Ekonomi

Rus turistleri taşıyan dev gemi sezonun son seferini yaptı

Rus turistleri taşıyan dev gemi dönemin son seferini yaptı

Rus turistler yine Amasra’ya akın etti

BARTIN – Rus turist taşıyan Astoria Grande Gemisi, 940 yolcu ve 420 çalışanıyla 2023-2024 turizm döneminin Amasra’ya son seferini yaptı. 193 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki kruvaziyer gemisi, sabah saatlerinde Rus turistlerin Karadeniz’deki en popüler limanı Amasra’ya yanaştı.

Rusya’dan yola çıkan Astoria Grande gemisi, bu yıl 3’üncü seferiyle 940 yolcu ve 420 personelle Bartın’ın tarihi ve turistik yerlerinden Amasra ilçesine ulaştı. Amasra’ya 2023 yılında 33 sefer düzenleyen Astori Grande gemisi, 2023-2024 turizm sezonunda Rusya’da yaşayan 17 binden fazla turist ve 10 binden fazla personeli Amasra’ya getirdi. Bu yıl üçüncü seferini yapan gemi, 2023-2024 sezonunda toplam 36 sefer yaptı. Son seferle Amasra ilçesine gelen turistler, şehrin tarihi sokaklarını doldurdu. Rus turistler Amasra’nın doğal güzelliklerini yakından görerek tarihi ve turistik mekanlarını gezdi. Gün boyu Amasra Limanı’nda bulunacak gemideki yolculardan bir kısmı, Amasra’nın yanı sıra gruplar halinde Bartın il merkezi ve Safranbolu’yu da gezme fırsatı buldu. Amasra ilçesine akın akın gelen turistler, şehrin tarihi sokaklarını doldurdu.

Amasra, Bartın ve Safranbolu’nun eşsiz güzelliklerinde rüya gibi bir gün geçiren turistler, İstanbul’dan sonra en sevdikleri yerin Amasra Limanı olduğunu söyledi.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, kruvaziyer turizmi yoluyla ilçeye gelen turist sayısının her geçen gün artmaya devam ettiğini kaydetti. Astori Grande gemisinin 2023-2024 döneminin son seferini yaptığını hatırlatan Lider Çakır, “Geçen sefer Astoria Grande gemimiz 2023 programının son seferini yapmıştı. Gemimizin bu kez ilçemize gelmesinden memnuniyet duyduk. 940 yolcu ve 420 personel. Geçen yıl 17 bin yolcu ve 10 bin personel vardı. Bu anlamda Karadeniz’de birinci, Türkiye’de ise 9’uncu tamamladık. Amasra esnafı ve Batı Karadeniz turizmi adına bu çalışmayı geliştirerek yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Daha hareketli günler yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

Samsun, Trabzon, Ordu gibi büyükşehirleri geride bıraktı

Rusların gözde duraklarından Amasra ilçesi, geçtiğimiz yıl kruvaziyer turizmi ile gelen yolcu sayısı açısından Karadeniz’in en çok ziyaret edilen limanı oldu. Yaklaşık 17 bin ziyaretçiyle Amasra, Karadeniz’in Trabzon, Samsun, Ordu gibi büyükşehirleri ile Sinop ve Ünye gibi turizm illerini geride bırakırken, Türkiye’nin Alanya, Bozcaada, Kaş gibi turizm illerini de geçmeyi başararak 9’uncu sırada yer aldı. . Gemide yapılan memnuniyet anketinde Rus turistlerin en çok Amasra’yı beğendiğini belirten Başkan Recai Çakır, “Gemide faaliyet gösteren turizm acentası, yolcular arasında memnuniyet anketi düzenliyor. Seferlerinde en popüler durak Amasra Limanı’dır. Bunu verilerden de görüyoruz. Konakladığımız yolcu sayısı açısından.” “Karadeniz’de ilk sıradayız. Büyükşehirlerin içinde bulunduğu limanlarla rekabet halinde olduğumuz düşünüldüğünde bu Amasra adına gurur verici bir durum” dedi.

Uçuşlar Nisan ayının son haftasına kadar durdurulacak

Sezonun son yolculuğuna çıkan Astoria Grande, akşam saatlerinde Rusya’ya dönecek. Yolcularını bıraktıktan sonra Türkiye’ye dönmesi beklenen kruvaziyer gemisi, İstanbul’da yaklaşık 3 ay sürecek bir bakım sürecinden geçecek. Bakımı nisan ayı sonunda tamamlanacak geminin, 2024-2025 sezonunun ilk seferine nisan ayında çıkması planlanıyor. Başkan Çakır, “Gemimiz mola verecek. Yeni dönemin ilk seferinin nisan ayı sonunda yapılması planlanıyor.”

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş kruvaziyer turizmini baltalıyor

Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz’e döşendiği sanılan mayınlar kruvaziyer turizminin önündeki en büyük tehdit. Mayın tehlikesi nedeniyle neredeyse tüm kruvaziyer gemileri Karadeniz’deki seferlerini iptal ederken, bu tehdit turizm acentalarının da elini kolunu bağlıyor. Tehlikeye rağmen Karadeniz’de yolcu taşımaya devam eden tek gemi Astoria Grande, Karadeniz seferlerine devam ediyor. Ukrayna-Rusya savaşının sona ermesi ve mayın tehlikesinin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte Karadeniz’de kruvaziyer turizminin daha da canlanması bekleniyor.

Bodrum, Çeşme ve İstanbul’u yenmeye hazırlanıyor

Tehlikenin tamamen ortadan kalkmasının ardından Amasra, kruvaziyer gemileriyle gelen turist sayısında İstanbul, Bodrum, Çeşme, Antalya, Çanakkale, Marmaris ve İzmir gibi önde gelen turizm merkezleriyle rekabet etmeye hazırlanıyor. Yolcu sayısını daha da artırmak amacıyla diğer kruvaziyer gemileriyle görüşmelerin devam ettiğini anlatan Önder Çakır, anlaşmaların tamamlanmasının ardından bölge halkına müjdeyi vereceklerini belirterek, “Biz de varız” dedi. Diğer gemilerle görüşmelerimiz sürüyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Sürprizlere hazırlanıyoruz. Amasra yeni gemilerle, çok daha fazla yolcuyla, Rusya- “Ukrayna geriliminin ve savaşın bitmesiyle Amasra, Türkiye’nin turizm merkezi olmaya devam edecek” Batı Karadeniz ve genel olarak Karadeniz” dedi.

Yat turizmi de gelişecek

Amasra’da fırtına ve dalgalardan zarar gören mevcut marinanın yeni formülle değiştirilerek daha sağlam bir liman oluşturulması için harekete geçildi. Marinanın tamamlanmasıyla birlikte bölgede hem kruvaziyer hem de yat turizminin gelişmesinde önemli adımların atılması planlanıyor. Marina’nın yeniden inşa çalışmalarının kısa sürede başlayacağını kaydeden Çakır, “Amasra Limanı-Dalgakıran bölgemizde gümrüklü yolcu iskelemize ek olarak daha önce yüzer marinamız da vardı. Karadeniz’e dayanamadığı için Bunun yerine kazıklı yöntemle marina yapmayı planlıyoruz. “Sadece kruvaziyer turizminde değil, yat turizminde de önemli bir marka olacağız. İnşaat yakında başlayacak” dedi.

Başkan Çakır, hem yat hem de kruvaziyer turizmi ile gelen turistlerin bölgede kalabilmesi ve Amasra durağının 1-2 güne uzatılabilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

haber-salihli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu