Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracatçılara Yönelik Reeskont Kredisi Hacmini Artırdı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ihracatçılara yönelik reeskont kredisi hacmini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarmasıyla ihracatçılara sağlanan finansman tabanının 1,5 ayda 10 kat artırıldığını belirterek, şunları söyledi: ihracatçıların yeni ataklar yapmasını bekliyorlar.

İzmir programı kapsamında Vali Süleyman Elban’ı ziyaret eden Bakan Bolat, ardından AK Parti İl Başkanlığına giderek partililerle görüştü.

Bolat, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde eğitimden sağlığa, savunmadan enerjiye, adaletten çevre projelerine, sanayiden tarıma her alanda millete hizmet etmeye devam edeceklerini belirtti.

Ekonomiye yönelik 3 yıllık Orta Vadeli Program açıklandığını ve bu yol haritası kapsamında yapısal reformların hayata geçirileceğini belirten Bolat, şöyle devam etti:

“Lütfen birilerinin ekonomiyle ilgili afet senaryoları, kriz literatürü yaptığını dikkate almayın, hep birlikte halklarımızda farkındalık yaratalım. Enflasyon sorunu var. Hayat pahalılığı sorunu var. Maalesef bu da beraberinde getirdi. Kovid döneminin tüm dünyaya getirdiği bir fatura oldu. Enflasyon hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde.” “Enflasyonla mücadele konusu Orta Vadeli Programın omurgasını zaten oluşturuyor. İnşallah bu 3 yıllık süreçte bunu başaracağız ve 2026 hedefi bunu tek haneye indirmektir ve bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz. “

İstihdam, sanayi üretimi ve ihracat verileri

Hedeflerinin ihracatı 300 milyar dolara çıkarmak, cari açığı da 30 milyar dolara düşürmek olduğunu belirten Bolat, dün açıklanan istihdam rakamlarında Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 9,4’e gerilediğini söyledi.

Bolat, “Kriz yaşayan bir ülkede işsizlik artar mı, azalır mı? Artacaktır. Ama çok şükür istihdam rakamları hem temmuzda hem de haziran ayında iyi oldu. İşsiz sayısı 3 milyon 290 bin civarında. İş dünyası her zaman nitelikli personel arıyoruz.” Bu vesileyle bize şunu söylüyor. Ayrıca dün sanayi üretim rakamları açıklandı. Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7,4 oranında artış var. Umarım ağustos ayı da olumlu geçer. Hem temmuz hem de ağustos aylarında ihracatta rekorlar kırdık. Yani tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. Yabancı “Ticaret açığını azaltmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” söz konusu.

İhracatçılara yeni finansman desteği

Bolat, İzmir’e iki güzel haberle geldiğini belirterek, “Geldiğimde Halk Bankası ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Kefalet Kooperatifleri ile görüştüm. Esasen tüm esnaf ve sanatkarlara çok ciddi maddi destek sağlandı. 21 yıldır Türkiye’deyim, özellikle 2022’de. İzmir’e geldim.” “Ziyaretimiz vesilesiyle İzmirli esnaf ve sanatkarlara 100 milyon liralık finansman daha tahsis edildi. Hayırlı olsun.” dedi.

Bakan Bolat, bu finansman imkanının 6 ay geri ödemeli ve 5 yıl vadeli olarak hayata geçirileceğini belirtti.

İhracatçılara yönelik yeni çalışmaların olduğunu belirten Bolat, şöyle konuştu:

“Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasımızın uyumuyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankamız günlük reeskont kredisi hacmini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkardı. ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmak ve artırmak. Bu günlük yaklaşık 103-105 milyon dolar demek. Bu da dolar cinsinden bir mali taban anlamına geliyor. Bu da ihracatçılarımıza hayırlı olsun. Çünkü en büyük hedefimiz ihracatı artırmak. Yabancı ithalatını azaltmak. Dış ticaret açığı ve cari açık. Bunun 2 milyar lirası Eximbank kaynaklarından ayrılacak. 25 Temmuz’da 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkarıldı. Bugün 1,5 milyardan 3 milyara çıkarıldı. Yani ihracatçıya 1,5 ayda 10 kat daha fazla finansman desteği sağlandı. Artık ihracatta yeni hamleler yapmalarını bekliyoruz” dedi.

Öte yandan Bakan Bolat, basına kapalı olan İzmir Valiliği ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Valilikimizin kalbinin attığı şehirlerden biri olan İzmir’de Valiliğimizi ziyaret etti. Sanayi, turizm ve ileri lojistik imkanlarıyla ülke ekonomisine ivme kazandıran ve yapılan kamu yatırımları olan Kemalpaşa Lojistik Merkezi ve Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projeleri hakkında bilgi aldık. İzmir’in ekonomik olarak daha da güçlenmesi ve İzmir’in ihracatımıza daha fazla katkı sunabilmesi için Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

aricakajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu