Yaşam

Farah Zeynep Abdullah’a 2 yıl 4 aya kadar hapis

Farah Zeynep AbdullahBatman’da intihar eden İpek Er bıraktığı mektupta kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazdı. eski astsubay Musa OrhanBanaz Asliye Ceza Mahkemesi’nde sesli, yazılı veya görüntülü mesajla ‘hakaret’ ettiği iddiasıyla 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. davaaçıldı.

Batman’ın Beşiri ilçesinde İntihar eden İpek Er Bıraktığı mektupta eski uzman astsubay Musa Orhan’ın kendisine cinsel tacizde bulunduğunu yazdı. Orhan hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Tutuksuz sanık Orhan’ın yargılanmasına devam edilirken sosyal medyadan olaylara tepki geldi. Oyuncu Ezgi Mola da 20 Ağustos 2020 tarihinde sosyal medya hesabından bir gönderi paylaştı.

Musa Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, Ezgi Mola paylaşımıyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmanın ardından Mola hakkında ‘sesli, yazılı veya görüntülü mesajla aşağılama’ suçlarından 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ile dava açıldı. Ankara 31. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmasında savunmasını yapan Mola, Musa Orhan’ı tanımadığını, sosyal medya hesapları ve internet haber sitelerinde okuduğu yorumların ardından tweet attığını söyledi. “Kadına yönelik şiddete karşı bu ifadeleri kullandım. Merhum İpek Er’in iddiasını doğrulayan sağlık raporunu görünce doğal olarak bu duruma maruz kaldım ve diğer sosyal medya kullanıcıları gibi bu acımı sosyal medya hesabımda paylaştım. Bazı tweetler Bu konu hakkında yapılanlar oldu ve konu Türkiye’nin gündemine girdi.Kadına şiddetle ilgili daha önce paylaşımlarım oldu ve olmaya da devam edeceğim.Çünkü kadına yönelik şiddetin ülkemizde kanayan bir yara olduğunu düşünüyorum.Ana akım haberleri okuduğumda Konuyla ilgili medyaya çok kızdım ve şimdi “Söz konusu tweet’i bitirmek için gönderdim. Burada yorumumu kişiye değil duruma göre yaptım. Beraatimi talep ediyorum.”söz konusu.

Mahkeme, 24 Mayıs 2022’de açıklanan kararla Ezgi Mola’ya ‘hakaret’ suçunu işlediği gerekçesiyle 87 gün para cezasına karşılık 6 bin 960 lira para cezası verdi.

Duruşmanın tamamlanmasının ardından Ezgi Mola’yı desteklemek için tweet atın Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, müvekkili aleyhine hareket ettiği gerekçesiyle 30 Ağustos’ta Uşak Banaz Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Farah Zeynep Abdullah’ın hem sinema bölümünde hem de sosyal medyada tanınan bir kişi olduğu vurgulandı, ” Bu prestij ile toplum içerisinde insanları yönlendirme yeteneğine sahiptir. Bir virüs havasıyla tüm dünyaya yayılan linç kültürü, toplumda jenerik bir özellik taşımamakta ve yönlendirme kabiliyeti yüksek bireylerden beslenmektedir. Farah Zeynep Abdullah’ın sosyal medyada yaptığı hakaret içeren paylaşımın yayınlanmasının ardından önemli bir izleyici kitlesi tarafından hakaret ve tehdit içeren ifadeler gönderilmiş, müvekkil ve ailesi hayati tehlike ile karşı karşıya kalmıştır. Sanığın en temel haklardan biri olan masumiyet karinesini hiçe sayarak insan haklarına saygısı, kamuoyuna yansıttığı çizginin bir aktivizm çizgisi değil, popülizm çizgisi olduğunu göstermektedir.‘ söylendi.

Dosya uzlaşma ofisine gönderilmiştir. Ancak taraflar anlaşmaya varamadı.

‘Paylaşımım her vicdan sahibi insanın tepkisinden farklı değil’

Farah Zeynep Abdullah, savcılığa verdiği ifadede, Musa Orhan’ın suç duyurusunun kötü niyetli ve maddi çıkar amaçlı olduğunu belirterek, ” Paylaşım tarafımdan yapılmıştır. Ancak iddia edildiği gibi bu paylaşımın herhangi bir şekilde karalama kampanyası veya linç girişimi ile ilgisi yoktur. Siirt’te zanlı Musa Orhan tarafından cinsel tacize uğradığını öne sürerek yaşamına son veren İpek Er’in iddialarının, adını taşıyan sağlık kuruluşunun hazırladığı rapor ve genç kızla ilgili çıkan haberle doğrulandığı görüldü. cinsel saldırı sonucu intihar eden tüm yurtta infiale neden oldu ve beni derinden sarstı. İpek Er’e yönelik bu cinsel saldırı sonucunda intihar etmesi, Musa Orhan’la ilgili spermlerin merhum İpek Er’in vücudundan çıkması ve Er’in intihar notunda yazanlar sadece bende değil, bende de infiale neden oldu. tüm toplumda büyük tepki uyandırdı. Bu tepki sonucunda sosyal medyada binlerce kişi tarafından binlerce paylaşım yapıldığı görülüyor. Tarafımdan yapılan paylaşım, her vicdan sahibi insanın tepkisinden farklı değildir.”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu