Ekonomi

Yeni hafta sağlam zeminde başlıyor

Son dönemdeki hızlı yükselişin ardından, güçlü fiyat artışlarının getirdiği kâr realizasyonları, siyasi taraftaki hareketlilik ve Besledisıkı para politikasına yapılan vurgunun savunulması, borsa istanbul Geride bıraktığımız haftada volatilite yüksek kaldı ve Cuma günkü güçlü performansa rağmen haftayı yüzde 3 kayıpla kapattı. Kritik teknik seviyelerin altında test yapmasına rağmen Cuma günü endekste yakalanan ivme, kayıpları telafi etme eğiliminin yeni haftada da devam edebileceğine işaret ediyor. Bu noktada Amerika Birleşik DevletleriAralık ayı istihdam rakamlarında piyasalar istihdam artışını göz ardı etti. saatlik kazançartışın yavaşlamasına odaklanmak yerelPiyasalarda olumlu bir etki görüyoruz.

ISM hizmet diziniEkonomideki keskin düzelme ve yüzde 5 artması beklenen ancak yüzde 4,6 artması beklenen saatlik faydalar, uzun vadeli faydalar gösteriyor. faiz artışları Yeni bir politikaya gerek kalmayacağı, hatta yılın son çeyreğinde faiz indiriminin gündeme gelebileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Ancak bu beklenti, Fed’in yaptığı açıklamaların tamamen zıttı. Bu nedenle, piyasaların istihdam rakamlarını gerçek olarak yorumlayıp yorumlamadığına ilişkin Fed’in mesajlarını yakından takip edeceğiz.

Bu noktada Fed Lideri Powell, yarın riksbank İsveç Merkez Bankası’nın düzenleyeceği sempozyumda konuşma yapacak. Tam tersi senaryo da geçerli olsa da Powell’ın en ufak bir güvercin açıklamasının risk iştahını katlanarak artıracağını düşünüyoruz.

Makroekonomik veriler tarafında ise yeni haftanın odak noktası yine ABD olacak. geçen haftada Fed tutanaklarıSıkı para politikasının devam edeceğine dair sinyallere ek olarak istihdam artışı ( ADP özel sektör istihdamı, işsizlik maaşı başvurularıve tarım dışı istihdam) genel sınırları ile güçlü bir tablo sunmuştur. Şişirmeve istihdam göstergeleri, Fed’in bu hafta açıklayacağı para politikasının temel belirleyicisi. ABD TÜFE rakamıKonuyu makroekonomik açıdan haftanın en değerli konusu olarak görüyoruz. Bu noktada mevcut piyasa beklentisi; Yıllık bazda yüzde 7,1 olan enflasyonun Perşembe günü açıklanacak rakamla yüzde 6,5’a gerilemesi bekleniyor.

Türk Lirası:Son dönemde küçük ölçekte de olsa yükseliş trendi sergilemeye başladı. dolar/TL Parite 18.70 civarında başladığı haftada 18.80 üzerinde test yaptı. ABD istihdam verilerinin ardından artan küresel risk iştahı haftalık kapanışı 18,72’ye yaklaştırdı. Ancak kazanımların kalıcı olmadığını görüyoruz. Öte yandan geçen hafta açıklanan verilerle Aralık ayında şişirmeHer ne kadar bariz bir şekilde taraf değiştirip yaklaşık 20 puan gerilemiş olsa da enflasyondaki görünümün -geri çekilme devam edecek olsa bile- baz etkisiyle TL’yi desteklemekte yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. yeni hafta başlıyor Döviz kurunda yurt içi gelişmelerden çok küresel risk iştahının belirleyici olmasını bekliyoruz. Ancak TL lehine güçlü bir eğilim potansiyelinin düşük olduğunu söyleyebiliriz.

borsa istanbul: Geçtiğimiz hafta ciddi satış baskısına maruz kalsa da değerli dayanaklarının dibini test etse de kayıplarını hızla azalttı. BİST 100 Endeks, ABD istihdam rakamlarının ardından daha da güçlenerek haftanın son işlem gününü yüzde 4,4 artışla tamamladı. Geçen haftaki satışların değerli bir kısmı 5.000 puanın üzerinde takviye ile karşılaştı ve Cuma gününün güçlü pozitif kapanışı, yeni hafta için iyimser bir yer oluşturuyor. Teknik açıdan 5.260 seviyesinin aşıldığını olumlu bulsak da daha güçlü bir tablo oluşturmak için 5.380 üzeri ve 5.500 puan sonrası kapanışların yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP sözleşmesidir.

günü 6003,5 puanda kapatıyoruz BİST 30 sözleşmeler 5.962, 5.914, 5.872 ve 5.824 bazında incelenebilir. 6.046, 6.094, 6.136 ve 6.184 direnç noktalarıdır.

Kaynak: ÜNLÜ&Co

Bu yazı ilk olarak Hibya Haber Ajansı’nda yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu