Ekonomi

Türk savunma sanayi 2022’yi nasıl geçti?

Türkiye son yıllarda savunma sanayinde dünya tekelini kırarak kendi silah ve araçlarını üretme yolunda önemli adımlar attı.

EDAM Güvenlik ve Savunma Programı Yöneticisi ve Hudson Enstitüsü’nde Kıdemli Analist Can Kasapoğlu ve b.2022 yılında bu adımları daha da artıran savunma sanayisinin geldiği noktayı üç soru ve üç cevapla anlattı.

Üç soru ve üç cevap

Dr. Can Kasapoğlu’nun Türk savunma sanayisinin 2022 kazanımları ve gelecek vizyonuna ilişkin 3 soru ve yanıtı şöyle:

bir •2022’de hangi yeniliklere imza atıldı?

2022’de Türkiye’nin savunma sanayisinde öne çıkan birçok trend var ve bunlardan dördü kritik olarak öne çıkıyor.

Akıncı SİHA tarafından yürütülen TRLG-230 belgelendirme çalışmaları 2022 yılı başarılarında birinci sırada yer almaktadır. Çünkü Türkiye’nin havadan yere balistik füze serüveninde bir kilometre taşıdır. Aerobalistik füzeler, operasyonel tasarım yönleriyle vurucu silah sistemleri. Literatürdeki çalışmalar, havadan karaya balistik füzelerle ilgili birkaç değerli avantajdan bahsetmektedir.

Örneğin, sensör dizisi tarafından algılanacak insanlı veya insansız hava araçlarının savaş yükü konusunda düşmanın yaşayacağı kafa karışıklığı. Bir fırlatıcıdan atılan bir füzeyi ilk anda tespit etmek mümkündür (örneğin kızılötesi uydu verileri kullanılarak), ancak bir uçak tarafından taşınan bir balistik füze ilk atış ve tırmanma aşamasını geçer.

MAM-T mühimmatı

Sadece radar bilgilerine dayanarak Akıncı SİHA’nın MAM-L veya MAM-T mühimmatı mı, yoksa en az 100 kilometre etkili menzili olan TRLG-230 mu taşıdığını söylemek mümkün değil.

Özellikle benzer şekilli silolar ve portatif fırlatıcılar kullanmak mümkündür. Bununla birlikte, hangi platformların özellikle büyük bir saldırı paketinde aerobalistik füzeler taşıdığını ayırt etmek zordur. Bazı araştırmalar, aerobalistik füzelerin hava ve füze savunma sistemlerine göre daha avantajlı olduğunu belirtmektedir. İsrail’in Suriye’deki hava saldırılarında Rampage aerobalistik füzesini, Rusların ise Ukrayna’da devam eden savaşta Mig-31 platformlarından Kinjal aerobalistik füzesini (modifiye İskender füzeleri) kullandığını hatırlatalım.

Kızıl Elma test uçuşu

Bir diğer kritik gelişme de Kızıl Elma’nın test uçuşuydu. Kızıl Elma’nın altıncı nesil taktik havacılığın (2040-2050 sonrası bandı) ardından savunma teknolojileri paradigması için bir “DNA fırsatı” olduğu daha önceki yayınlarda belirtilmişti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ) de Anka-3 ile benzer bir projeye giriştiği biliniyor. Türk askeri havacılığı, transonik uçuş rejimlerindeki görevlere uygun, dahili silah istasyonları için geometrik özelliklere sahip ve radar kesit alanını azaltan SİHA programları geliştirmiştir.

Ulusal SIDA

Şu anda 6 projenin yürütüldüğü SİDA’ları üçüncü sıraya koyalım. SİDA segmentinde kamu-özel sektör iştirakleri kritik öneme sahip. Ulusal SIDA’lardan biri olan MARLIN, halihazırda ortak NATO tatbikatlarında kullanılmış ve özellikle denizaltı karşıtı harp portföyü dikkat çekicidir.

Son olarak, Çakır ve Atmaca kıyısına konuşlu gemi savar füzeleri ile Roketsan üretimi, belirtilen füzelerle donatılmış Barbaros kıyı savunma kompleksi ele alınmalıdır. Hatırlanacağı üzere, Rusya’nın Karadeniz Donanmasının sancak gemisi Moskova Kruvazörü, Ukrayna kıyı konuşlu savunma sistemleri tarafından vurularak batırılmıştı. Yine dünyada ilk kez insansız su üstü platformlarının kullanıldığı 29 Ekim 2022 tarihli Rus Karadeniz Donanması taarruzu bir milat oldu. Türk SIDA’sı ve karaya dayalı gemisavar füzesi kapasitesi, mevcut deniz savaşı eğilimlerini temsil ediyor.

2 •2022’deki kapasite artışının jeopolitik sonuçları neler oldu?

Türk savunma sanayi analizinin tam ortasında yükselen SİHA’ların, özellikle Ukrayna savunmasının erken döneminde önemli bir fark yarattığı gözlemlendi. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri başkent Kiev’e doğru ilerlerken Bayraktar TB-2’lerin başarısı fiili bir durumun önüne geçti.

Şu anda Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya yönelik büyük askeri yardım paketlerinden bahsetmek mümkün. Ancak belirtilen dönemde bazı Avrupa ülkeleri “kask ve çelik yelek”Ukrayna Devlet Başkanı’nın yardımları görüştüğü ve tahliye seçeneklerinin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’ye sunulduğu bir ortamda, Baykar üretimi TB-2’lerin ROKETSAN üretimi ROKETSAN ile Kiev’in savunmasında rol oynaması özel bir anlam taşıyordu. akıllı mühimmat

2022’deki bir diğer kritik gelişme ise Türk Dünyası ile yürütülen SİHA projelerindeki artış oldu. Azerbaycan’ın TAI analizi için Baykar ve Kazakistan için teknoloji transferi ve ortak üretim anlaşmaları yapması dikkat çekti. Yine Kırgızistan, her iki üreticinin analizleri için anlaşma imzaladı. Türkmenistan’ın envanterinde Türkiye yapımı TB-2’lerin bulunduğu biliniyor.

Türkiye, eski Sovyet coğrafyasında nüfuz kapasitesi bakımından alternatifi olmayan bir NATO ülkesidir.

3 • Türk savunma sanayisini neler bekliyor?

TCG Anadolu, 2023 yılında yakından takip edilecek projelerden biri çünkü Türkiye’nin güç projeksiyon kapasitesi bir dönüm noktası. Ayrıca ilgili savaş gemisinin TB-3 ve Red Apple taşıyacak olması, esasen bir amfibi taarruz gemisi olmasına rağmen, robotik donanma havacılık yeteneklerine sahip bir mini uçak gemisi olarak kullanılmasını sağlayacaktır.

Temeli robotik deniz havacılığına dayanan amfibi taarruz gemisi, dünyanın ilk kez tanık olacağı bir konsept.

MİLGEM projesinin devamı olan İstanbul sınıfı fırkateynler ve Reis sınıfı denizaltıları da yakından takip edeceğiz. İstanbul sınıfı fırkateynlerde Milli Dikey Fırlatıcı Sistemi ve Reis sınıfı denizaltılarda Akya ağır sınıf torpidoları da diğer kritik gündem maddeleridir.

İHA ihracatı

2023 yılında Türk savunma ihracat gelir hedefinin 4 milyar dolar olarak belirlenmesi de ayrıca değerlidir. Özellikle mevcut SİHA ihracatı, Türkiye ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki menfaatlerin normalleşmesi ile daha da artacaktır. Türkiye’nin analize konu olan pazardaki ana rakibinin Çin olması da jeopolitik olarak değerlendirilmeye değer bir başka konu.
2023 yılında ilk Milli Muharip Uçak (MMU) prototipi hangardan çıkacak ve gelişmeleri yakından izleyeceğiz.

SİPER hava savunma sistemi

Nihayet 2022 yılı sonunda SİPER hava savunma sistemi, 100 kilometre menzildeki test hedeflerini başarıyla imha etti. SİPER ailesinin savunma amaçlı stratejik silah sistemi kabiliyetine erişme serüveni, önümüzdeki yıllarda izleyeceğimiz bir diğer değerli savunma teknolojisi trendi olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu