Yaşam

Rumeysa Öğretmen’den Tüm Öğretmenlere Açık Sınıf Rehberi

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı 14. Dönemine ‘Doğada Sınıf’ çalışmasıyla seçilen Öğretmen Rumeysa Çevlik, öğrenme modelini daha fazla öğretmene yaygınlaştırmak ve öğretmenlerin kendi ‘Açık Hava Dersliklerini’ kurmalarına olanak sağlamak amacıyla bir rehber hazırladı. farklı okullarda.

 

2023 yılında Sabancı Vakfı’nın 14. Dönem Fark Yaratanı seçilen Öğretmen Rumeysa Çevlik, yaptığı çalışmalarla diğer öğretmenlere örnek olmak ve ilham vermek amacıyla harekete geçti. Oluşturduğu öğrenme modelini daha fazla öğretmene yaymak ve bu öğrenme merkezlerini farklı okullarda kurmak amacıyla Açık Hava Sınıf Kılavuzu’nu hazırlayan Rumeysa Çevlik, bu kılavuzla öğretmenlerin kendi okullarında hızlı bir şekilde öğrenme merkezleri kurmalarını sağlamayı hedefliyor.

Rümeysa Öğretmen bahisle ilgili şunları söyledi: Çocukların hem fiziksel hem de zihinsel sağlıkları için açık havada vakit geçirmeye ihtiyaçları vardır ve hakları da vardır. Bizler de öğretmenler olarak bu ihtiyacın farkında olarak öğrenme ortamlarını yenilemeli ve alternatif sistemlere yönelmeliyiz. Öğrenmenin sadece dört duvar ortasında masa başında olmadığını, daha etkili ve kolay yöntemlerle açık havada öğrenme ortamı yaratabileceğimizi iyice düşünmeliyiz. ‘Açık Sınıf nasıl oluşturulur, ne yapılır, nasıl ve nereden başlamalı?’ diye merak ediyorsanız tüm sorularınızın cevabını bu kılavuzda bulacaksınız.”dedi.

 

Duvarlarla çevrili, çatısı gökyüzü olan, kolay ve ekolojik sistemlerle hazırlanmış, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatlarının uygulanabileceği nitelikli bir öğrenme ortamı oluşturmak isteyen tüm eğitimcilere yol gösterecek bilgileri burada bulabilirsiniz. .  ulaşılabilir.

 

Açık Hava Derslik modelinde öğrencilerin akademik beceriler kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla doğal materyallerle zenginleştirilmiş bir öğrenme alanı yaratılmaktadır. İleri dönüşüm çalışmaları kullanılarak üretilen öğrenme merkezlerinde çocukların doğayla bağ kurması ve müfredat kazanımlarına ulaşması amaçlanıyor. Bu derslerde çocuklar daha keyifli, doğayla iç içe ve unutulmaz anılarla eğitim alıyorlar.

Doğadaki Sınıfın hikayesi…

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki Kayasuyu İlkokulunda göreve başladıktan sonra harekete geçen ilkokul öğretmeni Rumeysa Çevlik, buranın çocukların eğitim alması için uygun koşulları sağlamadığını fark ederek yenilikçi öğrenme ortamları tasarladı ve adı verilen yepyeni bir eğitim konsepti yarattı. ‘Doğada Sınıf’.

Rümeysa Öğretmen ilk adım olarak sınıfta geri dönüştürülemeyen malzemelerin kullanımını ortadan kaldırarak ekolojik bir sınıf oluşturdu ve kağıt kullanımını en aza indirerek çocuklara doğayı koruma bilincini aşılamayı hedefledi. Daha sonra pandeminin de etkisiyle sıfır maliyetle Açık Hava dersi oluşturdu. Bu derste kullandığı tüm malzemeleri köyden, doğadan ve evlerde kullanılmayan eserlerden elde etti. Soğuk havalarda dışarıda eğitimin aksamaması için uygun kıyafet sağlayacak sponsorlar buldu. Çocukların yaparak, deneyerek öğrenmelerini sağladı.

Çocuklar, Rümeysa Öğretmen’in derste okuduğu kitapta rastladıkları ağaç evi çok beğendiler ve kendilerine bir ağaç ev yaptırmak istediler ve ağaç ev yapmak için destek aramaya başladılar. Velilerden ve yerel yönetimlerden gerekli desteği sağladı, bir ağaç ev yaptırdı ve bu ağaç evi kütüphaneye dönüştürdü. Rümeysa Öğretmen, terasında kahvaltı yaptıkları, üşüdüklerinde ısındıkları ağaç evindeki kitaplarla öğrencilerinin gelecek hayallerine ilham vermenin elçisi oldu. Rumeysa Çevlik, kendi binasındaki derslikleri ve her boş alanı değerlendirerek, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bulunduğu binadaki atıl derslikleri, tamamı eğitim amaçlı olan Matematik Atölyesi, Uzay Bilimleri Atölyesi ve Atatürk Müzik, Resim ve Spor Atölyesi’ne dönüştürdü. okul faydalanabilir.

Her fırsatı ve alanı yenilikçi bir öğrenme ortamına dönüştüren Rumeysa Öğretmen, yaptığı çalışmalarla çocukların okula devam oranlarını artırıyor ve çocukların merak duygusunu sınırsız deneyimlemelerini sağlıyor. Aynı zamanda meslektaşlarını da oluşturduğu öğrenme ortamlarını ve müfredatlarını kendi okullarında uygulamaları konusunda teşvik ediyor ve yönlendiriyor. Bu çalışmalara ebeveynlerin de dahil olmasını sağlayan Rumeysa Çevlik, doğal koşullarda, kolay çözümlerle kaliteli bir okul öncesi eğitim sunmak amacıyla öğrenme ortamlarını dönüştürerek öğrencilerinin hayatlarında fark yaratmaya devam ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
- -
Başa dön tuşu