Haber

Lübnan’da Refik Hariri’nin ölümünün 19’uncu yıl dönümünde anma töreni düzenlendi

Lübnan’da suikasta uğrayan eski Başbakan Refik el Hariri için ölümünün 19’uncu yıl dönümünde anma töreni düzenlendi.

Başkent Beyrut’ta Hariri’nin mezarı başında düzenlenen törene oğlu, eski Başbakan Saad el-Hariri, aile bireyleri, siyasetçiler, yabancı misyon temsilcileri ve ülkenin farklı yerlerinden on binlerce Lübnanlı katıldı.

İsrail’in 4 aydır Lübnan’a yönelik saldırıları ve yağışlı havanın yarattığı güvenlik tehdidine rağmen törene önceki yıllara göre katılım daha yüksek oldu.

Siyasetten çekildiğini duyurduğu 24 Ocak 2022’den bu yana ilk kez gazetecilere açıklama yapan Hariri, “Ülkenin nabzı burada atıyor. Hepimiz bir aradayız. Ben yanınızdayım. Her şey yolunda. zaman.” İfadelerini kullandı.

Hariri ve ailesi törenin ardından anma alanından ayrıldı.

– Lübnan’ın tarihi siyasi suikastlarla dolu

Jeopolitik konumu ve çok parçalı etnik ve dini yapısı dikkate alındığında, iç siyasi çatışmaların sık yaşandığı Lübnan’ın tarihinde siyasi suikastlar önemli bir yer tutuyor.

Ortadoğu’da en çok siyasi suikastın yaşandığı ülke olarak öne çıkan Lübnan’da, 22 Kasım’dan bu yana düzenlenen suikastlar sonucu 2 cumhurbaşkanı ve 3 başbakanın yanı sıra çok sayıda siyasetçi, din adamı ve gazeteci hayatını kaybetti. 1943, Fransız mandasından bağımsızlığını kazandığı yıl. .

– Refik Hariri suikastı

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri, 2005 yılında bombalı araçla düzenlenen suikast girişimi sonucu korumaları ve yardımcılarıyla birlikte öldürülmüştü.

Lübnan hükümeti, ülkedeki bölünme ve kafa karışıklığını dikkate alarak Hariri suikastı konusunu Birleşmiş Milletler’e (BM) devretti. BM Güvenlik Konseyi, 29 Mart 2006’da Lübnan Uluslararası Mahkemesi’nin kurulmasına karar verdi.

Haziran 2007’de statüsünün yürürlüğe girmesiyle 1 Mart 2009’da çalışmalarına başlayan Uluslararası Lübnan Mahkemesi, suikastın faili Selim Cemil Ayyaş hakkındaki kararını 11 Aralık 2020’de açıkladı.

Mahkeme, Hariri ve beraberindeki 21 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ve gıyaben yargılanan Hizbullah örgütü üyesi Ayyaş’ı 5 müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkemeyi ve kararını kabul etmeyen Hizbullah örgütü, suikastı İsrail’in yaptığını ve söz konusu mahkemenin kararlarıyla İsrail’den intikam aldığını iddia ediyor.

haber-cungus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu