Ekonomi

Türkiye Kiraz İhracatında Rekor Kırdı

Üretimde dünya lideri ve ihracatta güçlü bir oyuncu olan Türkiye’nin kiraz ihracatı rekor kırıyor. 2023 yılında 200 milyon dolarlık kiraz ihracatı hedefi aşıldı. 2023’ten 4 Ağustos’a kadar olan dönemde kiraz ihracatı yüzde 54 artışla 205 milyon dolara ulaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; 2023 döneminde, 4 Ağustos’a kadar Türkiye, 205 milyon dolar değerinde 75 bin ton kiraz ihraç etti. Geçen yılın aynı döneminde ihracatımız 57 bin ton yani 133 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TÜRK KİRAZININ YÜZDE 54 DEĞERLENDİRİLMESİ

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Önder Hayrettin Çınar, “Geçen yıla göre çok daha verimli ve verimli bir kiraz sezonu yaşıyoruz. Geçen yıl 57 bin ton kiraz ihraç ettik, bu yıl 2023 yılında 75 bin ton Türk kirazına ulaştık. 54 farklı ihracat pazarına ulaştık, 34 ülke ve bölgeye ihracatımızı artırmayı başardık.” söz konusu.

ÜRETİMDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

Başkan Uçak, “Kiraz üretiminde dünya birincisiyiz. Almanya, Rusya gibi klasik pazarlarımızın yanı sıra Hong Kong, Singapur, Hindistan gibi ülkelerde de Türk kirazlarımız çok rağbet görüyor. pazarları Almanya yüzde 91 artarak 92 milyon dolar oldu.Rusya’ya 41 milyon dolar ihracat yaptık.Avusturya yüzde 686 artışla 14 milyon dolar ile ihracatımızda üçüncü sırada yer aldı.İtalya astronomik artış yaşadığımız bir pazar İtalya’ya ihracatımız 7,7 milyon dolara, Norveç’e yüzde 11 artışla yüzde 7, 7, 1 milyon dolarlık ihracatımız var. İngiltere ve İspanya’da da büyük ilerleme kaydettik.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu