Haber

Disk Başkanı Çerkezoğlu: “1 Mayıs 2023 son yasaklı 1 Mayıs olacak”

Haber- GAYE ŞEYMA CAN/ Kamera- SADIK KARAKULOĞLU

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu, bu yılki 1 Mayıs’ın yasaklıların son mayısı olacağını belirterek, hükümete çağrıda bulunarak, “Gelin 100’üncü yılda bu hukuksuz Taksim yasağını birlikte kaldıralım. Cumhuriyetin kuruluş yıldönümü.”

DİSK, İstanbul Beşiktaş’taki Genel Merkez binasında 1 Mayıs hazırlıklarının açıklandığı basın toplantısı düzenledi. DİSK Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik, Şükran Kablan Yeşil, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, Türk Tabipler Birliği (TTB) adına İTO Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç DİSK Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu.

DİSK Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu’nun okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“ÜLKEMİZİN MEYDANI EN BÜYÜK 1 MAYIS’A TANIK OLUYOR: İşçilerin, kamu emekçilerinin, gençlerin, kadınların, emeklilerin ve çocuklarımızın geleceği için tarihi bir süreçte 1 Mayıs 2023 hazırlıklarını sizlerle paylaşmak için bir aradayız. 1 Mayıs işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü ülkemizde güçlü bir tarihe sahiptir. Tüm engellemelere, yasaklara ve baskılara rağmen başta Taksim olmak üzere ülkemizin meydanları dünyanın en kalabalık 1 Mayıs’larına sahne oldu.

1 MAYIS PERSONELİN İTİRAZLARINI VE HEDEFLERİNİ KONUŞTUĞU GÜN: Yılın 365 günü ezilen, sömürülen, hor görülen, yok sayılan milyonlarca insan 1 Mayıs’ta kendilerini anlatıyor, taleplerini, umutlarını ve tepkilerini omuz omuza paylaşıyor. 1 Mayıs, tüm maliyetleri üreten personelin, işçilerin bugün için itirazlarını, yarın için hedeflerini konuştuğu gündür. 1 Mayıs alanları, yüz binlerce kişinin yüzünü çevirdiği, birbirine ve tüm dünya personel sınıfına ulaştığı alanlardır. Bugün hem dünyada hem de ülkemizde personel sınıfının, emekçilerin sesine, sözüne ve gücüne her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Bugün tüm dünyada hakları, adalet, demokrasi ve barış için mücadele eden personel, emekçi, genç ve kadınların sesi 18 gün sonra 1 Mayıs meydanlarında buluşacak.

İŞÇİ PAYI AZALIYOR:

HAYATIMIZI BİLE SAĞLAMAYAN BİR DÜZENLE KARŞIYAYIZ:

EKMEĞİMİZİ GÜÇ VE İŞVERENLERİN insafına BIRAKMAYA ÇALIŞTILAR: İşimizi devletin ve işverenlerin insafına bırakmaya çalıştılar. Kanun hükmünde kararnamelerle çalışma hakkını gasp ettiler, Anayasa’yı rafa kaldırdılar, mahkeme kararlarını uygulamadılar. Hukuku tanımadılar. Şirket gibi yönettikleri ülkede salgın, sarsıntı ve ekonomik krizde en ağır bedeli biz ödedik ama gelirleri ve servetleri katlanarak arttı. Ülkeyi şirket olarak yönetenler, bu ülkenin tüm masraflarını üreten milyonları yoksullaştırdı, güvencesizleştirdi, mahrum bıraktı. Her alanda ayrımcılığı kışkırttılar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiler, bir arada duramaz, karşı koyamazdık.

HAKLARIN SESİNİ SUSTURMAK İSTEDİLER: Eleştirenin, sorgulayanın, sorgulayanın, hak, hukuk, adalet isteyenin sesini susturmak için her yolu denediler. Ama yine yapamadılar. Çalışanlar işine, yemeğine, ekmeğine sahip çıktı; gençler geleceklerine haklarını savunan kamu çalışanları; etik ilkelere bağlı ve doğru ilaçtan vazgeçmeyen doktorlar; Bilim ve teknolojiyi milletin çıkarları için kullanan mühendisler susturulmadı, susmayacaklar. Kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerini, şiddete karşı mücadelemizi her türlü şiddetle bastıramadılar; Doğasına ve kentine sahip çıkanlara engel olamadılar. Adalet, barış, kardeşlik ve eşit vatandaşlık çabaları dimdik ayaktadır. Ve nihayet, her zaman söylediğimiz gibi, gün geldi, vakit geldi. Bugün bir karar aşamasındayız. Çalışanlara, kamu çalışanlarına, emeklilere, doğaya, kadınlara, gençlere, çocuklara, bugünümüze ve geleceğimize büyük zararlar vererek; Bu ülkeye ve bu millete zarar veren başkanlık rejimine son vermek için yan yana, omuz omuza duruyoruz.

1 MAYIS’TA MEYDANA ÇAĞRIYACAĞIZ: Nasıl bir dünya, nasıl bir ülke, nasıl bir gelecek istiyoruz; Umutlarımızı, taleplerimizi ve haklarımızı 1 Mayıs meydanlarında buluşturacağız. Çoğunluğu rantiye ile geçinen nüfusuyla ülkemizin demokratik yeniden kuruluşunun ancak personel ve işçilerle mümkün olduğunu 1 Mayıs meydanlarında haykıracağız. Yeni bir sosyal sistem için yeni bir başlangıç ​​yapacağız. Bu ülkenin tüm masraflarını ve zevklerini üreten biz emekçiler, işçilerin egemen olduğu bir sistem kurmak için meydanlarda birleşeceğiz. Evet, 1 Mayıs ‘Birlik’tir. Evet, 1 Mayıs ‘Dayanışma’dır. Evet, 1 Mayıs ‘Mücadele’dir. 1 Mayıs gelecek, 1 Mayıs 2023 yeni bir başlangıç.”

“ÜLKEMİZDE 1 MAYIS KUTLAMA ALANI TAKSİM MEYDANIDIR”

Açıklamanın ardından gazeteciler, “1 Mayıs’a davet ettiğiniz bir nokta var mı?” Soruyu yanıtlayan Çerkezoğlu, “Şehirlerin en merkezi meydanlarında işçilerin 1 Mayıs’ı kutlama hakkı var. Ülkemizde Taksim Meydanı. 1 Mayıs ve Taksim yasağı aslında ülkemizdeki bütün yasakların simgesi. Yasalara uyan yasakçı zihniyetin de simgesidir.Biliyoruz ki 2023 1 Mayıs “Son yasak 1 Mayıs olacak.Saat 15.30’da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile toplantı yapacağız. Benim iktidara çağrım, bu Cumhuriyetin 100. yılında bu hukuksuz Taksim yasağını hep birlikte kaldıralım” dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

yesilyurthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu