Haber

El Salvador’da seçim: Oyların üçte biri sayıldı, Bukele ‘zafer’ ilan etti

Orta Amerika ülkesi El Salvador, milletvekilleri, eyalet lideri ve milletvekilinin belirleneceği seçim için dün sandık başına gitti. Devlet Lideri Nayib Bukele, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, kendi sayılarına kıyasla yüzde 85’ten fazla oy aldıklarını ve parlamentodaki 60 sandalyenin 58’ini kazandıklarını söyledi.

Bukele, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada

OY ÇIKIŞ ANKETİ: BUKELE’YE YÜZDE 87 DESTEK

Reuters haber ajansının haberine göre, Başkan Bukele ‘zafer’ açıklaması yapmasına rağmen ülkede oyların yüzde 31’i hâlâ sayıldı. Açıklanan ilk sonuçlara göre Bukele yüzde 83 ile seçimde önde gidiyor. Ülkede sandıklar yerel saatle 17.00’de kapanırken, Bukele yaklaşık 2 saat sonra seçimi kazandığını açıkladı. CID Gallop’un çıkış anketi de onun seçimde oyların yüzde 87’sini alacağını öngördü.

Açıklanacak resmi seçim sonuçlarının bu yönde olması durumunda Nayib Bukele, son yüz yılda yeniden seçilen ilk El Salvador Başkanı olacak.

ELEŞTİRİ ‘ADAYLIĞI ANAYASAYA UYGUN DEĞİLDİR’

El Salvador’da Yeni Fikirler Partisi’nin kendisini cumhurbaşkanlığına aday göstermesinin ardından Eylül 2023’te ikinci 5 yıllık dönemine aday olacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, ülkede ikinci kez cumhurbaşkanlığına aday olmasının anayasaya aykırı olduğu yönünde eleştirilerle karşılaştı. . Ancak anayasa tartışmalarına rağmen Meclis, Başkan Bukele’nin yeniden aday olmasına izin verdi.

Son 20 yıldır ülkeyi yöneten iki merkez partinin (FLMN ve ARENA) eylemlerini sert bir şekilde eleştiren Bukele, organize suç ve yolsuzlukla mücadelenin yanı sıra yoksulluğu ve gelir eşitsizliğini önleme vaatlerinin altını çizdi. onun seçim kampanyası. Bukele, seçim kampanyası sırasında, dünyanın en yüksek cinayet oranına sahip olan El Salvador’da başkanlık yarışını kazanamaması halinde “çetelere karşı savaşın riske gireceğini” sık sık savundu.

1 Haziran 2019’da ilk dönem başkanı seçilen 42 yaşındaki Bukele, ülkede hata oranlarının düşürülmesi amacıyla 27 Mart 2022’de bir ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiş, ardından bu karara son verilmişti. her ay yenilenir. Halihazırda ülke nüfusunun yüzde 1’inin tutuklu olduğu tahmin ediliyor ve bu durumun sürdürülebilir olmadığı yönünde eleştiriler yapılıyor.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

haberresadiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu