Ekonomi

Bakan Çavuşoğlu’ndan deprem hasar raporu açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası hasar tespit raporu çalışmalarına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, “hasar tespit raporu hazırlanmadı” iddiasını reddederek, “Kurumlarımız depremin ardından hızla hasar tespit ve ihtiyaç tespit raporu çalışmalarına başladı.”

Dışişleri Bakanlığı’nın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği temsilcileriyle eş zamanlı olarak istişarelerde bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu istişareler sonucunda hasar tespit raporu hazırlanması için gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi. uluslararası bir standart haline gelen metodolojiye uygun olarak raporlamaktır.

“Rapor sadece fiziki kayıpları değil, ekonomik ve sosyal kayıpları da kapsayacak”

Çavuşoğlu, “(Rapor) Hükümetimizin mülkiyetinde ve öncülüğünde, Strateji ve Bütçe Daire Başkanlığımızın koordinasyonunda, BM-Dünya Bankası-AB uzmanlarının desteğiyle hazırlanmaktadır” dedi. İyileştirme ve Yeniden Yapılanma Değerlendirmesi (TERRA)”.

Çavuşoğlu, raporun sadece fiziki hasarı değil, neden olduğu ekonomik ve sosyal kayıpları da kapsadığını belirterek, sadece yok edilenin yerine yenisini koymayı amaçlamadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, raporun afetten etkilenen bölgelerin sağlıklı, doğaya uyumlu ve ekonomik-sosyal açıdan sürdürülebilir bir biçimde yeniden inşası için ihtiyaç duyulan kaynakların belirlenmesi anlayışıyla hazırlandığını söyledi.

AB tarafından 20 Mart’ta düzenlenmesi planlanan uluslararası konferanstan önce raporu tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Bugüne kadar Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile birlikte BM Acil İnsani Yardım Çağrısı, ülkemize bu ihtiyaç kapsamında proje odaklı bir yaklaşım kazandırmıştır.Bu çalışma, gerek kaynak tahsisi gerekse sağlanacak uluslararası finansman bağlamında çok önemli bir referans olacaktır. konferans ve iyileştirme ve yeniden yapılanma projeleri kapsamında ülkemize…” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu