Yaşam

‘Kafasından dumanlar çıkan adam’ açıkladı: Antakya artık haritada yok diyebilirsiniz

DUVAR-Maraş merkezli depremlerin ardından depremden en çok etkilenen illerin ortasındaki Hatay’a giden arama kurtarma gönüllüsü Mustafa Aydın, Armağan Çağlayan’ın YouTube’daki “Beni Gör” programına konuk oldu.

‘Kafasından duman çıkan adam’ olarak bilinen Aydın, kurtarma çalışmaları sırasında terinin buharlaştığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, bölgede yaşadıklarını anlattı.

Depremin ikinci günü İstanbul’dan Hatay’a giden ve arama kurtarma çalışmalarına seve seve katılan Aydın, enkaz altında kalan bir kişiyi nasıl kurtardıklarını şu sözlerle anlattı:

“Bir enkazdan çıktık ve sokakta dolaşıyorduk. Depremin üçüncü günüydü, saat 90’dı. Arama kurtarma ekipleri dışında çalışıyorduk. “Sesimizi duyan var mı?” bağırıyorduk. Bir genç burada bir gürültü var dedi, hızlıca ayrıldık. Binaya üçüncü katın ortasından dördüncü kata kadar girdik. İlk 4 saat kesintisiz çalıştık. Hikmet’le yakındık. Ama Hikmet artık halüsinasyon evresindeydi. Kendisine bir dünya yaratmıştı ve o dünyanın içinden konuşuyordu. ‘Abi sen bilmezsin 3-4 gün önce burada beyin sarsıntısı oldu, evde yalnız değilim, annem babam öldü. Moralimin bu kadar bozuk olduğu evden çıkmak istemiyorum’ dedi. Zaten çıkamıyor, başı sıkışmış, kolu ters dönmüş, baldırları yine molozun altında. ‘Peki ne yaptın Hikmet, burada sıkılmadın mı?’ Diye sordum. ‘Canı sıkıldı abi ben tv izledim maç izledim’ dedi. “Peki evde ne yedin?” Söyledim. ‘Yumurta yaptım, menemen yaptım, et yemek istiyorum ama çıkıp alacak moralim yok’ dedi. O sırada takımdaki herkes ağlıyordu.”

96. SAATTE KURTARIYORLAR

Sarsıntıların olduğu 96. saatte enkazın altındaki kişiyi çıkardıklarını belirten Aydın, kafasından buharların çıktığı anları şu sözlerle anlattı:

“96 saatin sonunda çıkış planı yapmak için ara vermek istedim. Dışarı çıktım, titriyordum. Diğer zamanlarda vücut ısım 40-41 dereceydi, nöbet geçirdim diyeceksiniz. Dışarı çıktığımda 10 derece ve 52 derecelik sıcaklık farkı üzerimdeki tüm terin buharlaşmasına neden oldu.Bunu yaptık ve başarılı bir şekilde çıktık.Hikmet evine gitmeden önce bana sarılmak istedi.Ancak o an öyle oldu. ama sözümü tutmak için 14 gün sonunda konuta gitmeden önce kaldığı hastaneyi bulup ona sarıldım.”

AFAD gönüllüsü olduğunu ancak herhangi bir mesaj gelmediğini belirten Aydın, “Son dakika deprem haberini görünce canım yandı. O an gitmeye karar verdim. Ama arabam yoktu. Evim uzak olduğu için sabahı bekledim. Sabah eşime söyledim. AFAD gönüllüsüydüm ve tebligatı bekledim. “Ama tebligat gelmedi. Ben de kendi imkanlarımla gitmeyi aradım. Sosyal medyada ‘Hatay’a gidiyor’ diye bir ilan gördüm ve aradım. Önce Hatay’a giden otobüslerden biriyle oraya gittim. Gittiğimizde insanlar bağırıyordu” dedi.

Aydın, Çağlayan’a, “Televizyonda gördüğünüz gibi değil diyorlar. Hepsi bu mu?” “Kesinlikle hayır. Maraş’a gittim orada yıkılan binaları sayabilirsiniz. Antakya öyle değil. Antakya’ya Belen Tepe’den baktığınızda ayakta kalan binaları sayabilirsiniz. Antakya’dır diyebilirsiniz.” artık haritada yok.”

‘Z KUŞAĞI İNSANLIK DERSİNİ SALLAMADA ÖĞRETTİ’

Deprem bölgelerindeki çalışmalara yardım eden Z kuşağının insanlık dersi verdiğini söyleyen Aydın, “Toplumun 3-4 yıldır aşağıladığı Z kuşağına gelince onlar da gelip insanlık dersini alsınlar. Z kuşağı Binlerce ton malzemeyi zincirlerle taşıdılar 35-40 kiloluk kızlar 18 kiloluk yağ bidonlarıyla taşıdı Z kuşağı orada insanlık dersi verdi gurur duydum onlarla gurur duydum kuşağa ders olsun Kendini tanımayan X” dedi.

Depremin ilk anından itibaren bölgede olduklarını belirten Mustafa Aydın, başka bir enkazda çalışma yaptıkları sırada düşen enkaz sonucu kulağının kıkırdak kısmının koptuğunu ve 27 dikiş atıldığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu