Haber

Ünlü anketör Bekir Ağırdır’dan dikkat çeken yorum: 6’lı tablo HDP ile barışırsa oyları 55-60’a ulaşabilir.

Türkiye seçimlere hatasız giderken en çok merak edilen konulardan biri de sandık sonuçları. Taraflar zaman zaman kendi anketlerini paylaşsalar da gözler her zaman anket şirketlerinden gelen verilere çevriliyor. KONDA araştırma şirketi yönetim kurulu üyesi Bekir Ağırdır, son anket sonuçlarını değerlendirdi.

“CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 51’İ ALAMAZ”

T24’e konuşan Ağırdır, yaklaşan seçimlerle ilgili şunları söyledi: AK Parti Tüm anketlerde birinci parti olmasına rağmen eski oranlarına göre önemli miktarda kan kaybettiğini vurgulayarak, en doğru ihtimalde bile yüzde 51’e çıkma ihtimallerinin çok düşük olduğunu söyledi. Anketlerdeki rakamlar 31 ile orta 37-38 arasında değişse de AK PartiCHP’nin halen birinci parti olduğunu belirten Bekir Ağırdır, “CHP de araştırmalara göre 22 ile 26-27 arasında değişiyor. 37’si gerçekten dindar, Müslüman, Sünni falan. Dindarlığı ya da dini referanslara dayalı bir yaşamı önemsediği için orada. Ancak bir kısmı da Tayyip Erdoğan’la olan duygusal ilişkisi ve güveni için orada.”

“TAYYİP ERDOĞAN’A İNANÇ HALA GÜÇLÜ HAKİM”

Seçmen bazı hataları görmediğinden ve görmediğinden değil ama Tayyip Erdoğan’a olan güvenlerinin hala çok baskın olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bazıları az ya da çok ama her biri. Milliyetçi, şovenist duyguları çok daha güçlü ve şimdi onun yanında ama sonunda bir noktada o eşikte durdu ve henüz geri dönmüyor.

“KIRICILAR EYT’NİN SÖZÜYLE DÖNMÜYOR”

Nasıl ki skorborda bakarak takım değiştirmiyorsak, sandıklara bakarak da parti değiştirmiyoruz, kimse değişmiyor. Bu yüzden kopanların AK Parti’ye radikal bir itirazı var. Kimisi dinin siyaset aracı olarak kullanılmasına, kimisi diğer muhalifleri bu kadar kutuplaştıran, ötekileştiren, şeytanlaştıran dilin kullanılmasına, kimisinin günlük yaşam pratiklerinin değişmesine, daha çok özgürlüğe, daha çok dünyevi zevklere ya da daha çok hayatın içine girmesine karşı çıkıyor. dünya hayatının ritmi ve onun için her şeyi yaparlar. Bu tür dini referanslardan veya ahlakçı bir bakış açısıyla bakılmasına veya gençler gibi babasına, annesine, geleneklerine, göreneklerine ve bazı ataerkil uygulamalara, devletin veya Tayyip Bey’in hangi siteye neden karıştığına itiraz ediyor. Gidiyorum. Bu nedenle EYT’nin KPSS’yi yeniledik diyerek böyle bir vaadiyle bu ayrılıklar geri dönmeyecek. Bu yüzden 50’ye ulaşmak çok zor görünüyor ama bu tarafta altılı masanın farklı bir özelliği var.

“HDP ÇEKİLİRSE 6’LI TABLO 55-60’A ÇIKABİLİR”

Altı masasında bir sosyal demokrat parti var. DEVA, Future gibi İslamcı gelenekten gelen ama sonradan laikleşen kesimleri temsil edenler var. Saadet Partisi gibi dindarları temsil eden ama dinin siyaset malzemesi olarak kullanılmasına ve yolsuzluğa karşı çıkan birileri var. Sol zihniyetten uzak, daha klasik, daha milliyetçi ya da Kemalist değerlere yaslandığını iddia eden şehirli ve metropollü bir başka sosyolojik grup daha var, YETER Partisi gibi. Bir bakıma bu 6 partinin ortada olması anlamlı ama eksik; Yani 3 Türkiye analizine dönecek olursak üçünü de temsil etmiyor. Orada Kürt yok. Sorun orada. Bu itirazlar ve gerçek hayatın sıkıntıları, iktidarın yorgunluğu ve hataları sonucunda altılı masa 42-45 bandında. Ancak AK Parti MHP’linin 51’e çıkma şansı zor görünse de 6’lı masa HDP’yle veya Kürtlerle uzlaşma dili bulabilirse HDP’yle konuşarak, barışarak, uzlaşarak 55-60 olacak. ittifaklar yapmak, Kürtlerin ihtiyaç ve taleplerine dayalı yeni bir politika inşa etmek. kadar çıkma potansiyeli var. Çünkü bütün bu tartışmanın ve bu sosyolojik analizlerin dışında baktığımızda, duruma memnuniyet ya da rahatsızlık olarak baktığımızda, yönetim sistemine değil ekonomik gidişata, ülke çapındaki risklere ve fırsatlara baktığımızda, insanların görüşlerine ve toplumun görüşlerine bakıyoruz, toplumun 2/3’ü iktidara karşı ve tabii ki itiraz ediyor. var, 3’te 1’i her şeye rağmen gücün yanında.

“Oyunun gidişatını muhalefet belirleyecek”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu