların barınma sorununu çözmek için toplam 540 çadır kurabiliyoruz. Festival Alanı, Sevgi Mahallesi Pazar Yeri, Merkez Pazar Yeri ve İlçe Stadı’nda toplam 1.206 adet çadır kurabiliyoruz. Porta Gaziemir’in deposunda 15 ton, Porta Gaziemir 2’nin deposunda 10 ton olmak üzere toplam 25 ton su depolayabiliyoruz. Yaklaşık 1500 kişilik oturma kapasitemiz var” dedi.

“Eksiklerimizi hızla tamamlayacağız”

Sunumların ardından konuşan Önder Arda, “Porta Gaziemirleri hayata geçirirken doğal afetlerde kullanmayacak olanları hedef aldık. Porta Gaziemir’i çelik konstrüksiyon sistemle yaptık. Portas, hem toplanma ve barınma alanı olarak hem de gıdaya ulaşmak için hizmet verecek. İlçemizde 41 toplanma alanı var Gaziemir bu konuda şanslı. Mülkiyeti bize ait bazı toplanma alanlarında afet anında hizmet verecek tesislerimiz mevcuttur. Toplanma alanları olan parklarda özel bir çalışma yapacağız. Tuvalet alt yapılarını da hazırlayacağız. Bu süreçte eksiklerimizi tamamlayacağız. Osmaniye ile eşleştik. İzmir Büyükşehir Belediyesi eksiklikleri burada bize bildiriyor. Önümüzdeki hafta 2 konteyner ve ihtiyaçları olan malzemeleri tırla Osmaniye’ye göndereceğiz. Sarsıntılı bölgede önemli çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Bronz Liderime teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu