Ekonomi

KOSGEB, 2023’te 107 Bin KOBİ’ye 18 Milyar TL Destek Verdi

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, KOSGEB’in 2023 yılında 107 bin KOBİ’ye 18 milyar lira destek sağladığını belirterek, “Bunun 12,8 milyar lirası deprem bölgesindeki afetten etkilenen KOBİ’lerimize son iki ayda verdiğimiz destektir. Kasım ve Aralık.” söz konusu.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ocak ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan İbrahimcioğlu, Türkiye’de 3 milyon 773 KOBİ bulunduğunu, bunların 3 milyonunun Bakanlar Kurulu kararıyla KOSGEB’in hizmet vermesi gereken KOBİ tanımına girdiğini söyledi. .

İbrahimcioğlu, daha önce sadece sanayi sektörüne hizmet veren KOSGEB’in, 2009 yılından sonra tüm küçük, orta ve mikro ölçekli işletmeleri destekleyen bir kurum haline geldiğini, 2002 yılından bu yana KOSGEB’in bugünkü değeriyle 1 milyon 297 bin KOBİ’ye destek verdiğini belirtti. 90 milyar liranın üzerinde desteği olduğunu kaydetti.

Kurumun 2023 yılındaki faaliyetlerine değinen İbrahimcioğlu, “KOSGEB aslında finansal erişim sağlayan bir kurum. Hibe ve geri ödeme dahil destek sağlıyor. Desteklerinin yüzde 33’ü geri ödemeli, yüzde 67’si hibe. 18 milyar TL sağladı.” 107 bin KOBİ’ye destek.” Bunun 12,8 milyar lirası deprem bölgesindeki afetten etkilenen KOBİ’lerimize son iki ayda, Kasım ve Aralık aylarında verdiğimiz destektir.” dedi.

“2023’te 200 bin başvuruyu değerlendirdik”

İbrahimcioğlu, KOSGEB’in hızlı destek sağlayabilen bir kurum olduğunu ortaya koyduklarını vurgulayarak, 2023 yılında 200 bin başvuruyu değerlendirdiklerini belirtti.

Yeni dönemde özellikle imalat sanayine yönelik destek miktarını artıracaklarına işaret eden İbrahimcioğlu, “Şu anda imalat sanayine iş bazında değil sayısal olarak verdiğimiz desteğin 2021-2023 ortalaması yüzde 53’tür. Yani verdiğimiz desteğin yüzde 53’ü imalat sanayine gitti. Orta Vadeli Program” “KOSGEB’in 2028 yılı sonunda bunu yüzde 78’e çıkarması hedef olarak yazıldı. Yeni stratejik planımızın tamamını hazırladık. buna göre.” dedi.

İbrahimcioğlu, KOSGEB’in yeni dönemde misyon olarak sürdürülebilirlik konusunu ön plana çıkardığının altını çizerek, “Bununla ilgili bir daire başkanlığı bile kuracağız. Yeni dönemde Sürdürülebilirlik Daire Başkanlığı kuracağız ve bu konuda bir dönem göreceğiz” dedi. KOSGEB olarak tamamen bu sürdürülebilirlik konusuna ve dış finansmana odaklanıyoruz.” söz konusu.

KSO Lider Zeytinoğlu’ndan 2023 değerlendirmesi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2023 yılının dünya ekonomisi açısından hem üretimdeki durgunluk hem de ticaretteki gerilemeyle zor bir yıl olacağını belirtti.

Zeytinoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünün kutlandığı 2023 yılının, ülke ekonomisinde yaşanan salgın hastalık ve ardından gelen Rusya-Ukrayna Savaşı, Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli deprem gibi önemli gelişmeleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. ve İsrail’in Gazze’ye saldırıları. gibi küresel ve ulusal olaylardan olumsuz etkilenmesine rağmen yılı tarihi rekor seviyede ihracatla tamamladığını kaydetti.

Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim, küresel durgunluk, parasal sıkılaşmanın gecikmiş etkileriyle finansmana erişim sorunları, enerji maliyetleri ve enflasyonun 2024’teki ana riskler arasında olmaya devam ettiğini anlatan Zeytinoğlu, “Ayrıca 2024 yılı da önemli” dedi. Ülkemiz için yerel seçim yılıdır.” “2024 yılına girerken yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik giderek gündemimizde olmaya devam edecek gibi görünüyor. Döngüsel ekonominin gereklerine uyum sağlayarak ihracat odaklı, verimli ve rekabetçi bir büyüme elde etmeyi umuyoruz. 2024’te Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefimizden sapıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

habereskipazar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu