Haber

Japonya, Kuzey Kore’nin askeri uydusu için alarma geçti

Japonya, Kuzey Kore’nin askeri keşif uydusunu fırlatmaya hazırlanırken, uyduyu taşıyan roketin kendi ulusal topraklarına düşmesi ihtimaline karşı Japonya alarmda.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresinden ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatılması için son hazırlıkları tamamlamasını istedi.

Lider Kim Jong-un’un bu daveti üzerine Japon hükümeti, ordu birliklerini alarma geçirdi.

Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, uyduyu taşıyacak roketin ülke topraklarına düşme ihtimaline karşı Öz Savunma Kuvvetlerine (QSD) hazır olmaları talimatını verdi.

Buna göre kara konuşlu Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) önleme füze sistemi ve Standard Missile-3 önleme roketlerini taşıyan Aegis donanımlı muhripler hazır olacak.

Adı açıklanmayan bir Japon hükümet yetkilisi yaptığı açıklamada, “Japonya’ya zarar verebilecek her türlü duruma yanıt vermeye hazırlanacağız” dedi. ifadelerini kullandı.

Kabine Başkanı Matsuno Hirokazu, “Kuzey Kore uydu fırlatma için balistik füze teknolojisi kullanırsa, bu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olur” dedi.

Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi, Aralık 2022’de ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatma hazırlıklarının Nisan 2023’e kadar tamamlanacağını duyurdu.

2012 ve 2016’da piyasaya sürüldü

Pyongyang hükümeti 2012 ve 2016’da uydu taşıdığını açıkladığı balistik füzeler fırlattı. Bu füzeler Japonya’nın güneybatısındaki Sakshima adasına indi.

Kuzey Kore’nin askeri uydusunu taşıyan roketin fırlatma tarihi açıklanmadı. Öte yandan Japon hükümetinin talimatı, hafta içi yapılacak üst düzey toplantı öncesinde geldi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile hafta içi Washington’da görüşmesi bekleniyor. Görüşme sırasında iki başkan, Kuzey Kore’nin karşı önlemlerini tartışacak.

haber-serik.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu