Haber

Likud ile Yahudi Gücü, Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimlerine destek konusunda anlaştı

İsrail’de yeni hükümeti kurma görevini alan Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu ile “aşırıcı-ırkçı” politikalarıyla tanınan Yahudi Gücü lideri Itamar Ben-Gvir arasında işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşim ünitelerini güçlendirmek için bir ön muahede yapıldı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun (KAN) haberine göre, anlaşma, Netanyahu’nun hükümeti kurma istişareleri bağlamında geldi.

Haberde, ön muahedenin, Batı Şeria’daki onlarca yasa dışı ileri karakolun “hükümetin yemin etmesinden sonraki 60 gün içinde” geçmişe dönük yasallaştırılmasını içerdiği kaydedildi.

Anlaşmanın, Batı Şeria’nın kuzeyinde ordunun müsaadesi olmadan kurulması nedeniyle İsrail mahkemesi kararıyla boşaltılan Homesh yerleşim ünitesinde Yahudi Dini Enstitüsü’nün kalmasını da içerdiği aktarılan haberde, ayrıca Nablus kentinde bulunan Sabih Dağı’ndaki Filistin topraklarında bulunduğu için İsrail ordusu tarafından mahkeme kararıyla boşaltılan “Aviatar” yerleşim karakolunda bir dini enstitünün kurulmasının da mutabakat kapsamında yer aldığı tabir lisandı.

Haberde, Batı Şeria’nın kuzey ve güneyi arasındaki ana yolun genişletilmesi ve çevre yollarının inşa edilmesi konusunda da anlaşmaya varıldığı aktarıldı.

Filistin anlaşmayı kınadı

Öte yandan Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Anlaşma, müzakere edilen nihai statü meselesini zedelediği gibi tek taraflı şekilde ve işgal politikasıyla bu meselelerin önünü kesmeyi hedefliyor. Bu da Yahudi yerleşim birimlerine daha fazla meşruiyet ve hükümet desteği sağlıyor.” tabirlerine yer verildi.

Açıklamada, muahedenin “Yahudi yerleşimci milisler ve onların terör örgütlerinin koruma ve dokunulmazlığını artırdığına” dikkat çekildi.

Anlaşmanın gelecekteki rastgele bir siyasi müzakere sürecini temelden vurduğuna işaret edilen açıklamada, bunun “İsrail’in iki devletli çözüm ilkesi temelinde barışa ulaşma fırsatını kasıtlı olarak sabote ettiğine ve İsrail ile Filistin tarafları arasında güven inşa etmek için sarf edilen her türlü uluslararası ve bölgesel çabayı baltaladığına” vurgu yapıldı.

Bu muahedenin barışa ulaşma umudu, barış ve müzakere kültürü üzerindeki yıkıcı tesirleri konusunda ikazda bulunulan açıklamada, “Anlaşma, yerleşim birimlerini reddeden ve iki devletli çözümün uygulanması çağrısında bulunan ABD başta olmak üzere uluslararası tutumun güvenilirliğini test ediyor.” denildi.

Açıklamada, milletlerarası topluma ve ABD idaresine bu mutabakatın ve kararlarının uygulanmaması için gerekli baskı ve tedbirleri alması davetinde bulunuldu.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, 13 Kasım’da Netanyahu’yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

Yasa gereği Netanyahu’nun hükümeti kurmak için iki hafta uzatılabilecek şekilde 28 gün süresi bulunuyor.

Netanyahu hükümetinin güvenoyu alabilmesi için 120 milletvekili bulunan İsrail Meclisi’nde 61 vekilin dayanağını alması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu