Haber

İğneada’da 6 kişinin hayatını kaybettiği selde çöken tesisin sahibine 22,5 yıla kadar hapis

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde geçen yıl meydana gelen selde tahrip olan ve ruhsatsız işletildiği belirlenen kamp alanının işletmecisinin de aralarında bulunduğu 4 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheli işyeri sahibi Bülent B. ile tutuksuz yargılanan işletme çalışanları BG, CA ve SU hakkında “ölüm ve kasten öldürme” suçundan 3 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. bilinçli ihmal nedeniyle yaralanma”.

İddianame Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

İşletme sahibi Bülent B’nin iddianamedeki ifadesinde, tesisi “ruhsatsız ve imar kurallarına aykırı” işlettiğini itiraf ettiği belirtildi.

İşletmenin bulunduğu yaklaşık 100 dönümlük tarım arazisini 2015 yılında satın aldığını belirten Bülent B, 2019 yılında tarım yerine turizm amaçlı yapılar inşa etmeye başladığını belirtti.

Bülent B, aynı yıl turizm tesisi kurmak için İl Özel İdaresi’ne yaptığı başvuruların olumsuz sonuçlandığını ancak yapıları inşa etmeye devam ettiğini anlatarak, şöyle konuştu:

“2020 yılında izin başvurumuzdan olumlu yanıt alamasak da inşaata devam ettik. 2021 yılında gölet kıyısında restoran benzeri bir yapı ve 12 civarında misafir kabul eden evlerden oluşuyordu. 2022 yılında ise inşaatına devam edildi. İşletmeye imara aykırı olduğu ve ekoturizm amaçlı inşa edilen binaların tamamının ruhsatsız olduğu gerekçesiyle idari para cezası uygulandı.” Bu karardan sonra binaları imara uygun hale getirmedik ve ruhsat alamadık.”

İl Özel İdaresi’nin tesisle ilgili 2022 yılında verdiği “yıkım kararından” haberi olmadığını iddia eden Bülent B, bu nedenle tesisi işletmeye devam ettiğini belirtti.

“Hiçbir sorumluluğum ya da hatam olmadığına inanıyorum”

Bülent B, “Yaşanan olay, imar kurallarına aykırı ve ruhsatsız olarak yaptırdığım ve işlettiğim işletmenin hukuki durumundan kaynaklanmamıştır. Öngörülemeyen bir felaket yaşandı. Bu nedenle benim hiçbir sorumluluğum veya kusurum olmadığını düşünüyorum. ” sözlerini kullandı.

İşletmesine ilişkin acil eylem ve tahliye planı bulunduğunu iddia eden Bülent B, işletmesini dere yatağından uzak ve yüksek bir yerde kurduğunu da savundu.

Tesiste kalan 6 kişi hayatını kaybetti.

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde 5 Eylül 2023 sabahı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınlarına ve dere taşkınlarına neden oldu. Devlet Su İşleri’nin bilgilerine göre, 24 saatte metrekareye 196 kilogram yağış düşerek bölgenin son 500 yılın en yoğun yağışını aldığı belirlendi.

Değirmen Deresi’nden yağmur nedeniyle taşan ve Demirköy ile İğneada’yı birbirine bağlayan karayoluna akan su nedeniyle yol bir süre trafiğe kapatılırken, suların çekilmesinin ardından trafik akışı yeniden başladı.

Ormancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü alanda sökülen ağaçlar ve dizilen kütükler sular altında sürüklenerek bungalovların bulunduğu tesise ulaşırken, kütüklerin ve ağaç kütüklerinin etkisiyle bungalovlar da sürüklenerek uzaklaştırıldı. .

Bölgeye sevk edilen gruplar, tesiste kalan 12 kişiden haber alamayınca arama kurtarma çalışması başlatırken, sel günü ormanda mahsur kalanlardan 6’sı kurtarıldı.

Bölgede 5 Eylül’de Rahile Şimşek ve Suna Duman’ın, 6 Eylül’de Ümit Solmaz, Selman ve Mihriban Bağışlar’ın, 7 Eylül’de ise Ahmet Baki Şimşek’in cansız bedenleri bulundu.

Demirköy Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 5 işletme yetkilisi gözaltına alındı, 1 kişi savcılığa ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, 3 şüpheli de tutuklandı.

Gözaltına alınan şüphelilerden 2’si, gözaltındaki değerlendirmelerin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

sorgun-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu