Haber

Çin Dışişleri Bakanı Avrupa’yı Blok Çatışmasına Birlikte Karşı Çıkmaya Çağırdı

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Qin Gang (solda), Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile el sıkışırken, Oslo, Norveç, 12 Mayıs 2023. (Fotoğraf: Lin Jing/Xinhua)

Huitfeldt, hem Norveç’in hem de Çin’in uluslararası serbest ticaretten yararlandığını ve Norveç’in “ayrılma ve zincirlerin kırılmasını” desteklemediğini belirterek, Norveç iş dünyasının Çin ile ekonomik ve ticari işbirliğini derinleştirmeyi ve ticareti kolaylaştırmayı dört gözle beklediğini söyledi.

OSLO, 13 Mayıs (Xinhua) — Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, Norveç, Çin ve Avrupa’ya yaptığı ziyarette birlikte ideolojik ve blok çatışmaya karşı çıkıyor ve dünya barışı ve kalkınmasına daha fazla istikrar, kesinlik ve pozitif enerji katıyor gerektiğini söyledi.

Qin, Norveçli mevkidaşı Anniken Huitfeldt ile Cuma günü yaptığı görüşmede açıklamalarda bulundu. Qin, Çin’in uluslararası arenadaki çalkantılı durum karşısında her zaman Norveç ve Avrupa’yı iş birliği ortağı olarak gördüğünü söyledi.

Bakan Qin, Çin-Norveç ilişkilerinin gelişiminin iyi bir ivme kazandığını ve Çin’in Norveç tarafıyla işçi alışverişini güçlendirmeye, işbirliği potansiyelini keşfetmeye, yeşil büyümeyi teşvik etmeye ve çok taraflı işbirliğini artırmaya istekli olduğunu söyledi.

Qin, Çin’in üst düzey dışa açılmayı sürdüreceğini, dünyanın her yerinden işletmeler için elverişli bir yatırım ortamı sağlayacağını ve Norveç ile ikili ticaret ve yatırım işbirliğini derinleştireceğini de sözlerine ekledi.

Norveç Anayasa Günü’nü kutlamak için düzenlenen geçit törenine katılanlar Oslo, Norveç, 17 Mayıs 2019. (Fotoğraf: Zhang Shuhui/Xinhua)

Norveç Dışişleri Bakanı Huitfeldt, Norveç’in Çin ile diyaloğa ve işbirliğine değer verdiğini ve tek Çin politikasına bağlılığını sürdürdüğünü söyledi. Norveçli bakan, Covid-19 salgınının ardından her seviyede daha fazla alışveriş yapmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Huitfeldt, Çin’in Norveç’in biyolojik çeşitliliğini korumadaki rolünü takdir ettiğini ve yeşil dönüşüm ve diğer alanlarda Çin ile işbirliği yapmaya istekli olduğunu kaydetti.

Huitfeldt, hem Norveç’in hem de Çin’in uluslararası serbest ticaretten yararlandığını ve Norveç’in “ayrılma ve zincirlerin kırılmasını” desteklemediğini belirterek, Norveç iş dünyasının Çin ile ekonomik ve ticari işbirliğini derinleştirmeyi ve ticareti kolaylaştırmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Çin’in Tayvan, Sincan, Hong Kong, Tibet ve insan hakları konularındaki ilkeleri ve konumu hakkında açıklamalarda bulunan Qin, bu konuların Çin’in egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarına ait olduğunu vurguladı.

Qin, Çin’in anlayışı güçlendirmek, güveni artırmak ve şüpheleri ortadan kaldırmak için eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde diyaloğu savunduğunu ancak kararlı bir şekilde dış müdahaleye karşı olduğunu belirtti.

İki bakan, Ukrayna krizi gibi uluslararası ve bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulundu.

Mariupol’da hasarlı bir bina, 23 Ağustos 2022. (Fotoğraf: Victor/Xinhua)

Çin’in Ukrayna krizine ilişkin politikasını, tavrını ve çalışmalarını anlatan Qin, Çin’in her zaman barıştan yana olduğunu ve krizin başından beri barışı ve müzakereleri teşvik ederek sorumlu bir büyük ülke rolünü gösterdiğini söyledi.

Qin, çatışma Avrupa’da meydana geldiği için Avrupa’nın çatışmadan çıkış yolu göstermesi ve diyalog ve müzakereler yoluyla bölgede uzun vadeli barış ve istikrarı sağlaması gerektiğini belirtti.

İki bakan, ikili vergilendirmeden kaçınma konulu ikili muhtıranın yeni bir versiyonunu da imzaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu