Haber

Ticaret Bakanı Bolat: “Enflasyonla mücadele birinci ve en önemli hedefimizdir”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, enflasyonla mücadelenin birinci ve öncelikli hedefleri olduğunu söyledi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ı ziyaret eden Bolat, ardından Suphi Öner Öğretmenevi’nde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş insanlarıyla görüşmeye geldi.

Bakan Bolat burada yaptığı konuşmada, seçimlerin ardından hükümet programının hedefleri doğrultusunda çalışmalarına hızla devam ettiklerini belirtti.

İş dünyasının en değerli 24 çatı kuruluşunun başkanları ile bu yılın ikinci yarısı istişare ve koordinasyon toplantısı yaptıklarını hatırlatan Bolat, “Enflasyonla mücadele birinci ve en önemli hedefimizdir.” söz konusu.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yüzölçümü ve nüfus olarak Türkiye’nin büyük bir bölümünü etkilediğine işaret eden Bolat, “6 Şubat depreminden etkilenen 4 il ve ilçemiz başta olmak üzere 11 ildeki tüm çalışmaların sürdürüldüğünü bir kez daha ifade ettik. En çok zarar gören 2 ilçe hükümetimizin en önemli öncelikleri arasında. dedi.

Türkiye’nin son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüdüğünü ve milli gelirin 906 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Bolat, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geçmiş AK Parti hükümetleri istikrar kavramını benimsediler. ve yürütme, hizmet ve çalışma politikalarıyla güven, ‘Halka hizmet hakka hizmettir’ anlayışını kendilerine ilke edinerek gece gündüz çalışarak bu başarıların elde edilmesinde büyük rol oynadılar.” ifadesini kullandı.

Refahın artırılması, sosyal adaletin sağlanması ve dağıtımın daha adil hale getirilmesinde reform ve hizmet odaklı politikalar izlediklerini belirten Bolat, milletin bu gerçeği gördüğünü ve kendilerine yeniden hizmet dönemi verdiğini söyledi.

“İhracatçılarımız canla başla çalışıyor”

Bolat, Türkiye’nin son 20 yılda mal ve hizmet ihracatında önemli başarılar elde ettiğini belirtti.

İhracatçının işini kolaylaştırmak için çalıştıklarını belirten Bolat, şöyle devam etti:

“2023 yılında gelişmiş ülkelerde faizlerin yüzde 500’e yakın arttığı bir ortamda, dünyada yüksek enflasyonla mücadele anlamında küresel üretim bizim en büyük pazarımız, dünya üretiminde gerileme, artış dünya ticaretinde yüzde 2’ye gerileyen dünya üretimi yüzde 3’e geriledi.” Avrupa Birliği’nin ancak yüzde 0,5 ile 1, Amerika’nın ise yüzde 1 ile 1,5 arasında büyüyebildiği sıkıntılı bir yıl. Buna rağmen ihracatçılarımız çaba harcıyor. Bakanlık olarak tüm gücümüzle onlara destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

“İhracatçılarımızdan ülkemize puan kazandıracak ihracat hedeflerine ulaşmalarını bekliyoruz”

Bolat, 2028 için büyük hedef olarak mal ihracatında 400 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 200 milyar dolar hedef koyduklarını bildirdi.

“Temmuz ayında Eximbank’ın sermayesini yüzde 40 artırarak 20,8 milyara çıkardık. 6,8 milyar dolarlık bu artış yaklaşık 70 milyar lira ekstra ihracat finansmanı anlamına gelecek. İhracatçılarımız hızla başvurularını yapmaya başladı. 1,5 milyara çıktı. ihracatçıların finansmana erişimi onları büyük ölçüde rahatlattı. Bundan sonra ihracatçılarımızın ülkemize puan kazandıracak ihracat hedefleri gerçekleştirmelerini bekliyoruz.”

Türkiye’de ilk Serbest Bölge’nin Mersin’de açıldığını hatırlatan Bolat, “Bugün 19 serbest bölgemiz var. 4’ü onaylandı. İnşallah önümüzdeki dönemde hizmete açacağız.” söz konusu.

Mersinli esnaf ve sanatkarlara yeni mali destek

Kovid-19 süreci de dahil olmak üzere Mersin’deki esnaf ve sanatkarlara yoğun destek verdiklerini belirten Bolat, kente gelmeden önce esnafın maddi sıkıntı yaşadığı bilgisini aldıklarını söyledi.

Bolat, bu bilgiyi aldıktan sonra ilgili kişilerle görüştüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Halkbank Genel Müdürü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Başkanı Abdulkadir Akgül Bey ile görüştüm. Finansman tabanını artırmalarını istedim. İkisi de özellikle bana vermemi söylediler. şu haber: ‘Mersin’de esnaf ve sanatkarlar için finansman kanallarımızı açıyoruz. Şimdi yarından itibaren esnaf esnafına 100 milyon TL’lik yeni kredi tahsis ettik.’ Bu finansman 5 yıl vadeli, yıllık sadece yüzde 12,5 sabit faizli ve 6 ay taksitli çok özel bir finansman paketi. Doğal olarak yıllar içinde geri ödemesi çok daha kolay olacak” dediler.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Bakan Bolat’a Ticaret Bakan Yardımcıları Mustafa Tuzcu, Volkan Ağar, Mahmut Gürcan ve Sezai Uçarmak, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı ve Havva Sibel Söylemez ile Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak eşlik etti.

mustafakemalpasa-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu