Ekonomi

Karahallı Düğme tescillendi

Uşak’a özgü Karahallı Düğlegi, Cemile Kavunu, Cezik Kavunu ve Çoban Almaz olarak da bilinen ‘Karahallı kavunu’ tescil edilerek coğrafi işaret aldı.

Kendine has tadı ve aromasıyla tanınan Karahallı Kavunu, “coğrafi işaretli ürün” olarak tescillendi. Karahallı Belediyesi’nin ilk tescilli eseri olan Karahallı kavununun, üreticiye pazarlama açısından büyük avantajlar sağlaması bekleniyor. Karahallı kavun üreticileri coğrafi işaret sayesinde iç ve dış pazarlarda eserlerine daha fazla yer bulabilecek.

Karahallı Belediyesi bölgeye özgü Karahallı kavununun coğrafi işaret belgelerini aldı. Karahallı Belediyesi tarafından tescillenen Karahallı kavunu ile üreticiler büyük sevinç yaşadı ve yeniden heyecan kazandı.

Konuyla ilgili belediyenin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Karahallı Belediye Başkanı Ali Topçu, sevincini dile getirdi; “Karahallı Belediyesi olarak 22 Mayıs 2022 tarihinde Karahallı kavunu için coğrafi işaret ve marka başvurusunda bulunduk. Gerekli incelemeler yapıldı ve Karahallı Kavunu coğrafi işaret aldı. Bu değerin kayıt altına alınmasını, ekimini, bakımını, özellikleri ve üretimi yeni nesillere aktarılacak.ilçe tarım müdürlüğümüz çiftçilerimize tohum dağıtıldığını söyledi.

Karahallı Değirmen (Kavun)

Kavun; Kabakgiller familyasından sürüngen sapı olan bir bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haliyle meyvesine kelek denir. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yapraklar kalp şeklindedir. Yaprakların aksillasından eşeyli ve tek eşeyli çiçekler çıkar. Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyve etli, sulu ve çok çekirdeklidir. Anavatanı Orta Asya, İran ve Anadolu’dur. Karahallı’da yetişen kavun çeşitleri kuru ve kıraç topraklarda yetiştirilmektedir. Burada yetişen kavunlar, su ihtiyaçlarını sadece yağmur sularından karşılıyor. Karahallı kavunu irili ufaklı olup kendine has aromatik bir tada sahiptir. Şiddetle tavsiye edilir. – USAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu